Тенденцията футболисти от Висшата лига да се местят в Серия А продължава. Капитанът на Манчестър Ю Ашли Йънг получи изгодно предложение от Интер и се възползва от него. Опитният футболист, вместо да седи на пейката на „Олд Трафорд”, сега ще се бори за титлата.

„Манчестър Юнайтед ми даде възможност да играя с легенди, да печеля трофеи, да работя под ръководството на най-големия треньор в историята и да бъда капитан на отбора. Благодаря ви, че ме оставихте част от историята в продължение на осем години и половина. Работих усилено всеки път, когато излизах на терена, носейки екипа на Манчестър Юнайтед. Благодаря на феновете, че ме подкрепяха по време на възходи и падения. Заминавам като един от вас. Ще се видим скоро”, заяви Ашли на тръгване.

Детайлите по трансфера

Йънг е на 34 години и през лятото ще навърши 35. Договорът му с червените дяволи приключваше. Логично защитникът и неговият агент искаха да получат дългосрочно ново споразумение, с което Юнайтед не се съгласи. Тогава на хоризонта се появи Интер, готов да приеме условията на футболиста. Което откровено призна мениджърът Оле Гунар Солскяер.

„За да бъда честен, това е правилното решение за Ашли. През лятото той ще навърши 35 години. Ако някъде предлагат договор за две години, тогава трябва да се съгласим. Но това е негово решение. Ние просто не сме готови да му предложим такива условия. Той вярно служи на клуба, спечели трофеи. Но ние търсим нови играчи. Така че напускането на Ашли беше въпрос на време. Той вече беше настроен за ново преживяване в ново първенство и ние няма да му пречим”, заяви норвежецът.

Йънг подписа с Интер до края на сезона с възможност за удължаване с още една година. Трансферът му е на стойност 1,5 млн. евро. В Милано ще заработи 6 млн. евро за 18 месеца. Сега Ашли ще се бори за титлата, а не да гледа как Юнайтед болезнено изостава от Ливърпул и Манчестър С. Антонио Конте предизвика Ювентус за скудетото и има нужда от качествени футболисти.

Но най-важният момент са парите. В Италия влезе в сила нов принцип на данъчно облагане. Понижи се ставката за висококласни чуждестранни специалисти, в това число и спортисти. Клубовете от Серия А вече могат да плащат на играчите съпоставими пари във Висшата лига. Освен това в Италия клубът плаща данъците, а не самият играч.

Защо напусна Юнайтед

Причината е проста - капитанът загуби мястото си в стартовия състав. До началото на ноември Солскяер активно го пускаше, но след загубата от Борнемът (0:1) Йънг седна на пейката. От 3 ноември Ашли започна само в два мача за първенство – срещу Тотнъм (2:1) и Бърнли (2:0). Срещу Сити и Арсенал Оле предпочете друг.

Фланговете в защитата на Юнайтед са обезпечени. Отдясно са Аарън Уан-Бисака и Диого Далот, а отляво - Люк Шоу и Брендън Уилямс. Може би Ашли Йънг не е по-слаб от всеки един от тях, но е много по-стар. По-изгодно за клуба и норвежеца е да играят млади футболисти, отколкото да разчитат на опитен ветеран. Оттук и съмнението за продължаване на договора и статута му в съблекалнята. Така новият капитан е Хари Магуайър, купен през лятото за чувал с пари от Лестър.

Защо точно Интер

Англичанинът наистина искаше да подпише Антонио Конте. Треньорът на Интер наскоро работи във Висшата лига, така че познава възможностите на Ашли. Според слуховете Конте планирал да го вземе в Челси на мястото на Маркос Алонсо, но клубовете не се разбрали.

За да се бори за титлата, Интер наистина се нуждае от класни играчи. Наличният потенциал не е достатъчен. Когато някой се контузи, мачовете се печелят трудно. Левият фланг е проблематичен след трайната контузия на Квадво Асамоа, а Кристиано Бираги не убеждава.

Алтернатива на Ашли Йънг можеше да бъде Леонардо Спинацола. Преговорите с Рома за размяна с Матео Политано обаче засега пропаднаха. Възрастта на англичанина не притеснява Конте, защото при него 32-годишният Антонио Кандрева се възроди на десния фланг.

Представянето през сезона

До ноември Йънг играеше редовно за Манчестър Ю във всички турнири. Във Висшата лига на сметката на бившия капитан има 12 мача без асистенции. Само в Лига Европа защитникът отбеляза и бе полезен в атаката - в мача срещу Партизан (3:0) записа голово подаване, а срещу АЗ Алкмаар (4:0) дори вкара.

Сезон 2019/20 не е показателен в сравнение с миналите кампании. През предишните два във Висшата лига Ашли записа 60 мача, вкара 4 гола и даде още 6 асистенции. За краен защитник това са солидни показатели. Особено като се има предвид средняшката атака на Юнайтед.

Перспективата в новия клуб

За разлика от Алексис Санчес, който през лятото премина от червените дяволи в Интер, то Ашли Йънг определено ще бъде основен футболист на нерадзурите. Не трябва да се забравя, че дълго време бившият капитан на Юнайтед игра като крило, и то много продуктивно. Едва при Луис ван Гаал той беше преместен по-близо до отбраната.

В схемата на Антонио Конте англичанинът ще получи повече възможности за атака. Интер има големи цели за сезона, така че треньорът на миланци се нуждае от качествени футболисти. Ашли Йънг е един от тях. При Конте фланговете играят активна роля. Затова не е изненада, че третият голмайстор след Ромелу Лукаку (18) и Лаутаро Мартинес (15) е Кандрева с 3 попадения и 5 асистенции във всички турнири.

Юлиян ДИМИТРОВ, в-к Тема спорт