Националният ни отбор по волейбол остана без селекционер, след като договорът на Силвано Пранди начело на лъвовете изтече. "Тема Спорт" се свърза със 72-годишният специалист след края на олимпийската квалификация в Берлин.

Професора сподели своето мнение относно представянето на трикольорите в германската столица, както и за бъдещето на представителния ни тим.

- Здравейте, господин Пранди, как сте?
- Здравейте, много добре, благодаря. Да ви предупредя, че се намирам между Италия и Франция в Алпите и сигналът може да прекъсне. 

- Поздравления за доброто представяне в Берлин.
- Мислите, че сме се представили силно? Благодаря ви за което.

- Какво обаче мислите вие?
- За мен основното е, че не успяхме да изпълним поставената цел. Това бе турнир, в който играхме за една квота, като именно това бе задачата, която трябваше да свършим. Трябваше да приключим на първо място, а ние не го направихме. Да, изиграхме няколко хубави срещи, но важното е, че резултатът, който имаше единствено значение - класиране за Токио, не бе постигнат.

- Какво ни раздели да бъдем на мястото на Франция?
- Това, което не ни стигна, бе да изиграем всички мачове на много високо ниво. През цялото време да бъдем на 100 процента. В груповата фаза изиграхме три наистина много качествени двубоя, но след това срещу Германия загубихме. От една страна, защото те играха наистина много силен волейбол, а от друга - ние не съумяхме да отговорим по същия начин. Силите не ни стигнаха точно в този двубой. Единственото, което се брои в този турнир, бе да спечелим квотата. Ние не се справихме по най-добрия начин срещу тях и логично те спечелиха този полуфинал.

- Не успяхме да спечелим квотата, но пък играхме силно. Доволен ли сте от цялостното ни представяне?
- Мога да кажа, че представянето ни бе интересно. Стояхме добре в първите три срещи, но просто не пренесохме това си ниво срещу Германия. Ако бяхме успели да го направим, щяхме да победим и този съперник, защото той не е по-добър от нас. Но не повторихме представянето си спрямо Франция или Сърбия и загубихме. Най-важното в турнира бе да запазиш високо ниво от първия до последния мач. А ние не се справихме точно с тази задача. Смятам, че България не бе в най-силния си състав на турнира, но това вече няма значение. Важното е, че Франция взе тази квота, а не ние. Останалото минава на заден план. Може да сме доволни от качеството на играта през по-голямата част от времето, но накрая е важен финалът, а ние не бяхме на него.

- Което е жалко на фона на нивото...
- Да, така е. Наистина е много жалко, но нищо не можем да направим.

- Искате ли да продължите да водите България?
- Договорът ми изтече. След този турнир аз вече нямам ангажимент към националния отбор на България. Въпросът вече опира до това, какво иска да направи ръководството на федерацията. Според мен България трябва да отвори нова глава в развитието си, с млади момчета и някои от по-опитните, които ще продължат да играят в националния отбор. Моят период приключи.

- Но ако ви предложат да останете?
- Говорим за новата федерация, защото разбрах, че през март ще има избори за ново ръководство. Доколкото разбрах, Любо Ганев може да замести Лазаров и това ще бъде добър ход, но, честно казано, това не е мой проблем. Аз приключих моята работа и смятам, че България трябва да заложи на нов екип и да започне нов период. Това зависи от федерацията, където трябва да анализират случилото се през последната година и да вземат решение. Да изградят екип, който да е по-силен.

- Как виждате бъдещето на националния отбор?
- Има играчи, които са много интересни, и такива, които в момента са сред най-добрите в света. Смятам, че ако продължат да работят и федерацията помогне за израстването на тези момчета, пред България се очертават хубави дни. Може да се търси прогрес спрямо това, което бе постигнато в последно време.

- Мислите ли, че националният ни тим ще има капацитет за класиране на олимпиадата в Париж?
- Вижте, за да се случи това, е необходима работа. Много е рано, защото Париж е след 4 години. Това е дълъг период и трябва да се свърши доста. Ако успеете да го направите, спазвате правилна програма и заложите на хубав екип, тогава бъдещето е добро. Но за целта трябва всички по оста, от ръководство на федерацията, през клубовете, до самите играчи да работят по единна система.

Хари Латифян, “Тема Спорт”