Това, което трябваше да се случи преди много години, вече е факт. Държавата в лицето на премиера Бойко Борисов каза - Дотук! Това трябваше да стане много отдавна, но все пак късно е по-добре, отколкото никога. Явно е било писано чашата да прелее точно в сегашния момент.

Българският народ не може да търпи такова безсрамно БФС. Българският народ не може повече да понася наглостта и арогантността на група хора, които са си присвоили правото да правят каквото си пожелаят с общественото благо. Българският народ не може като единствен суверен да позволи групичката да ползва националните символи за своите користни цели.

За разлика от Бойко Борисов, който вчера разбра каква е реалната ситуация, аз го пиша от години. Писал съм и за ревизията, която сега се сетиха да изпратят. И преди 20 месеца до конгреса на БФС апелирах за здравословна смяна на властта, защото е непоносимо в условия на демокрация да имаме феодално управление на футбола у нас. При това и бездарно!

Тогава обаче цялата футболна общественост се изреди да пее псалми за великия Боби, който няма алтернатива във всички галактики. Много ми е интересно сега как ще се обърне палачинката, след като се произнесе самият премиер. И то по най-безкомпромисния начин. Красен Кралев, който стоеше на мача с Англия в ложите точно до Михайлов, категорично се разграничи от БФС, защото собственият му началник каза, че вече няма да се дава нито една стотинка на това ръководство.

А същата тази държава заяви намерения да строи стадиони и да организира световни и европейски първенства по футбол. Преди заканите да се реализират в дела, Михайлов подаде оставка. След многото разнопосочни информации във вчерашния ден това стана факт. Явно натискът е бил много силен и изтърканият номер с „ние сме осигурили най-добрите условия“ вече не работи. Сега трябва да се подготви извънреден конгрес на БФС с избор на ново ръководство. Със задължителна лустрация на предишното. Да не гледаме пак „Пременил се Илия и пак в тия“.

Признавам, че моите лични очаквания бяха други. Смятах, че след 14 години неограничена и безконтролна власт ще се борят до „последна капка кръв“. Но добре се знае от историята, че тоталитарните режими се срутват, когато най-малко очакваш. Всъщност да видим какви процедурни хватки предстоят, в петък има Изпълком и преторианците ще молят на колене президента да остане. Но по всичко изглежда, че присъдата е произнесена и път назад няма.

Дереджето на футбола е ясно, няма скоро да се оправи. Няма и кой да го оправи. Ще стане още по-лошо, когато прогнилата конструкция се срути. Англия ни била с 6:0 и какво от това! Далеч по-големият срам е расизмът, който ни бе лепнат. Срам за всеки български гражданин, дори и неинтересуващ се от футбол. Позорните и грозни сцени в центъра на София бяха отразени садистично от хиляди медии в Европа.

Българите сме расистите на Европа, това е оценката за нас. Лепна ни се петно, което не можем да изперем и с най-новия перилен препарат. И това трябваше да се случи рано или късно. От 1971 година ходя по мачове и слушам „цигани, мангали, брикети, печки, фесове и така нататък“. А и да не забравя най-честата обида за хомосексуалните наклонности.

Половината изборна кампания за кметските избори в София е основана на хомофобия, расизъм и ксенофобия. В България имигрант е мръсна дума, а малцинството априори трябва да се подчинява безпрекословно на мнозинството. И след мача с Англия се правим на ощипани – колко само сме били толерантни. Да, ама както ние си го представяме! А в Европа и по света стандартите са много по-различни.

Между другото БФС прояви уникалната си наглост и по случая с очакваните расистки изстъпления. Този мач трябваше да се играе в Разград, а не в София. Но заради някой лев повече от продажби на билети двубоят се състоя в София. И случилото се беше неизбежно. Те го предизвикаха напълно съзнателно. Какво, да не би да са очаквали нещата да се разминат с образователна кампания?! На расистите буквално бе казано – ето ги тъмнокожите, започвайте ги! Това е жестоката истина. И сега пак го караме – ама не чухме, не видяхме, те да не се оплакват, защото изпотрошиха и опикаха София. Може и така да е, ама ние сме расистите!

Срамът е голям, но пък, от друга страна, вече се знае каква държава е България. Какво се правим на ударени – във форумите и социалните мрежи се вихрят всякакви радетели на „традиционните ценности“. Кремълската пропаганда против „либерастията“ е поразила мозъците на огромна част от населението на България.

На хартия се водим част от Европа и НАТО, а ни влече непреодолимо към монголските орди и законите на Чингис хан. И знаете ли какво – човек може да отговаря само за себе си и потомството си. За неандерталците да отговарят родителите им. Кой знае защо си мисля, че те се гордеят с питомците си! Явлението се нарича пълна деградация.

Материал на Жаклин Михайлов, "Тема Спорт"