"Оскар" от медиите за артистично изпълнение във футбола. Кунгфу край тъчлинията. Много титли и гръмки провали. И непоносимост към мегазвезди, които не са стигнали върха при него. Всичко това е част от визитката на Луис ван Гаал.

Има и още един факт, който дори най-мразещите го опоненти не могат да отрекат - холандският треньор е доказан откривател на шампиони. Най-новото дете чудо се нарича Маркъс Рашфорд, 18-годишен нападател на "Манчестър Юнайтед". Но все още само нешлифован диамант.

Естествено, най-звучният период на Ван Гаал бе в "Аякс". Там той дебютира като старши. А изгрелите при него звезди са повече от един отбор. Патрик Клуйверт дебютира на 18, а след евротитлата през 1995-а игра в грандове като "Милан" и "Барселона".

На същата възраст в "Аякс" почна Едгар Давидс. Друга перла от Суринам, минала по-късно през "Барселона", "Ювентус" и "Тотнъм". Какво да кажем за Кларънс Зеедорф? Ван Гаал му дари първи мач в "Аякс", когато бе само на 16. И Зеедорф спечели Шампионската лига още и с "Милан", и с "Реал". Беше голяма фигура и в "Интер".

Двамата близнаци Роналд и Франк де Бур са други бисери в последното звездно поколение на "Аякс". Същото се отнася и за великия вратар Едвин ван дер Сар. Той пък триумфира в Шампионската лига също с "Ювентус" и "Манчестър Юнайтед".

Финландецът Яри Литманен дебютира на 21 години в "Аякс", после бе част от "Барселона" и "Ливърпул". А Марк Овермарс проби на 19 години в амстердамския гранд, но да бъдем точни. Неговият професионелен дебют е преди това във "Вилем II".

Нигериецът Нвакву Кану пък получи първия си мач от Ван Гаал, когато бе на 17, а в богатата му визитка има престои в "Интер" и "Арсенал". За "Аякс" и Ван Гаал е казано достатъчно. През 1995-а за последен четвърти път грандът стана европейски шампион.

Но Ван Гаал не спря с "Аякс". В "Барселона" треньорът продължи да открива бъдещи победители в Шампионската лига. Да започнем с вратарския пост и Виктор Валдес. Когато бе на 20, стражът игра за първи път за каталунците. С тях спечели и 3 пъти най-ценния клубен трофей.

През 1999-а Ван Гаал гласува доверие на Карлес Пуйол. Човека, който остана верен на своя дом цели 21 години. И той, също като Валдес, участва в 3 от евротитлите на "Барса". Когато заговорим за новия "дрийм тим", не можем да пропуснем Шави Ернандес и Андрес Иниеста. Моторите на "Барса" дебютираха именно при Ван Гаал. И двамата тогава бяха на по 18 години.

"Байерн" е още един отбор, в който Ван Гаал остави своя вечен печат. Най-талантливият и най-често контузваният защитник на баварците Холгер Бадщубер получи своя първи мач, когато бе на 20 г. Въпреки че не е играл повече от два пълни сезона заради травма, в "Байерн" са убедени - той е наследникът на Франц Бекенбауер.

Кой е най-актуалният бек в света днес? Австриецът Дейвид Алаба ще бъде посочен от мнозина като отговор. Когато бе на 17, Ван Гаал реши да пусне тъмнокожия виенчанин в двубой срещу "Кьолн". Първите мачове като резерва в "Байерн" сегашната мегазвезда Томас Мюлер изигра при Юрген Клинсман.

Но когато Ван Гаал дойде, каза: "Това момче ще играе винаги!" На 18 години Мюлер получи титулярно място и никога не го предаде. Днес дават 100 милиона евро за него, но "Байерн" не иска и да чуе.

На "Олд Трафорд" 14 юноши дебютираха при Луис. Много вероятно Луис ван Гаал няма да бъде треньор на "Манчестър Юнайтед" през следващия сезон. Но ако не спечели купа, то поне треньорът ще е човекът, който не се е страхувал да налага юноши. За почти два сезона Ван Гаал направи "червени дяволи" 14 младоци от академията.

Целият свят днес говори за Маркъс Рашфорд, вкарал 4 гола за 2 мача. Със статут на титуляр вече е Джесе Лингард. Нападателят дебютира в първия мач на Ван Гаал в "Юнайтед" - срещу "Суонси".

След него холандският треньор даде шанс последователно на Тайлър Блакет, Сайди Янко, Рийс Джеймс, Андреас Перейра, Пади Макнеър, Том Торп, Камерън Бортуик-Джаксън, Донълд Лъв, Джо Райли, Рийгън Пул, Тим Фосу-Менса и Джеймс Уеър. Бъдещето ще покаже дали някой от тях ще триумфира в Шампионската лига.

Материал на "Труд"