Преди документалния филм за Кристиано Роналдо в неделя от 20:00 часа местно време по Sky Sports, ще разгледаме някои от най-емблематичните моменти в кариерата на португалския нападател.

Петкратният носител на „Златната топка“ спечели и национално ниво европейска титла и Лига на нациите, като извън терена е човекът с най-много последователи в Инстаграм с 215 млн. фенове.

Ето и някои от най-паметните мигове в неговата забележителна кариера:

Пряк свободният удар срещу Портсмут

Това изпълнение ще остане в историята като перфектния пряк свободен удар. И такъв, който вероятно преследва бившия страж на Помпи Дейвид Джеймс. В сезон, в който Роналдо бе неудържим в предни позиции за Манчестър Юнайтед, спечелил Висшата лига и Шампионска лига в една и съща година, португалецът взриви „Олд Трафорд“ с изстрел от 30 ярда в горния ъгъл на вратата, за да даде аванс от 2:0 за „червените дяволи“ и осигури ценни три точки в битката за титлата.

Завръщането на Роналдо приключи мечтата на Фърги

В последната година на Сър Алекс Фъргюсън начело на Юнайтед през 2013, тимът му търсеше място в четвъртфиналите на Шампионска лига, но завърналият се Роналдо развали купона при първото си завръщане на „Олд Трафорд“ след преминаването в Реал Мадрид за рекордна трансферна сума четири години по-рано. Юнайтед водеха в резултата, когато Нани бе изгонен за въздушно единоборство с Алваро Арбелоа след 56 минути игра – решение, което видимо разочарова Фърги край страничната линия. След това възпитаниците на Жозе Моуриньо обърнаха развоя на мача с две бързи попадения в рамките на три минути, дело на Лука Модрич и Кристиано Роналдо, който избра да не празнува гола въпреки голямото му значение.

„Десетата“

Роналдо спечели първата си Шампионска лига с Реал Мадрид, надигравайки градския съперник Атлетико с 4:1 за десетата купа от най-престижната европейска надпревара в историята на Кралския клуб. 12 години след деветия им триумф в турнира, клубът най-накрая стигна до „Десетата“. Роналдо, който реализира 17 гола в 13 мача от ШЛ през онзи сезон, вкара четвъртото попадение за успеха в Лисабон след продължения от бялата точка. Последва и една от традиционните пози на Роналдо след отбелязан гол.

Счупването на рекорда на Раул

Вторият гол на Роналдо срещу Малмьо през 2015 няма да предизвика особени реакции, но именно той символизира наследството му в Реал Мадрид. Това попадение изведе португалеца пред Раул в голмайсторската листа в клубната история, постигайки 324 гола в 433 срещи по-малко в сравнение с испанеца. Роналдо напусна Мадрид след реализирани 451 гола – рекорд, който е малко вероятно да бъде счупен в скоро време. Той коментира постижението си по следния начин. „Счупването на рекорда в най-добрия клуб в света в истинска чест за мен. Изпитвам огромно уважение към Раул. Той ми изпрати съобщение след мача, в което ме поздрави“.

Трансфер, който шокира света

След 451 гола в 438 мача за Реал Мадрид, включително 44 в 44 мача в последния си сезон, преминаването на Роналдо в Ювентус бе огромна и неочаквана развръзка на летния трансферен прозорец през 2018. Сумата за нападателя бе от порядъка на 105 млн. паунда. Роналдо прекара девет страхотни сезона в Реал, но в крайна сметка не се почувства достатъчно оценен от клуба и президента Флорентино Перес. Той спечели Серия А в дебютния си сезон в Италия, превръщайки се в първия играч, който печели титли в Англия, Испания и Италия.

Кралят на Португалия

Моментът на коронясване на международната сцена бе на Евро 2016, където той изигра ключова роля в първия голям триумф на Португалия на национално ниво. Въпреки забележителните прояви на индивидуална брилянтност и жертва от страна на Роналдо на международната сцена, той бе принуден да напусне терена във финала с Франция с контузия след само 25 минути игра, след тежък сблъсък с Димитри Пайе. Имаше сълзи както в неговите очи, така и в тези на съотборниците му, но в крайна сметка Португалия трябваше да се справя без него. Роналдо продължи да подкрепя неистово тима си дори от резервната скамейка, като помагашеи с указания на селекционера Фернандо Сантош. И впоследствие бе в прегръдките на съотборниците си след попадението на Едер в продълженията, което донесе европейската титла на „мореплавателите“.

Героичните му изяви на Мондиал 2018

Световното първенство в Русия през 2018 година може и да не бе най-доброто за европейските шампиони, но за Роналдо то бе изпълнено с паметни мигове. Той вкара 14 гола в квалификациите – рекорд за европейски играч, като сметката му в квалификации достигна 29 – още едно върхово постижение. Той изигра своя мач номер 150 за страната в подготвителен мач за Мондиала и тръгна отлично в Русия след драматичен, брилянтен хеттрик срещу Испания, завършил с впечатляващ пряк свободен удар. Победното му попадение срещу Мароко го изведе пред Ференц Пушкаш като най-резултатния европеец в международния футбол. /БГНЕС