В понеделник вечер българският национален отбор по футбол написа най-срамната си страница на стадион "Васил Левски". Момчетата на Красимир Балъков бяха отнесени с 6:0 в своя дом от Англия, при това напълно заслужено и без да покажат необходимите футболни аргументи.

Чисто футболното обаче остана на заден план заради расисткия скандал, който се разигра по трибуните и който така или иначе от английска страна си бяха поръчали още преди седмица.

Че случилото се е недопустимо не подлежи на никакъв коментар! Живеем във век, в който всякакви предразсъдъци и реч на омразата вече са не просто клише, а нещо недопустимо за развитите общества. Затова и ще си понесем кротко и ясно санкциите от УЕФА за снощното поведение на групичка фенове.

Защото расизмът няма място на стадиона! Но и няма как да не отбележим, че не по-малко недопустими са и двойните стандарти, с които англичаните от една седмица се представят като рицари на честта и справедливостта, а нас – като диви балкански неандерталци.

Защото диваците в понеделник бяха английските фенове – обсадиха "Витошка", пийнаха бира, викаха цял ден (нещо което е доста спорно дали щеше да бъде позволено на български фенове, защото по тази улица има стотици туристи, далеч не само британски), даже се сбиха помежду си, а за капак на всичко освиркаха българския химн.

Това ли ви е образцовото поведение, господа от Острова? Това ли е примерът на Великобритания? Или може би трябва специално да ви благодарим, че не пренесохте пиянските си хулигански изпълнения в София от Прага, където вилняхте преди 3 дни?

За сметка на това няколко хиляди българи тихо и кротко отидоха до стадиона, много от тях взеха децата си, за да видят звездите на Висшата лига. Да, точно заради тях този стадион имаше повече от обичайните в последно време 1 000 – 2000 души.

Хиляди българи, които вашата звезда Рахим Стърлинг после нарече "идиоти" заради малка групичка от хора. А уж е футболна звезда за пример на малки и големи. А щом от частен случай правим извод за общото, трябва ли ние да наричаме английските фенове "пияни безмозъчни хулигани", на които забележете - точно расизмът е много добър приятел?

Защото да припомняме ли, че само преди месец се появи видеоклип, на който фен на Англия крещи на "Уембли" на българските футболисти "fucking gypsies". Това расистко ли е, или щом е от английска уста не е? Или може би клипчето с феновете на Челси, които преди 3 години не позволиха на цветнокож мъж да се качи в метрото, при това с песен "We're racist, we're racist and that's the way we like it".

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zBeeZVd6urI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Може би сте решили вече проблема с расизма в Англия, господа? Не, едва ли. Или може би култовата песен на феновете на Тотнъм преди години, насочена срещу чернокожия нападател Емануел Адебайор е весело ученическо стихче – как баща му мие слонове, а майка му е...

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mZPRBtfgV94" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

И разбира се, да стигнем и до днешната преса, където резултата е написан доста "културно" така: "Лъвове" - "Животни" 6:0. Кой от българските национали по-точно е животно, господа рицари?

Натурализираните бразилци ли, които играят без проблем и са приети в българския национален отбор? Или може би Георги Пашов заради по-тъмния цвят на кожата си? Или Исмаил Иса? Или може би наричайки животни просто цял отбор от 11 души това вече не е расизъм? И как ли щяхте да реагирате, ако българска медия нарече вашите национали "животни"?

Явно расизмът е присъщ само за "балканските примати", а за верните поданици на кралицата такива проблеми няма. Или може би другият резултат: "Расисти – Лъвове" 0:6. Освен да попитаме на какво основание британците поставят цял отбор или цяла страна под един знаменател?

Надали и на тях им е много ясно, но е ясно, че и тяхното интелектуално ниво не е много по-високо от това на част от феновете снощи, които скандираха срещу английските национали. Това ли ви е образецът, културни английски господа?

Коментар на Красимир Ангелов, Dnes.bg