Eдно изображение описва перфектно Олимпийските игри в Барселона през 1992 година - гмуркиня, която скача на фона на лазурното испанско небе и шедьовърът на Гауди - Саграда Фамилия, пише Dnes.bg.

Всяко състезание, предавано на живо от Барселона, оставя траен отпечатък върху съзнанието на милионите зрители. Резултатът? Барселона се появява на туристическата карта и се трансформира в дестинация, която трябва да се види. През 1990 г. едва 1,7 милиона души я посещават. До 2016 г. посетителите са над 8 млн.

Разбира се, Барселона се възползва и от евтините полети и круизите, за да увеличи туристите, но това, което наистина започва бума на посещаемост са именно Олимпийските игри. Но докато много туристи още се качват до Монтжуик, за да видят гледката от легендарната снимка, от другата страна на Средиземно море, в Гърция, много от съоръженията, построени за Олимпийските игри, са изоставени от 2004 година насам. Ала това е така не само там - в Китай някои от стадионите в Пекин вече са погълнати от природата.

Вижте ТУК снимки от Олимпийската разруха в Сараево

Всяка година се строи ново Олимпийско село. Всяка година се представят и нови стадиони, които не вършат никаква работа след приключването на игрите, които обещават дълго турисическо наследство. Олимпийските игри в Япония са на прага ни, а ние се питаме - защо стадионите биват изоставяни и какви са положителните аспекти на игрите в градовете, в които се провеждат.

Да построиш Олимпийски град

Летните Олимпийски игри са най-голямото спортно събитие в света, а да построиш един Олимпийски град не е никак лесно. Всичко започва с предложенията на организаторите как ще трансформират градовете си в спортни центрове. За игрите са нужни между 35 и 40 нови съоръжения, както и Олимпийско село, което да подслони 18 хил. души, както и медийно село, което също има нужда от легла за няколко хиляди души. Накратко - нужно са много място и много зали. По-вероятно е голяма част от тях да останат ненужни.

"Запитайте се, ако една страна не е имала причина да построи дадено съоръжение преди Олимпийските игри, защо ще има причина да го използва 9 дни след тях?", пита икономистът Андре Зимбалис пред CNN.

Вижте ТУК снимки от Олимпийската разруха в Атина

В последните години страните се опитват да измислят начин как да се справят с този проблем, като създават временни постройки или преобразяват вече съществуващи в спорти зали. Това не се дължи само на изобретателността на градовете, но и на факта, че през 2013 година Олимпийските игри приемат рефомра, която ще направи игрите по-природо щадящи до 2020 г. Според нея сградите "не трябва да са нови, перманетни, а похарчените суми не трябва да са космически".

Защо да си домакин на Олимпийските игри?

Защо дадена дестинация наддава, за да бъде домакин на Олимпийски игри зависи от нейните индивидуални икономически, социални, културни и исторически фактори.

"Градовете наддават за Олимпиадата по геополитически причини, за брандиране на медии, за спонсорство, за  чуждестранни инвестиции и таланти и т.н.", казва Тони Джонстън, ръководител на отдел туризъм в Althone Institute of Technology в Ирландия.

Туризмът може би не е на първо място сред тези причини, но Олимпийските игри определено показват градовете пред света. Ала всичко това си има последствия - Монреал е домакин през 1976 г., но успява да изплати олимпийския си заем едва 3 десетилетия по-късно. Сочи пък похарчи 50 милиарда долара за зимните Олимпийски игри през 2014 г.

Високите разходи накараха някои градове, като Бостън в САЩ и Хамбург в Германия, да се откажат от наддаването за игрите през 2024 година. Референдум показа, че повече от 50% от жителите им са против провеждането на спортното събитие там.

Лондон - град за пример?

Последният град, в който имаше Олимпийски игри преди приемането на новата стратегия през 2020 година бе Лондон. Събитието не доведе до увеличаването на туризма, както бе при Барселона, но това най-вероятно се дължи на факта, че градът така или иначе вече бе популярна туристическа дестинация.

За първи път организаторите на Олмпийските игри не мислят само за краткотрайното удоволствие, но и за това, какво ще се случи след игрите. Така The Aquatics Centre, който струва 269 милиона да бъде построен, се превръща в публично пространство след игрите. В него все още се провеждат и официални събития. Ала според местните това е само един голям, квартален фитнес.

The London Stadium пък, който струва 280 милиона паунда, бе транформиран в стадион на Уест Хям, което пък струва допълнителни 272 милиона долара. Кварталът, в който се построи Олимпийското село започна да се разраства, кулата ArcelorMittal Orbit, построена за да се символизира триумфа на игрите, стана наблюдателница.

Неочакван туристически бум

Не само Барселона е посетена от повече туристи след като става домакин на Олимпийските игри, такъв е случаят и с Торино, в който се провежда зимната Олимпияда през 2006 година и Солт Лейк Сити, който е домакин през 2002 г. Юта дори благодари на Олимпийските игри за скока на хора, които предпочитат да карат ски по склоновете й. Но положителните истории са помрачени от изоставените съоръжения, които се появяват от време на време в медиите, в Instagram или Flickr.

Но понякога дори и те се превръщат в любими туристически дестинации. Може и да изглеждат ненужни, като провал да се капитализира Олимпийското наследство, но те привличат любопитни погледи, макар понякога да е незаконно да ги посещаваш. Фотографи обикалят от Сараево до Атина, а най-често фотографирана е пистата за BMX в Пекин. Някои от тези места са били само временно построени, но така и не са разрушени след края на игрите.