Шампионска лига приключи и е време за коментари и анализи. Барселона безспорно е най-заслужилият победител. От топ 5 футболистите в турнира през тази година, двама от тях са на каталунците.

Лионел Меси, Барселона

Някой сериозно ли мисли, че този списък може да мине без Лионел Меси? Честно казано, за него са написани толкова много материали, че вече нищо няма да е ново и интересно. Той завърши сезона в Шампионска лига като голмайстор, заедно с Кристиано Роналдо и Неймар – по 10 попадения.

Величието на Меси е доста странно. Той не успя да вкара гол, а Неймар го направи в 94-ата минута. А със сигурност имаше ситуации, които можеше да завърши сам. Но той не обича въпроси за надпреварата за лични трофеи и отговаря: "Успехът на отбора е по-важен". Това са най-важните му думи в кариерата.

С Барселона той спечели титлата за четвърти път. На сутринта след триумфа закусва с "ушатата", но по-правилно е да се каже: Купата от Шампионска лига закусва с Меси.

Кристиано Роналдо, Реал Мадрид

"Ние с Тамарой винаги ходим заедно (б.р. - руска поговорка за неразделни неща)". И с Меси и Роналдо е така. Отпадането на Реал на полуфиналите едва ли е било мечта. В крайна сметка отборът не успя да защити титлата си.

Но все пак в двата полуфинални мача Кристиано вкара. И без никакво съмнение трябва да се отбележи, че статистиката му през тази година в Шампионска лига наистина е впечатляваща – 10 гола, 4 асистенции в 12 мача. Не успя да вкара само в три срещи – двете с Атлетико Мадрид и домакинската победа над Ливърпул. Но даде асистенция на Чичарито за отстраняването на "дюшекчиите".

Като цяло, понякога Кристиано може (и е необходимо) да бъде критикуван. Но трябва и да му се възхищаваме.

Неймар, Барселона

О, колко много бяха критиците на Неймар. Той е "надценен", "посредствен", "егоист","неспособен да играе комбинативен футбол". Между другото, последната фраза принадлежи на Йохан Кройф.

Сега всички тези скептици са наврени... Схванахте идеята. С цялото ми уважение към Кройф, Неймар го пребори на терена. Изненадващо лесно пасна като дялан камък в играта на Барса и въобще на европейския футбол. Така се носеше по терените в Шампионска лига, все едно тича по бразилските плажове.

На финала целият свят го видя: бразилецът напрекъснато снабдяваше съотборниците си с топки. И когато ситуацията го изиска, брилянтно прати топката в мрежата, за да се изравни с Меси и Роналдо.

Джанлуджи Буфон, Ювентус

Всички знаем, че Карлос Тевес е барометърът и голмайсторът на Ювентус. Знаем, че Алваро Мората показа таланта си в отбора и вкара два гола на полуфиналите и един на финала. Разбира се, знаем, че Пол Погба е желан от всички богати клубове и цената му е около 100 милион евро. За професора Пирло, за умния Маркизио, за силната защита, също се изписа много.

Но се смяташе, че най-добрите дни на Буфон са зад гърба му. Той обаче показа, че все още умее да вдъхновява съотборниците си, да им дава сигурност. Със своята мъдрост всичко му се доверяват. С феноменалните си спасявания през целия сезон, особено на финала, показа, че още е №1.

Изглежда, че без Тевес, Мората, дори и Погба, Юве може да стигне финал. Но не и без Буфон.

Джаксън Мартинес, Порто

Не забравяйте, че Шампионска лига не участват само великите отбори. Но и "просто добрите". Те също имат своите герои. Въпреки че сегашният турнир не ни даде много звезди.

Но един човек може да се спомене. Луис Адриано от Шахтьор Донецк отбеляза 9 гола, само в 7 мача, което е по-добро от постижението на Меси, Роналдо и Неймар. Но успехът се обезценява, защото наниза 5 попадения в една среща на БАТЕ Борисов.

През целия турнир обаче Джаксън Мартинес беше стабилен. Показа, че има място в най-големите клубове в Европа, а не просто в Арсенал, Манчестър Сити и Борусия Дортмунд, които го искат. Как само игра срещу Байерн Мюнхен! Съжалявам, че такъв нападател не стигна поне до полуфиналите.

Антон Матвеев, Championat.com