Юлиан Нагелсман е с 25 години по-млад от Жозе Моуриньо и има в CV-то си 25 трофея по-малко от португалеца. Но мнозина смятат, че шпорите са пропуснали страхотна възможност да наемат младия германец за наследник на Маурисио Почетино (б.р. - имаше доста спекулации по тази тема). Аржентинецът беше уволнен през ноември, което проправи пътя за завръщането на Моуриньо във Висшата лига.

Въпреки относителната си липса на опит Нагелсман щеше да бъде по-естествен избор за наследник на Почетино, ако шефът на лондончани Даниел Леви искаше да запази нападателния, атакуващ и проактивен футбол от добрите дни на Маурисио. Но Тотнъм, както и много други отбори в Европа действат твърде бавно, когато става въпрос за един от най-талантливите треньори на Стария континент.

За 3 сезона и половина Нагелсман трансформира напълно Хофенхайм, а миналото лято се зае със задачата да изпълни амбициозния проект на РБ Лайпциг и да детронира Байерн като крал на немския футбол. Смелият подход в комбинация с енергията на младия отбор свършиха чудеса и в момента червените бикове изостават само на точка от баварците, а днес им предстои осминафинален сблъсък от Шампионската лига срещу Тотнъм. Тимът дебютира в турнира през сезон 2017/18, а сега за първи път в своята история се класира за елиминациите.

Интересното е, че по време на престоя си в Хофенхайм Нагелсман получи прякора Бейби Моуриньо. Няколко години по-късно 32-годишният специалист се изправя срещу оригинала, а първият сблъсък е в Северен Лондон. Юлиан знае какво да очаква от Жозе: "Той има опит във всякакъв вид ситуации. Успявал е в толкова много елиминационни мачове и знае какво да прави, ако отборът му изостава, води или има нужда от късен гол. А аз имам подобни срещи само в Купата на Германия. Има аура, която може да ви завладее. Наистина бих се радвал да го опозная".

Прякорът ласкае Нагелсман, но той с право отчита: "Не мисля, че философиите са ни идентични". И наистина, в подобни битки Моуриньо често възприема предпазлив подход, както се случи във втория му период в Челси и в Манчестър Юнайтед. Всъщност измина цяло десетилетие, откакто Жозе за последно спечели ушатата купа, а от 2014-а насам не е прескачал фазата на осминафиналите.

В Тотнъм обаче Специалния не успява да приложи обичайната си степен на отбранителна дисциплина. Всъщност в 9 от неговите 20 мача шпорите инкасираха 2 или повече гола. Но в тежките битки с Манчестър Сити и Ливърпул в последно време той се върна към своя любим стил.

Нагелсман заяви пред английските медии, че очаква Тотнъм да се защитава дълбоко и да не оставя свободни пространства. Но Юлиан очевидно е развълнуван от срещата с Моуриньо: "Като млад треньор искаш подобни изпитания. Обожавам пресконференциите на Жозе. Помня първата след идването му в Тотнъм. Как очаквам да подходят шпорите? Смятам, че ще се защитават дълбоко в своята половина".

Репутацията на Нагелсман върви стремглаво нагоре, а евентуално достигане до четвъртфиналите в Шампионската лига ще бъде най-голямото постижение в неговата кариера. Юлиан може да е сравняван с Жозе Моуриньо, но той признава, че черпи вдъхновение от други отбори във Висшата лига: "Манчестър Сити и Ливърпул. Обичам да ги гледам, запленяващо е. Ако искаш да си добър треньор, не трябва да пропускаш мачове на гражданите и мърсисайдци".

Тази вечер светът може да стане свидетел на издигането на нова треньорска икона, която има качествата да се приближи до същото ниво като Моуриньо. Нагелсман може и да посочва Гуардиола и Клоп като модели за подражание, но перспективата на германеца може да се промени след кратък разговор с харизматичния Жозе...

 

Материал на вестник "Тема спорт"