Легендата Андреа Пирло обяви, че в края на календарната година приключва с футбола. С неговото пенсиониране си отива една епоха. Маестрото е играл в Интер, Милан и Ювентус, но въпреки това всички го обичат.

Стил

Пирло е символ на спорната мъдрост, дълголетие и стил. Той не е от играчите с безумни прически, с които да привличат внимание. Почти винаги е бил с една и съща фризура, но преди няколко години си пусна брада, която прибави към имиджа му и малко бруталност.

Той не обича татуировките, но все пак има три. Името на сина си Никола, изписано с китайски йероглифи, буквата "А" в чест на дъщеря му Анджела и на безименния си пръст, точно под брачната халка, името на вече бившата му съпруга Дебора.


Винопроизводство

"Винаги съм пил вино, даже като малък – майка ми го смесваше с вода специално за мен. Харесва ми да дегустирам от различни региони, от различни производители. Обичам да чета за виното, да го разбера", казва Маестрото.

Винопроизводството е бизнес на семейство Пирло. Андреа има няколко плантации в Италия и Франция. Сега той прави около 20 хиляди бутилки годишно и планира да отвори ресторант в близост до завода в родния му град Флеро.

Миналата есен Nike разработи за Пирло бутонки с винен цвят. На стелките е изписано "Произведено '94" – годината, когато италианецът започва професионалната си кариера.

Велик цитат за PlayStation

В биографията му "Мисля, следователно играя", Пирло нарича PlayStation едно от най-големите изобретения на човечеството. На конзолата е изиграл четири пъти повече мачове, отколкото в живота. "На 9 юли 2006 г. в следобедните часове спах, после играх PlayStation, а вечерта спечелих световната титла".

Мъдър футболист и фаулове

Пирло има няколко прякора, които казват що за футболист е: Професор, Маестро, Архитект, Гений. Неговата запазена марка са фауловете, които изучавал от Жуниньо Пернамбукано. На този компонент е посветил цяла глава в биографията си.


"Ако искате ме наричайте Пирлиньо. Много внимателно изучавах маниерите на Жуниньо – отне ми известно време. Опитвах се да изпълнявам като него, но често топката прехвърляше базата и лъгах, че правя подаръци на феновете".

"Може сега мен да ме изучават, копират. За някои съм Жуниньо 2.0, бразилец с акцент от Бреша. Не съм казвал, но целта ми беше да се превърна във футболиста с най-много голове от фаулове в Серия "А", казва Пирло.

През 2015 г. той изравни рекорда на Синиша Михайлович – 28 попадения в калчото от статични положения.

Дузпи стил "Паненка"


На 1/4-финалите на Евро 2012 срещу Англия, Пирло вкара дузпа в стила на Антонин Паненка. Джо Харт се метна в ъгъла, а топката лениво се плъзна в средата на мрежата. "Преди удара, видях, че вратарят прави странни движения. Просто изчаках да скочи и стрелях. Това изпълнение деморализира англичаните и после уцелиха греда".

Сдържани похвали на Паненка: "Беше добро копие. Изненадам съм, че в такъв важен момент се реши на това изпълнение. След като видяхме гола, с мои приятели вдигнахме очилата, защото моята марка още беше жива".

Сълзи от загуби

Като всеки голям шампион, Пирло е преглъщал и тежки загуби. Андреа губи три големи финала в кариерата си.

1 – 2005 г. в Шампионска лига срещу Ливърпул

"След загубата в Истанбул, реших да напусна, защото всичко изгуби смисъл. Този финал ме смаза. Извършихме масово самоубийство – вързахме си ръцете и скочихме в Босфора. Добре, че съдбата ни се реваншира след две години".

Атина, 2007 г., Милан с Пирло и компания отмъщава на Ливърпул и побеждава англичаните с 2:1 на финала в Шампионска лига в Гърция.

2 – Евро 2012, унижението от Испания. Видът на разплакания Пирло е по-силен в съзнанието на хората, отколкото самият мач...

3 – Шампионска лига, 2015 г., Барселона оставя Пирло без трета Шампионска лига. Това е и последният му мач за Ювентус, където възроди кариерата си.