С босненския шамар, който отнесе на стадион "Олимпико" в Рим, Ювентус записа най-лошия си старт в Серия "А" за повече от един век. Голът на Пауло Дибала срещу Рома и закъснелият натиск можеха да спасят точката при "римската екскурзия".

Няма отбор на Юве, който да е започвал по-лошо от този на Макс Алегри от 1912 година, когато състезанието се е водело в регионални групи. "Бианконерите" тогава завършват само с една победа в десет мача.

Историята със сигурност няма да се повтори, но тогава Ювентус не излизаше от сезон, в който почти е спечелил требъл. Началото на Серия "А" е първият истински тест за обновения тим. И Макс Алегри допусна грешки.

Продължаващото включване на Симоне Падоин в средата на терена ни кара да повдигаме вежди. Той беше неефективен във всички фази на играта срещу Удинезе (0:1), срещу Рома не осигуряваше достатъчно покритие на зоната пред защитата. Не, че е единственият футболист, който беше в тази роля – Пол Погба и Стефано Стураро също бяха там, но Падоин беше на мястото на Андреа Пирло.

Алегри знае, че може да се оправдае. Халфовата му линия буквално беше закърпена. Лишен от Клаудио Маркизио, Сами Кедира и Квадва Асамоа, опциите на торинци са сведени до минимум. И когато има отсъстващи, Падоин да помогне, не е най-лошото решение, но не и на позиция от такова значение.

Юве не успя да издържи на интензивните атаки на Рома. Изглеждаше, че планът е да се пресира и да се разчита на бързи контри. Тази тактика е била използвана и друг път от Алегри, но на "Олимпико", когато беше необходимо да се завладее центъра на терена и да се организира атака, всичко пропадаше. За един час Дибала и Марио Манджукич така и не получиха достатъчно подкрепа, за да създадат неприятности на съперника. Влизането в игра на Роберто Перейра показа какво можеше да стане по-рано.

След двете загуби дойде логичният въпрос кой може да помогне за решаването на проблема. Цяло лято Алегри искаше плеймейкър и след провала с Юлиан Дракслер, Ювентус трябваше да мисли бързо. В последния ден на прозореца беше взет Ернанес от Интер за 11 милиона евро, който въобще не влизаше в плановете на клуба. Присъедини се и Марио Лемина под наем от Олимпик Марсилия.

Младият французин е комбинативен играч, който обича да се подвизава точно пред защитната формация. Ернанес пък така и не показа играта си от Лацио на "Джузепе Меаца", но има качества и е точно липсващото парче в халфовата линия на Юве.

Не че Алегри е притеснен от слабия старт на сезона. Той знае, че има смекчаващи вината обстоятелства. Посланието е, че проектът ще отнеме време. "Не съм притеснен, че имаме нула точки, това е нещо, което може да се случи във футбола", каза той преди няколко дни. "Да, трябва да наваксваме, но има много време. Нека да останем спокойни".

По-голямата част от кариерата му започва с лошо начало. Миналият сезон се оказа изключение, защото Юве тръгна с две победи. Но през останалите, само веднъж отборите, ръководени от Алегри, са натрупвали повече от седем точки в първите четири кръга.

Кедира вече е близо до дебюта си, Маркизио е готов да игра. Пол Погба също трябва да помогне. Французинът беше една от разочароващите фигури срещу Удинезе и Рома. 22-годишният футболист още се адаптира към новата си роля. През миналата кампания имаше до себе си Пирло, Артуро Видал, Маркизио. Сега и тримата отсъстваха и той трябваше да понесе голямата тежест. Това доведе до постната му продукция и е очевидно, че ще трябва да свиква с ролята на лидер.

Алегри има още няколко дни да работи с отбора преди домакинството на Киево. Това е добър шанс за възстановяване на контузените и за адаптация на новите. Сега Алегри се нуждае от халфова линия като миналия сезон, която се оказа ключова за успеха на Юве.