Легендарният треньор Фабио Капело заяви, че смятаният за един от най-добрите бранители Леонардо Бонучи не умее да защитава. Но какво точно има предвид специалистът?

"Бонучи е защитник №1 в Италия, когато става въпрос за игра с топката и е сред тримата най-добри в света. Но не знае как да се отбранява, има големи проблеми в това отношение. В Ювентус имаше идеалните условия, защото играеше свободна роля. Той е перфектен в система 3-5-2. С четирима му е трудно", каза Капело. Смело изявление, но много точно. Sports.ru раздели думите на Дон Фабио в точки и диаграми, които най-ясно показват както има предвид той.

1) В Юве имаше идеални условия, защото получаваше свободна роля. Вярно е. Бардзали и Киелини се разбират брилянтно на терена, изобщо не им е нужно да се гледат. С тях, отбранителната роля на Бонучи се свеждаше до вземането на прости решение – да атакува ли нападателя или не. На долните диаграми може перфектно да се разбере какво има предвид Капело. Дори и да изпусне противника, Бардзали и Киелини дебнат отзад, за да поправят грешката. Това важи и в случаите, когато Андреа действа като десен бек.

2) За Бонучи е трудно, когато отборът играе с четирима защитници в линия. Ефикасността му рязко намалява. Най-добре това се вижда в настоящия му отбор Милан. На долната диаграма Бонучи се е втурнал в предни позиции и оставя партньора си в центъра на защитата сам. Епизодът завършва с гол на Луис Алберто. Капело вероятно говори за липсата на класически защитни умения. Наистина бърка, но в Юве имаше кой да го покрива.

Грешките на Лео се разделят на два вида:

- движенията му на терена, когато зад него не са Бардзали и Киелини и е последен в защита. Тръгва да атакува нападателя с топка и често е преодоляван, дали с пас или индивидуално, което остава огромни пробойни. Това е фирмено движение на италианския национал. Ако Сапата беше няколко метра по-назад (снимката долу), можеше да покрие съотборника си и чак тогава Бонучи да атакува смело противника.

- високи топки: В тези ситуации често не се оглежда, а тръгва директно да играе с топката и увисва. При ситуацията на снимката се получава именно това и Милан инкасира втори гол във вратата си от Аталанта. Тук има още един проблем, освен недоглеждането – липсата на концентрация, което е водещ фактор при бранителите. Това са грешки, които добрите защитници не допускат. Капело много точно формулира защо Бонучи не е световна класа.

Всъщност – това не е голяма тайна в Италия. Когато Джампиеро Вентура беше треньор на Бари заяви, че качествата на Андреа Ранокия надвишават тези на Бонучи, но Лео е стигнал по-далеч заради силния си характер. Вероятно и за това "любовникът на защитната игра" Жозе Моуриньо не оцени Бонучи в Интер. Това значи ли, че той не е сред най-добрите на своята позиция?

Да не бързаме толкова. Лео играе на най-високо ниво почти седем години. Текущите проблеми обаче показват, че отделянето от една перфектно работеща машина, може да повлияе много, особено при бранителите. Епизодът долу с втория гол на Икарди в миланското дерби, отлично показва, че всичко е взаимосвързано. Бонучи не атакува нападателя и позволява атаката да се развие. Резултат: оказва се в ситуация, в която не обича да е и следва попадение във вратата на Донарума.

Бонучи безспорно има качества и добавя към арсенала си липсващите компоненти, но няма да ги овладее до изключително ниво. Агресивността му, плюс отличната игра с топка и изнасянето, надделяват над недостатъците. Но без хитри партньори в защита, не само губи основното си оръжие, но изглежда по-слаб футболист, отколкото е.