Евро 2016 върви към края си, но един многомилионен бизнес чака последните му дни, за да удари джакпота. Незаконните залагания бележат невиждан ръст за полуфиналите на шампионата, а пикът им ще дойде в неделя, когато ще бъде излъчен новият европейски шампион. 

Това не е изненада за експертите, които още преди 10 юни предупреждаваха, че турнирът ще активизира нелегалните футболни залози, а битката срещу тях трябва да се води в глобален план. Те казаха, че стотици хиляди футболни фенове в Китай, Виетнам, Камбоджа, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Хонконг ще се присъединят към нелегални синдикати, за да изкарат бързи пари. И познаха. А новините за арестувани за черно тото идват и от Европа, и от Азия.

Причините за очак­ваната треска за злато са ясни. През последните няколко години популярността на футбола нарасна неимоверно. Бумът в Китай и в държавите от Далечния изток е обясним. Редица азиатски концерни инвестираха милиони в английската Висша лига, купиха акции в някои от най-популярните отбори - не само в Англия, но и в Италия, и станаха спонсори на екипировката им. Китайският клубен футбол плаща умопомрачителни суми на няколко международни звезди, за да играят в страната. 

Европейският шампионат също е златна мина. Той е едно от най-големите събития в света на футбола и е дългоочаквана възможност за букмейкърските компании да изкарат големи пари. На терените във Франция са най-силните играчи в света, телевизионната аудитория постоянно расте и ако всичко това бъде използвано по правилния начин, печалбата може да е двойна. 

Евро 2016 е ценно и с друго. Турнирът може да донесе голям финансов удар в рамките на няколко седмици, но по-важното е, че може да спечели нови клиенти в дългосрочен план. В залозите на спортни състезания участва малка част от огромния брой футболни фенове. Според статистиката едва 15 процента от футболните фенове във Великобритания залагат редовно онлайн, а това означава, че секторът има огромен потенциал за развитие при големи турнири. Данните за Далечния изток не са известни, но ако се съди по активността на нелегалните букмейкъри, и там има милиони запалянковци, които може да бъдат спечелени. А с тях ще дойдат още и още милиони печалба в дългосрочен план.

Неслучайно още през май министър-председателят на Тайланд Прают Чан-оча настоя да бъде създадена специална комисия, която да следи онлайн залозите по време на Евро 2016. Така той отговори на призивите на десетки организации хората да бъдат защитени от черното тото и да бъде обърнато специално внимание на пристрастените към залозите. Те цитираха изследване на университета Чулалонгкорн, според което в залозите участват деца на 7 години а вирусът на залаганията пълзи от първите класове в училище до университетите. 

Проблемът наистина е с размерите на епидемия. В първите дни на Евро 2016 полицията във Виетнам арестува 12 души, които направили букмейкърски пункт в град Хо Ши Мин и били във връзка с мрежа за нелегални залози в цялата страна. Те завъртели футболен хазарт за 20 млн. долара през лицензирани във Филипините уебсайтове. Отворили 200 акаунта, през които можело да се превеждат суми в банки и в кредитни институции.

В Сингапур местната следствена служба задържа десетима мъже, които приели 2,4 млн. долара за първите две седмици от Евро 2016. В Тайланд бяха вкарани зад решетките 11 души, които работели за международен уебсайт за залагания и прибирали 5 процента от постъпленията. Групировката се базирала в частен дом и имала около 3200 клиенти. За тях пък работели усърдно 20 служители на 12-часови смени.

Часове преди полуфинала между Португалия и Уелс полицията в Хонконг направи най-големия си удар срещу черното тото от началото на Евро 2016. Местната Служба за борба с организираната престъпност задържа 19 души за нелегални залози. Те събрали 46,5 млн. евро, а акцията срещу бизнеса им започнала преди един месец и обхванала няколко града. В Китай също се борят с черното тото. В началото на юни полицията отчете, че огромен брой букмейкъри се включват към мобилната апликация на китайската компания Tencent Holdings, която приема залози за Евро 2016 и дава възможност да се залагат големи суми на резултатите от всеки мач и на резултатите на полувремето.

Плащането става през Aliplay (част от Alibaba group), през WeChat или през дигиталните портфейли red packets. След акции в цялата страна бяха задържани над 500 души а заедно с тях бяха конфискувани над 14 млн. долара. Усилията ще продължат, защото нелегалните футболни залози са сериозно престъпление. Индустрията е с оборот от 106 млрд. долара годишно, а по време на големите състезания, какъвто е европейският шампионат, нелегалният бизнес набира инерция, която му осигурява постъпления за месеци напред. 

Букмейкърите обаче се плашат трудно. Турнирът може да им осигури препитание през следващите няколко години и да зариби за играта нови герои. Те разчитат най-вече на т. нар. псевдоиграчи - това са запалянковци, които обикновено не залагат, но на големи състезания са склонни да правят експерименти. Те се запалват по залаганията между 10 юни и 10 юли с помощта на агресивната реклама на букмейкърските компании. И най-вече заради мисълта, че може да изкарат лесни пари за нула време. А след това няма откачане...

Росица Стойкова, "7 дни спорт"