Легендата на Левски Емил Спасов коментира събитията около любимия му "син" клуб. Той каза пред "Тема: Спорт" кои хора трябва да се завърнат на "Герена" и какви трябва да са следващите ходове на клуба.

Г-н Спасов, побира ли ви акълът това, което се случва с Левски?
- Това е подигравка. Такова е мнението на всички, които обичат Левски, още повече пък на тези, играли за клуба. На гърба на Левски някои не спират да си правят имидж и да извличат дивиденти. Всъщност от доста време е така и затова клубът е на този хал. Лошо управление... Може би само през 2019 година имаше наченки на нещо по-добро, но пък дойдоха неприятности, които никой не предвиждаше. Сега не знам какво ще се случи. Но със сигурност и предишните ръководства са виновни. От доста време клубът върви надолу, като изключим един период през 2006 и 2007, когато имаше и евроуспехи. Тогава имаше отличен отбор, направи се нещо чудно, но незнайно защо нещата се разтуриха. След това виждаме единствено управленски, грешки. Като се започне от масово нахлуване на чужденци, игнориране на школата и талантливите деца. При това такива, които с нищо не са по-зле от сегашните играчи, доведени от чужбина. И благодарение на тези хубавци и заплатите, които взимаха, не се знае какви са дълговете - купища пари... Нищо добро не чака клуба. Тези акции кой ще ги вземе? Пак чакаме помощ горе, от небето. Как ще се процедира, какво ще стане - едва ли някой може да каже.

Политически заложник ли е Левски? Това прозира от джиросването на акциите на премиера и обиколките с тях след това...
- Левски е такъв от 1989 година. След 10 ноември 1989 година е такъв! Помните как го яхнаха още тогава. Беше уж Синята идея, всички бяха по стадионите, уж обичаха клуба, бяха левскари.... И лека-полека видяхте докъде стигнаха нещата. А всичко е и последица от лошото управление години наред. Сега явно ще трябват няколко години мъчение, преди да се започне нещо добро. Така бе и преди време, когато в Левски дойде г-н Владимир Грашнов, Бог да го прости. Сега дъното е стигнато.

Константин Папазов поиска да вземе акциите, заговори се за връщане в клуба на Наско Сираков и Даниел Боримиров. Как приемате такава идея, такъв екип? Добър ли ще е за Левски?
- Аз от дълго време говоря, че през клуба минаха толкова много случайни хора, които нямат нищо общо с него, че не мога дори да ги изброя. А на Левски са му нужни легенди като тези, които споменахте. Много други останаха встрани и не се обръщаха към тях не просто за помощ, а дори за съвет. Използваха се ветераните и хората, които работим във футбола само когато е необходимо, и то по други поводи. Разбира се, че е необходимо да се върнат такива кадри. Точно това трябва да се направи - хора, които са дали душата си за Левски, трябва да ръководят и да дават оценки, да правят отбора. Всичко останало е ден до пладне. Останалите са наемници, хора, които не обичат Левски, не знаят какво е да си победител. А точно такива хора за жалост управляваха клуба. Затова и се получиха тези неща.

Не трябваше ли Левски да бъде по-активен по време на пандемията, за да не се чака последният момент - сега вече всичко изглежда заложено на карта? Феновете пак се активизираха, но ще стигне ли това?
- Това, което направи публиката и организираните фенове, е страхотно. Надали има аналог това чудо. Действително те спасяват Левски засега, но това не може да продължава вечно. Особено на фона на пандемията и беднотията в момента.

Отборът рестартира подготовка. Не е ли необходим след този рестарт и друг - свиване на бюджет, изчистване на скъпи и неможещи чужденци и залагане на младоци?
- Колко пъти сме говорили за ДЮШ и за това, че трябва да се дава път на юноши. В момента има такива в състава. Вижда се, че в последните години се взимат само некачествени играчи. Това трябва да спре веднъж завинаги. Надявам се, че сега благодарение на това, че клубът е в тежко състояние, най-накрая ще се вземат такива мерки. Те са наложителни, крайно време е. Изнемогването е видно, стига кредити и заеми. Това е ненормална история. Как е възможно всяка година да има между 13 и 15 чужденци, та дори и повече? И от 80 процента от тях нищо да не става. Кой и с каква цел допуска подобно нещо? Но като години наред къщата ти се руши, нормално е накрая да рухне на главата ти. Дай Боже акциите да бъдат прехвърлени - на фенове, Константин Папазов или друг, за да може да се намерят и хора, които да го спасят. Защото след месец всичко ще отиде по дяволите. Е, нищо не пречи да се тръгне от Трета лига... Ще видим какво ще се случи и дали ще има спасител.

Ще се намери ли кой да дава пари, защото има и следващ сезон?
- Не се съмнявам, че шампионатът ще бъде завършен. Дано през лятото дойдат спонсори и хора, които милеят за клуба. Да дават пари срещу акции, за да може Левски да стъпи на краката си. Ако клубът оцелее, той трябва да бъде воден от успели хора в Левски. Но тези, които сме били в него, включително и аз, не ни търсят. Да не говорим за Наско Сираков, Мъри Стоилов и Даниел Боримиров. Какво им пречи Сираков, защо бе загърбен? Защо всеки мълчи за това?

Може би защото такива като вас са неудобни...
- Така е. Кадърните и работещите са неудобни и за всяко едно правителство, за всеки клуб. И явно там е истината.