2019 година ще се запомни с много сензационни резултати. Сред тях са победата на Аякс на "Сантяго Бернабеу" с 4:1, великият подвиг на Ливърпул срещу Барселона в полуфиналите на Шампионската лига (4:0), както и гръмкото 5:1 за Айнтрахт Франкфурт срещу Байерн Мюнхен в Бундеслигата на Германия. В списъка с най-големите изненади влизат още нулевото равенство на Верея - Лудогорец, Фиорентина - Рома (7:1) за Купата на Италия, както и позорното отпадане на Хайдук Сплит срещу малтийския Гзира Юнайтед в Лига Европа.

"Тема Спорт" подбра 10 от шокиращите мачове през последните 12 месеца, както ги видяхме ние.

БОРНЕМУТ - ЧЕЛСИ 4:0
30 януари, Висша лига
Сезон 2018/19 не бе особено успешен за Челси. Сините спечелиха Лига Европа, но във вътрешното първенство записаха разочароващи резултати. Най-голямата издънка за тима на Маурицио Сари дойде при гостуването на Борнемут. Черешките разбиха лондончани с 4:0 в края на месец януари, а с два гола се отличи Джошуа Кинг (47, 74). После Челси бе довършен от Дейвид Брукс (63) и Чарли Даниелс (90+5).
Това не е единственото тежко поражение за Челси. Сините бяха разбити и от Манчестър Сити с позорното 0:6, а през новия сезон под ръководството на Франк Лампард паднаха с 0:4 от Манчестър Юнайтед.

ФИОРЕНТИНА - РОМА 7:1
30 януари, Купа на Италия
Фиорентина нанесе унизително поражение на Рома със 7:1 на "Артемио Франки" във Флоренция. Мачът между двата тима бе от 1/4-финалите на турнира за Купата на Италия. Новата звезда Федерико Киеза (7, 18, 74) направи хеттрик за незабравимия разгром на Ла Виола, два гола отбеляза резервата Джовани Симеоне (79, 89), а по едно попадение добавиха Луис Муриел (33) и Марко Бенаси (66). Александър Коларов пък реализира за гостите (28). За капак вълците, които по това време все още бяха водени от Еузебио ди Франческо, завършиха с 10 души заради изгонването на босненския централен нападател Един Джеко (72).

ВЕРЕЯ - ЛУДОГОРЕЦ 0:0
15 февруари, Първа лига
През февруари 2019 г. българското първенство се поднови с голяма сензация веднага след зимната пауза. Хегемонът Лудогорец не успя да вкара гол на тоталния аутсайдер Верея на стадион "Трейс Арена". Момчетата на Антони Здравков изиграха много слаб мач срещу последния в класирането. Старозагорци, които в крайна сметка се разпаднаха и бяха изхвърлени от професионалния футбол, едва събраха състав за пролетния дял. В редовния сезон те бяха като разграден двор, допуснаха 60 гола в 26 срещи и бяха абсолютно безпомощни срещу почти всички отбори. Боксовата круша на първенството обаче противно на всякаква логика запази суха мрежа срещу Лудогорец - 0:0.

РЕАЛ М - АЯКС 1:4
5 март, Шампионска лига
5 март 2019 година е датата, на която Реал Мадрид бе детрониран в Шампионската лига. Белия балет, който се качи 3 пъти поред на европейския трон, бе приземен по много унизителен начин от Аякс насред "Сантяго Бернабеу". Никой не очакваше да се случи подобно нещо, тъй като Белия балет спечели като гост с 2:1 в Амстердам. На реванша обаче хората на Сантяго Солари преживяха истински кошмар. Головете за храбрия и страхотен Аякс отбелязаха Хаким Зиеш (7), Давид Нерес (18), Душан Тадич (62) и Ласе Шьоне (72). За Реал бе точен само Асенсио (70).
Така Аякс даде заявка за велик сезон, в който отстрани и Ювентус, за да се озове само на крачка от финала.

ЛИВЪРПУЛ - БАРСЕЛОНА 4:0
7 май, Шампионска лига
Определено това е Мачът на годината в европейския футбол. Ливърпул направи незабравим подвиг срещу Барселона. Мърсисайдци бяха загубили първия полуфинал в ШЛ на "Ноу Камп" с 0:3. Да наваксаш такъв пасив срещу Меси и компания на пръв поглед изглежда невъзможно, но на "Анфилд" много пъти сме ставали свидетели на специални европейски вечери. Тази определено бе една от тях. Ливърпул не можеше да разчита на Фирмино и Салах, но в нито един момент не се отказа да гони чудото. Дивок Ориги откри още в началото (15), а през второто полувреме за Барса кошмарът стана пълен - 4:0 след още един гол на Ориги (79) и два на Вайналдум (54, 56).

ХАЙДУК СПЛИТ - ГЗИРА 1:3
18 юли, Лига Европа
Любимият отбор на Далмация бе подкрепян от над 20 000 навиячи на стадиона си "Полюд", водеше с 2:0 след първия мач и бе абсолютно сигурен в продължаването си за следващия кръг в Лига Европа. Всичко тръгна по план, след като Хайдук поведе с 1:0 на реванша срещу Гзира с гол на Басел Хради още в 7-ата минута. Скромните малтийци обаче не се предадоха. Джеферсон изравни (57) и трябваха още два гола за чудото. В 69-ата Хамед Коне заби уникално попадение с ножичен удар, а пак той в 6-ата минута на добавеното време вкара по диагонала нов страхотен гол - 3:1 за Гзира. Подвигът на малтийците срещу един от най-популярните хърватски тимове определено бе най-голямата сензация в предварителните кръгове на евротурнирите този сезон.

БОРУСИЯ М - ВОЛФСБЕРГЕР 0:4
19 септември, Лига Европа
В груповата фаза на Лига Европа станахме свидетели на много изненади, а една от тях бе отпадането на Борусия Мьонхенгладбах. В Бундеслигата жребчетата демонстрират отлична форма и дори бяха лидери в първенството на Германия, но на международната сцена представянето им бе пълен провал. Те започнаха с позорна загуба у дома с 0:4 от австрийския Волфсбергер. Вайсман (13), Марио Лайтгеб (31, 68) и Рицмайер (41) вкараха за гостите, които преди този мач бяха изиграли само 4 мача в евротурнирите в своята история. Кампанията за Гладбах в ЛЕ пък завърши с ранно отпадане, след като жребчетата паднаха у дома и от турския Истанбул Б (1:2) в последния кръг.

АЙНТРАХТ ФР - БАЙЕРН 5:1
2 ноември, Бундеслига
С 10 души след 10-ата минута Байерн бе унизен с 1:5 при гостуването на Айнтрахт във Франкфурт. Боатенг от мюнхенци бе изгонен още в началото, а Филип Костич, Джибрил Соу, Давид Абрахам, Мартин Хинтерегер и Гонсало Пасиенсия се разписаха във вратата на баварците. При 0:2 за гранда от Мюнхен бе точен Роберт Левандовски. Томас Мюлер пък записа кошмарен мач номер 500 с екипа на Байерн. Скоро след този провал треньорът Нико Ковач бе уволнен, за да бъде сменен временно от Ханзи Флик. При новия наставник баварците успяха да стабилизират резултатите си, но не достатъчно, за да зимуват на върха в Германия.

ЛЕВАНТЕ - БАРСЕЛОНА 3:1
2 ноември, Ла Лига
Барселона посрещна Нова година на върха в Ла Лига, но през есенния полусезон имаше доста трудности за хората на Ернесто Валверде. Една от неприятните изненади за Меси и компания бе на 2 ноември, когато лос кулес загубиха с 1:3 от Леванте като гости. Сензационен в случая е начинът, по който се стигна до поражението. Барса водеше с 1:0 до 61-ата минута, а в 68-ата блаугранас вече изоставаха с 1:3. Леванте вкара 3 гола в рамките на 7 минути в мрежата на Тер Щеген. Разписаха се Кампаня (61), Майорал (63) и Радоя (68). Интересното е, че на същата дата и по същото време се случи и друга от сензациите на годината - загубата на Байерн от Айнтрахт Фр.

АТАЛАНТА - МИЛАН 5:0
22 декември, Серия А
Годината бе тежка за Милан, а още по-кошмарен бе начинът, по който всичко свърши. След като смениха няколко треньори и не намериха верния път в резултатите си, в последния си мач за календарната 2019-а росонерите претърпяха най-големия шамар. Това бе една от най-позорните загуби в историята на клуба. Тимът на Стефано Пиоли бе разбит с 0:5 от Аталанта. Клубът от Бергамо вкара само веднъж преди почивката чрез Алехандро Гомес (10). След паузата Пашалич (61), Иличич на два пъти (63, 72) и Муриел (83) довършиха Милан. Така росонерите на практика се простиха с надеждите да се борят за Топ 4 и да се завърнат в Шампионската лига.

СЕНЗАЦИИТЕ НА 2017 Г.
ПСЖ - Барселона 4:0, 1:6 (Шампионска лига)
Прогрес Нидеркорн - Рейнджърс 2:0 (Лига Европа)
Йостерсунд - Галатасарай 2:0 (Лига Европа)
Челси - Бърнли 2:3 (Висша лига)
Фенербахче - Вардар 1:2 (Лига Европа)
Франция - Люксембург 0:0 (Св. квалификация)
Реал М - Бетис 0:1 (Ла Лига)
Евертън - Аталанта 1:5 (Лига Европа)
Бристол Сити - Манчестър Ю 2:1 (Купа на лигата)
Тринидад и Тобаго - САЩ 2:1 (Св. квалификация)

СЕНЗАЦИИТЕ НА 2018 Г.
Южна Корея - Германия 2:0 (Мондиал 2018)
Динамо Минск - Зенит 4:0 (Лига Европа)
Тренчин - Фейенорд 4:0 (Лига Европа)
Манчестър Ю - Дарби 9:10 след дузпи (Купа на лигата)
Байерн - Борусия М 0:3 (Бундеслига)
Армения - Гибралтар 0:1 (Лига на нациите)
Цървена звезда - Ливърпул 2:0 (Шампионска лига)
Барселона - Бетис 3:4 (Ла Лига)
Реал М - ЦСКА М 0:3 (Шампионска лига)
Ман Сити - Кристъл Палас 2:3 (Висша лига)