Евро 2016 беше арена не само на футболни битки, но и сблъсък на мениджъри. И там, зад кулисите, финал пак играха най-големите акули и врагове в бранша - Жорже Мендеш и Мино Райола. И за първи път Райола е на път да измести от трона Мендеш.

49-годишният италианец проби на място, което се смяташе за „тезгяха на врага“. В „Манчестър Юнайтед“ Райола уреди Златан Ибрахимович. С договор за един сезон, със заплата над 1 милион евро месечно, шведът с босненски корени трябва да върне титлата на „Олд Трафорд“. След ерата „Алекс Фъргюсън“ там забравиха какво е златото. Освен това Райола успя да прати срещу 40 милиона евро на Жозе Моуриньо арменския нападател Хенрих Мхитарян от „Борусия“ (Дортмунд). А макар без особена тежест в отбора при „Юнайтед“ е и аржентинският национален вратар Серхио Ромеро.

Доскоро „Олд Трафорд“ се броеше като запазена марка за Жорже Мендеш. Там играеше Кристиано Роналдо, а сър Алекс се допитваше до португалеца за много от трансферите си. Очакваше се така да бъде и занапред, след като Жозе Моуриньо, един от най-силните козове на Мендеш, стана треньор в Театъра на мечтите.

Уви, големите пари често прескачат и големи приятелства. Изненадващо Райола е пред „златен шлем“ с парите от фамилия Глейзър, ако успее да уреди за „Манчестър Юнайтед“ и своето най-ценно чедо - Пол Погба. Френският национал е оценен на 100 млн. евро.

Футболистите много добре знаят, че професията мениджър е сред най-важните в бранша. Ако искаш да си в голямата игра, трябва да те представляват най-големите. В противен случай, ако не си с таланта на Меси и Роналдо, можеш да останеш вечния диамант в боклука.

Райола изчака тихо своя шанс в персоналния дуел с Мендеш. В операцията му първият голям удар не беше играч. Импресариото организира преговорите между катарските шейхове и „Пари Сен Жермен“. После, след успешната сделка, той им изпрати първата си скъпа пратка - Ибрахимович. И осребри, даже позлати усилията си.

Мендеш е личният мениджър на Жозе Моуриньо и Кристиано Роналдо. „С него сме като Южния и Северния полюс - казва Райола. - Имаме напълно различни виждания за нашия бизнес. Мендеш е инвеститор, чиито интереси са да вземе най-доброто. За мен най-важното са интересите на играчите ми. Аз съм алтруист, той е егоист. Интересува се само от себе си.“

Дали това е така, трудно можем да кажем. Между двамата има една разлика - Мендеш никога не е искал да бъде президент на ФИФА, а Райола се опита да смени веднъж Сеп Блатер.

Връзката между Мендеш и Моу може би се е развалила това лято. В кариерата си Специалния е известен, че иска най-доброто на пазара и мениджърът му го осигурява. Само че голяма трансферна цел на „Юнайтед“ - 18-годишният португалски национал Ренато Санчес, отиде в „Байерн“. Въпреки че Мендеш е агентът му. Картите се разбъркаха. 

Заговори се, че португалският агент е изоставил „Олд Трафорд“ и заради Карло Анчелоти. И е започнал здрава работа в Мюнхен заедно със своя партньор Джовани Бранчини - един от най-добрите приятели на новия баварски треньор. Още докато бе в „Реал“, Анчелоти работеше много добре с Мендеш.

Макар от „Байерн“ да твърдят, че селекцията е приключила, прогнозите сочат една последна сделка. И тя е по същата ос. Става въпрос за колумбиеца Хамес Родригес. Клиентът на Мендеш остана резерва в „Реал“ през последния сезон, а играч за 70 милиона евро трудно може да се примири с подобен статут.

В света е известно мотото, че няма вечни врагове, а има вечни интересни. Така бойните полета на Жорже Мендеш и Мино Райола изглеждат променени. Не се променя само огромната комисиона, която отдавна ги е направила мултимилионери. И явно има защо.

Превод на вестник "Труд"