Преминаването на Алексис Санчес от Арсенал в Манчестър Юнайтед е един от най-необикновените трансфери в английската футболна история. В лицето на чилиеца Жозе Мауриньо придобива играч от световна класа, човек, който може да превърне червените дяволи отново в елитна сила не само на Острова, но и в Европа.

Не на последно място трансферът е любопитен и заради парите. Юнайтед не плати на Арсенал нито цент за правата на Алексис, но все пак заплатата на 29-годишния нападател на „Олд Трафорд“ не е за подценяване – 350 хил. паунда на седмица. Това го превръща в най-добре платения футболист във Висшата лига. Мнозина сега изливат презрението си към 20-кратните шампиони на Англия, но това е абсолютна глупост. Санчес е изгоден и Юнайтед трябва да бъде похвален за „кражбата“ на един топиграч, а не критикуван.

Обект на трансферно ембарго ли е клубът? Не! Направи ли Юнайтед нещо престъпно в преследването на най-талантливия футболист на пазара тази зима? Не! Има ли правило, което казва, че само защото бяха доминираща сила в Англия през 90-те години на миналия век и в първите 10 на новия, не им е позволено да правят всичко по силите си, за да възстановят старата слава? Не! Легендата на Челси Франк Лампард описа най-добре ситуацията: „Всичко това са глупости. Все пак Санчес не отива в Китай или Катар. Та той подписа с един от най-големите клубове в света, а защо не и с най-големия“.

Така че съжалявам, но наистина не разбирам помията и възмущението, които съпътстваха преминаването на Алексис на „Олд Трафорд“. Чилиецът е един от най-добрите играчи в света и ако премахнете лозунгите Анти-Юнайтед от уравнението, то този трансфер може да бъде разглеждан само по един начин –  истински удар и сполучлива „кражба“. Да, червените дяволи можеха да изчакат до лятото и да не разменят Мхитарян. Да, имаше такъв вариант, но 20-кратните шампиони на Англия не искаха да го правят. Защото Сити, Челси или Ливърпул можеше да се възползва и някой от тях да го купи още този месец. Няма съмнение. Юнайтед го искаше, излезе на пазара и вече има своето момче в състава. 

Клубът от Театъра на мечтите му дал толкова пари, че седмичната му заплата не се побира в колата му. И какво от това? В случай, че не сте забелязали, най-добрите играчи на планетата не са евтини. Освен ако не преговаряте с президента на Тотнъм Даниел Леви, разбира се… Юнайтед плати „царски откуп“ за Алексис, но ако искаш да си в елита, трябва да платиш за него. През декември Жозе постави нещо като ултиматум на изпълнителния вицепрезидент на клуба Ед Уудуърд.

Специалния заяви, че Юнайтед не харчи достатъчно, за да поддържа темпото на своите съперници. Това беше сериозно предупреждение от Мауриньо, а Уудуърд не губи доста време, преди да го послуша. Затова червените дяволи трябва да бъдат аплодирани за сделката, а не упреквани. Санчес е човек, който има властта да трансформира сезона на тима, да превърне отбора в конкурентен на лидера Сити и да хвърли предизвикателството за трофея от Шампионската лига. Алексис има диаманти на стъпалата на обувките си, той е от познатия стар стил на Юнайтед. 

Когато феновете на 20-кратните шампиони мрънкаха, че Пеп Гуардиола си е купил титлата, всички се изсмяха в лицето им. Така че онези, които критикуват Юнайтед за привличането на най-добрите, заслужават същото. Това са парите на червените дяволи, такова е мнението на Жозе, така че той и клубът застават зад решението си. В разгара на ерата на най-добрия европейски футбол, когато таксите за трансфери спират дъха като рутинна задача, странно е, че Юнайтед, който все още няма качеството да се бори за титлата, е толкова критикуван, че е откраднал играч от своите съперници.

Всеки предположи, че Сити ще привлече Алексис. Това, че градският съперник го открадна, представлява голям преврат. Другото странно е, че всичко това се излива и върху Санчес. Най-вече защото той отхвърли „по-висшия“ призив на гражданите. Бил избрал парите вместо удоволствието от работата, казват мнозина. Мартин Киоун заяви, че чилиецът е най-големият наемник във футбола. Е, може би, но със сигурност има огромна конкуренция за тази награда. Не е като да е подписал с Уикъмб Уондърърс или да се е преместил в Китай, като е обърнал гръб на кариерата си на най-високо ниво. 

Аз не съм най-големият фен на Мауриньо, но той е един от най-добрите мениджъри в света. Не съм и най-големият фен на Уудуърд, но Юнайтед е един от най-големите клубове в света. Санчес не е компрометирал никой за нищо, най-малко себе си, това е един невероятно голям скок в неговата кариера. Със сигурност преминаването има много малко общо с емоцията, лоялността или настроението, макар да има много свидетелства, че Алексис мечтае от дете да играе на „Олд Трафорд“.

В крайна сметка всичко е просто Юнайтед предложи повече от Сити, но и го искаше повече. В девет от десет случая в повечето сфери на живота тенденцията е подобна. Не забравяйте, че наскоро Барселона плати 140 млн. паунда на Ливърпул за Коутиньо. Бразилецът е по-млад, но има доста аргументи и контрааргументи кой от двамата е по-добрият играч. Да кажем, че няма победител в този задочен спор. Да, Юнайтед ще даде много пари за заплатата на Санчес, но Ливърпул плати за Ван Дайк, Челси за Мората, Ман Сити за Менди. Това е начинът, по който действа пазарът сега. Червените дяволи хвърлят пари според ситуацията, както и техните съперници го правят.

В крайна сметка едно е ясно – Алексис ще подобри Юнайтед. Това е всичко, което има значение, той ги прави по-добър отбор. Може би няма да ги превърне в заплаха за Сити този сезон, но през следващия със сигурност. Но пък може да помогне в битката за трофея с ушите от Шампионската лига. С него тимът няма просто да бъде по-уважаван, а и ще предизвика страх у съперниците. Ето защо пренебрежението към тази сделка е толкова погрешно. Това е най-добрият бизнес, който Юнайтед е направил от доста време насам.

Оливър Холт, Daily Mail, превод: "Тема Спорт"