Спортният директор на Байер Леверкузен Руди Фьолер (56 г.) говори освен за Аспирините и за лудото поскъпване на играчите на трансферния пазар, за случая "Лирой Сане" и за перспективата пред отписания от Манчестър Юн Бастиан Швайнщайгер.

- Хер Фьолер, замайвате ли се покрай лудостта, която е обхванала трансферния пазар?
- Това, което сега се случва, изглеждаше невъзможно преди 5 г. Но футболът е свободен и много неща там се промениха. Иначе и сега, както преди 20 г., от значение е бюджетът, с който разполагаш. Това е правилото, към което трябва да се придържаш. Поне ние в Байер Л подхождаме така от години.

- Виждате ли опасност за немските клубове, ако цените продължат да растат?
В момента в обращение има повече пари, най-вече покрай договорите за тв права в Англия. Но в Германия обаче също се работи сериозно.

- Къде ще приключи трансферната лудост?
- Сещам се много добре за Роджър ван Гоол, който през 1976 г. премина от Брюж в Кьолн и това беше първият трансфер за 1 млн. марки. Тогава също се вдигна много шум и всички се питаха докъде ще ни доведе това.

- Не са ли платените за Лирой Сане близо 50 млн. евро много далеч от реалностите?
- Всеки клуб сам си решава. Тези дискусии се водят постоянно. Ние също се питахме покрай покупката на Кевин Фоланд (за 20 млн. евро от Хофенхайм) дали да го направим, или не. Купихме го, защото сме убедени в качествата му. Напълно убедени!

- Не пуснахте защитника Йомер Топрак в Борусия Д. Предлагаха ви 22 млн. евро, а вие искахте 25 млн.
- Да, Борусия Д ни направи оферта, но нашите разбирания бяха други и не се разбрахме. Случват се и такива неща. Но пък сега сме щастливи, че топ защитник като Топрак ще остане при нас поне още година.

- Борусия Д успя да купи Андре Шюрле. Вие го продадохте през 2013 г. на Челси, а през януари 2015 г. той се върна в Бундеслигата с Волфсбург. Не подрани ли неговият трансфер в Англия?
- Какво значи да е подранил? Аз отидох в Рома 27-годишен, а Карл-Хайнц Румениге замина в Интер 29-годишен.

- Сега Сане отиде в Сити като 20-годишен.
- Сега просто играчите излизат по-рано в чужбина от едно време. Не мисля, че Сане го прави само за пари, защото и в Шалке е печелил добре, макар и не толкова добре, колкото ще печели в Англия. Смятам, че го е привлякло новото, Висшата лига. А също така и треньорът Пеп Гуардиола. Решаващият фактор според мен обаче е дали се чувстваш добре на даденото място.

- Ще се принуди ли Бундеслигата да купува таланти от чужбина?
- Сега скаутите на всички клубове се стремят да проявят най-добрия нюх. В Байер Л сме привличали и ще продължим да привличаме младоци без значение на националността им. Решаващи са качествата. Също толкова важна обаче е и работата в школата ни. Сега с нас на лагера в Австрия имаше три 17-годишни момчета и се представиха страхотно и ми напълниха сърцето. Това е пътят!

- Карл-Хайнц Румениге предрече силен сезон на Байер Л. Какво можем да очакваме от клуба след третото място миналия сезон?
- Хубаво е, че Кале ни качва на тяхната лодка (смее се). Естествено, че се радваме на подобни похвали. Иначе мога да кажа, че ще станем по-постоянни. Ще се опитаме да намалим разликата до второто място и ще гледаме да запазим разликата с четвъртия. С конкуренти като Борусия М, Шалке и Волфсбург ще ни бъде трудно. Но желанието ни е и догодина да играем в групите на Шампионската лига.

- Ще кажете ли нещо за Байерн?
- Реал М може и да спечели Висшата лига, но за мен най-добрите отбори в света си остават Байерн и Барса. Може би имаше едно място, където баварците нямаха човек от световна класа, и това беше човекът до Джером Боатенг в центъра на защитата. И веднага взеха Матс Хумелс, с което отслабиха и най-големия си конкурент Борусия Д. Хумелс просто не може да бъде заменен едно към едно.

- През 2004 г. вие бяхте национален селекционер и направихте Бастиан Швайнщайгер национал. Какво е мнението ви за него? Какво ще се случи с него след отстраняването му от Манчестър Юн?
- Той сам трябва да се запита как ще продължи след тези контузии. Но където и да е бъдещето му, според мен той има да изиграе още поне 2 г. на топ ниво. Това, че вече не е национал, ще му бъде от полза, защото в един момент натоварванията идват в повече. Затова е добре, че сега Бастиан ще се разтовари от допълнителното натоварване. Филип Лам е добър пример в тази посока.

Филип Аренс, превод "7 дни спорт"