От момента на написването ѝ през 1843г. от Чарлз Дикенс, „Коледна песен“ се е утвърдила сериозно в популярната култура. Нейната история за изкупление, любов и сезона на добрите пожелания е разказвана и преразказвана от поколение на поколение. Хора от всякаква възраст си имат любима версия – от оригиналната книга до филма на Дисни, но може би в момента се осъществява нещо като римейк в Торино за Ювентус и Меди Бенатия.

 

Първата строфа можеше да се разиграе в края на октомври, когато „бианконерите“ гостуваха на Милан, но Леонардо Бонучи, изглежда реши да заеме ролята на скъпата пуйка купена от Ебенезър Скръдж(заб. действието се развива в последната строфа на „Коледна песен“), от колкото на Призрака на отминалите Коледи. (заб. в първа строфа на „Коледна песен“ Призракът на отминалите Коледи пренася Скрудж в детството му, за да му напомни, че е бил мил). При положение, че италианеца, който не е във форма, беше наказан, а Бенатия контузен, нито един от тях не взе участие в сблъсъка на Сан Сиро. Сега в замяна Рома, които гостуват на Ювентус в събота, ще трябва да са тези, които да напомнят за отминалите времена.

През сезон 2013/14 като играч на “джалоросите” Бенатия е избран в отбора на годината на Серия А, благодарение на впечатляващите си изяви и скоро е отмъкнат от Пеп Гуардиола и Байерн Мюнхен. Подписването на договор с мароканеца беше определено като удар в десетката при положение, че Барселона, Челси, Манчестър Сити и Реал Мадрид отправяха желание за неговия подпис. Но проблеми с контузии и липса на доверение на треньора към него, доведоха до едва 24 мача като титуляр в Бундеслигата за две години.

След това последва нов трансфер присъединявайки се към Ювентус под наем миналото лято, като веднага се озова в ситуация на липса на достатъчно игрово време, понеже триото BBC маршируваше към втори финал на Шампионската лига в рамките на три години. Но това лято събития доведоха до напускането на Бонучи, което в допълнение с напредналата възраст на Андреа Бардзали и травмите на Джорджо Киелини, тласнаха Бенатия отново под светлините на прожекторите.

Предпочетен пред Даниеле Ругани, напрежението сякаш го притисна, както оковите, които Джейкъб Марли(заб. герой от „Коледна песен“) е принуден да носи, скрибуцайки през началните седмици на сезона. Изглеждайки лишен от увереност и липса на прецизност, които са необходими, когато играеш за отбор като Ювентус, Бенатия изглеждаше откровено ужасно. Това, че беше на терена по време на две от най-лошите представяния на отбора до момента през сезона, не е изненада. Играта му по време на гостуването на Барселона през септември завършило 0:3 и равенството 2:2 с Аталанта, беше просто срамна.

След това срещу Спортинг той претърпя лека контузия, която го извади от строя за месец и все пак след неговото завръщане Макс Алегри постави 30-годишния защитник веднага в стартовия състав. Решението на треньора да игнорира нарастващите шумни призиви за повече доверие в Ругани щеше да се отплати зрелищно при домакинството на Юве на Барса за мача им реванш в групите на Шампионска лига в края на ноември.

Изведнъж връщайки се обратно към най-добрите си изяви Бенатия записа осем пресечени паса, десет изчиствания и 96.9% точни подавания, играейки важна роля за обезвреждаването на възхваляваната атака на испанците. Равенството 0:0 не беше някаква случайност понеже след този мач Ювентус все още не е допуснал гол.

С перфектен тайминг на шпагатите, разчитане на играта все едно е „написана“ за него и игра с топката със забележителна лекота, той беше обявен за играч на месеца на Ювентус за ноември. Неговите колеги в защита изглежда са уверени, че Бенатия може да задържи тази отлична форма. Ето какво заяви Бардзали пред Sky Italia миналата седмица: „Според мен Бенатия е играч, който най-накрая показва най-доброто от себе си. Също така мисля, че той разбира важността, която има в отбора. Тази година той е ключов играч, защото Бонучи беше такъв, а според мен той е от същия калибър. Меди е капитан на националния отбор на Мароко, играл е за Байерн Мюнхен и сега показва истинските си качества. В момента е много решаващ играч за нас.“

Последните шест мача на Бенатия, във всеки от които игра по 90 минути, доведоха до сухи мрежи за „бианконерите“, като дори отбеляза гол срещу Кротоне. Обезвреждането на атаките на калабрийците, Олимпиакос или съперника от миналата седмица Болоня може и да не са водещи новини, но правейки това срещу Лионел Меси, Дрис Мертенс и Мауро Икарди със сигурност са.

Двубоите срещу Наполи и Интер подчертаха колко значим е станал мароканеца. В негово присъствие продуктивните нападатели на двата отбора рядко достигаха до възможност за гол. Всеки път той показваше безупречна игра без да има възражения да бъде местен в защитната формация поради ротациите, които Алегри извършва. Използван и в средата, и от ляво в отбрана с трима, той също така игра и на всяка от двете позиции в центъра при по-традиционата схема с четирима защитника, в зависимост от това дали му партнира Бардзали или Киелини.

При положение, че, когато изпитваше трудности в играта си, отбора допускаше лесни голове, това завръщане към най-добрата му форма е в перфектен момент за изкачване в класирането, помагайки на „Старата госпожа“ да се доближи само на точка до лидера Наполи. Предстоящият тест срещу отбора на Рома, на който Еузебио Ди Франческо вдъхна нов живот, ще бъде труден, но ще даде възможност на Бенатия да продължи да показва, че той може да е бъдещето на защитата на Ювентус.

В очакване да неутрализира Един Джеко и компания по начина, по който го стори с Мертенс, Икарди и Луис Суарез, факта, че той се наложи като заместника на Бонучи е може би най-голямата изненада в Серия А. И все пак тук е Меди Бенатия, който прави защитата на Ювентус стисната (за допускане на голове), колкото е самия Скрудж.

Статията е с оригинално заглавие – Medhi Benatia Helping Juventus Get Into The Christmas Spirit, е написана от Adam Digby. Преводът е на Juventusbulgaria.com.