Фенове и специалисти останаха раздвоени по отношение на футбола на европейското първенство във Франция. Едни останаха недоволни заради неособено високото качество на игра и прекаленото тактическо надиграване. Други пък останаха възхитени от равностойността на турнира на приказката, сътворена от скромни отбори като Исландия и Уелс.

Трети бяха категорични, че този формат с 24 отбора, с 51 мача вместо 31 (при 16 финалисти) само размива качеството и е неудачен. Евро 2016 обаче не беше само футбол. То беше белязано от скандали, проблеми с организацията, а не липсваха и някои комични моменти. 

Организацията
Оставяйки настрана ужасите, предизвикани от руските и английските хулигани, може категорично да се заяви, че домакините имаха сериозни проблеми в организацията на турнира. Уж бяха построили нови или бяха изцяло модернизирали стадионите си, но бяха забравили най-важното: качеството на терена. Най-трагичният бе този на стадиона в Лил. Абсолютно всички, играли на чисто новия стадион "Пиер Мороа", се оплакаха от незадоволителното състояние на тревното покритие. Местните пробваха всякакви фокуси, за да замажат резила, включително разработиха уникална технология за цялостно боядисване с хубава зелена боя. Но и баданарката не можеше да прикрие ужасяващото състояние на тревата, нито да спре постоянните падания и подхлъзвания на футболистите.

Положението стана толкова нетърпимо, че веднага след мача Италия - Ирландия от груповата фаза УЕФА заповяда спешна пълна подмяна на терена с холандска трева. Това стана в рамките на 3 дни, а новото покритие издържа последните 2 мача. Не толкова трагично, но все пак ужасно беше състоянието на терена на "Стад Велодром" в Марсилия по време на първите срещи. По време на мача между Франция и Албания например футболистите на двата отбора не спираха да се хлъзгат и търкалят по земята и самият Дидие Дешан разкритикува сънародниците си. "Състоянието на терена беше катастрофално. Но не беше изненадващо. Подобно нещо не бива да се случва", коментира селекционерът на Франция. А причината беше ясна - домакините решили да направят концерт на AC/DC само месец преди началото на първенството. А след легендарните рокаджии, подсилени с вокалиста на "Гънс" Аксел Роуз, теренът се превърна в истински Highway to Hell.

Незабравим, макар и доста неприятен спомен, остави и финалът на "Стад дьо Франс" с напастта от молци, която нападна португалци и французи, зрителите, журналистите и официалните лица. Камерите запечатаха моментите, в които Кристиано Роналдо е на косъм да глътне някое насекомо, отворил уста да си поеме въздух след някой от малкото си спринтове, преди да бъде контузен. И тук гафът си беше изцяло на организаторите, оставили светлините на стадиона включени предишната нощ. Което молците счели за покана за финален танц.

Първенството обаче беше белязано от терористичните заплахи, заради което вероятно бяха забравяни подобни подробности, като да не загасиш лампите например. А към сигурността френските власти гледаха много сериозно. Особено в Париж, особено около и вътре в самия "Стад дьо Франс". Дотолкова, че парижани трябваше да внимават къде паркират превозните си средства
!Защото на два пъти заради неправилно паркиране - веднъж на мотопед (преди Италия - Испания), веднъж на автомобил (преди Франция - Исландия), сапьорите безмилостно взривяваха съмнителните возила. Така понятието "контролиран взрив" влезе в речника на големите футболни турнири. Такъв взрив направи на пух и прах и съмнителен пакет, открит вътре на "Стад дьо Франс" преди Швеция - Ирландия.

Изнасилвачи и пияници?
Големият скандал гръмна още в началото на първенството, като той разтресе щаба на все още действащият по това време европейски шампион Испания. Вратарят Давид де Хеа беше замесен в разследване за изнасилване на малолетни, като името му беше споменато от потърпевш свидетел. Той така и не беше разпитан за подобно деяние, но клеймото върху името му вече беше поставено. Доколко и дали това повлия на него и отбора, засега остава загадка. Фактите обаче са, че Испания се провали още на 1/8-финалите и че при загубата от Италия единствено Де Хеа беше играчът на ниво и спаси своите от още по-голям резил от крайното 0:2.

Скандал забъркаха и руските футболисти. Те безспорно бяха най-безобразната издънка на турнира. От фаворит в компанията на Англия, Уелс и Словакия те завършиха на последно място в своята група с трагична и бездушна игра. Но вместо да си тръгнат с подвита опашка, две от скъпоплатените звезди - Александър Кокорин и Павел Мамаев, решиха да "отпразнуват" отпадането си с купон в Монте Карло, на който пръснаха 250 хил. евро за 500 бутилки шампанско от по 500 евро. Това беше отречено от двамата руснаци, но пък е сигурно, че точно след отпадането гаджето на Фьодор Смолов подразни руските фенове, като се похвали с чанта за 13 хил. евро, купена от футболиста на сборная.

Късаха "Пума", спукаха адидаска
Срам браха двете братски немски фирми "Пума" и "Адидас" (създадени от братята Рудолф и Адолф), тъй като качеството на продуктите им се оказа страшно калпаво - и то пред всички. Червените фланелки "Пума" на Швейцария станаха за смях в мача срещу Франция в груповата фаза. По време на мача на Кръстоносците няколко наглед леки дърпания доведоха не просто до леки скъсвания, а до цялостно разцепени тениски. И то не на един, а на четирима играчи, чиито екипи се късаха като хартия. "Надявам се "Пума" да не произвежда презервативи", изцепи се една от звездите на швейцарския тим Джердан Шакири по повод скъсаните фланелки, а изказването му се превърна в един от хитовете на шампионата. Баварският конкурент на "Пума" - "Адидас", обаче така и не успя да злорадства на издънката на съперника, тъй като на същия този мач се спука тяхната свръхмодерна и уникална официална топка Beau Jeu ("Красива игра"). В офисите на концерна в Херцогенаурах някой сигурно е крещял и ревал от бяс, когато швейцарецът Бехрами показа пред цял свят спуканата "Красива игра" на "Адидас", която я пробутват за над €120 бройката.

Палавите ръце на Йоги
Много по-забавна от скъсаните екипи "Пума" и спуканата "Красива игра" се оказа играта на ръцете на немския селекционер Йоги Льов. Наясно с интересните му навици като прочистването на носа по време на мач, фотографите и тв операторите запечатаха как ръцете на Льов стигат нови висоти. Първо по време на мач камерите уловиха Йоги да си намества с ръка мъжкото достойнство ("Той поне показа, че има топки", коментира шеговито Кантона), а след това на тренировка треньорът беше щракнат да си бърка с ръка в гащите, за да си почеше задните части. Последната му изцепка пък беше да бръкне под мишниците си по време на тренировка, след което помириса ръката си. Може би за да се увери, че ароматът на рекламираните от него дезодоранти "Нивеа" издържа достатъчно дълго време. И докато играта на ръцете на Йоги забавляваше от сърце феновете, не така стоеше въпросът с играта с ръце на футболистите му. Което закопа световните шампиони и доведе до отпадането на Германия на полуфинала срещу Франция - след хандбално посягане на капитана Швайнщайгер. Преди това волейболната единична блокада на Джером Боатенг на 1/4-финала срещу Италия не се оказа фатална - тя доведе само до рекордно дълго и неточно изпълнение на дузпи. При което светът бе втрещен от най-комичната засилка в историята - на италианеца Симоне Дзадза, чиито странни подскоци към топката бяха последвани от шут над вратата. Всъщност неговият балет се превърна в един от символите на изминалото Евро 2016 и стана обект на множество подигравки и оригинални разработки в социалните мрежи.

Звездата от песента
И ако някой мисли, че голямата звезда на Евро 2016 е бил Кристиано Роналдо, Антоан Гризман или Гарет Бейл, то той е в голяма грешка. Звездата се казваше Уил Григ. Нападателят на Северна Ирландия може и да не записа нито една минута във Франция, но пък със сигурност нямаше нито един друг футболист, за когото феновете да пеят песен на стадиона в продължение на 10 минути. Хитът в негова чест влезе дори в британския топ 50, вдъхнови и привържениците на противниковите отбори да пеят за него. "Искам да си сменим фланелката с Уил Григ след края на мача", ентусиазиран бе немецът Матс Хумелс преди срещата на Германия със Северна Ирландия.