Стамен Балчев започна втория си мандат на "Армията" и още в първия мач с Лудогорец се набиха на очи пет промени, които специалистът направи в сравнение с предшественика си Милош Крушчич.

1. Промяна на схемата
Стамен Белчев не се поколеба още в първия си мач да смени тактическата постройка на игра и да заложи още от първата минута на 4-4-2 срещу Лудогорец. Това бе смело и достойно за уважение, макар и може би продиктувано донякъде от липсата на много наказани халфове. Голяма промяна обаче дойде най-вече от това, че ЦСКА атакува с двама физически здрави нападатели, тъй като досега отборът нямаше смелост да направи това при бившите си треньори. Така Али Соу и Ахмед Ахмедов имаха няколко възможности, а първият отбеляза и хубав гол. Играта с двама нападатели държеше в шах цялата защита на съперника, като едновременно с това предоставяше шансове и свободни пространства и за играчите, които атакуваха от втора позиция.

2. Изнасяне на топката
Очевидно е, че при новия треньор ЦСКА ще се опитва да играе трайно с топката и да изнася по-бързо в търсенето на по-директна игра. При Милош Крушчич Малинов или Пинто често се връщаха между централните защитници и участваха в изнасянето. Самият Белчев обаче държи това да става от самите защитници, които да прехвърлят бързо на халфовата линия. Така, срещу Лудогорец се получиха няколко хубави извеждащи паса на Тиаго Родригес и дори на Жеферсон, който играеше на не съвсем привичен за него пост.

3. Използването на крилата
Вероятно една от запазените марки при Стамен Белчев ще бъде използването на крилата. В неделя вечер видяхме много атаки по фланговете в търсене на разнообразие и объркване на противника. Кери и Евандро бяха след активните футболисти, макар че Енрике Рафаел е по-подходящ от своя сънародник за тази роля. Освен това, при положение, че "червените" разчитат на двама нападатели, които са мощни и играят добре с глава, е съвсем оправдано да има и повече центрирания от двата фланга.

4. Прероденият Тиаго
Подобно на първия си престой в ЦСКА Стамен Белчев очевидно ще разчита много на Тиаго Родригес. Португалецът бе изключително добър срещу Лудогорец, като бе навсякъде и умело организираше играта на отбора си. Той нанасяше удари, даваше пасове по начин, по който не го бе правил в последните 2 години. Трябва да се отбележи, че той определено загуби време на "Армията", където понякога бе използван на фланга, което го изолираше от играта. Очаква се той да е сред водещите футболисти на ЦСКА и през следващия сезон, когато залогът отново ще е много голям.

5. Намигване към младежите
Стамен Белчев пусна срещу Лудогорец в игра в последните 10 минути Йоан Бауренски. И тази смяна не бе от символичните, в които някои юноши влизат в добавеното време, за да оберат овациите на публиката, да запишат дебют и участват в разпределението на премиите. Бауренски бе на терена в ключов момент, когато отборът му можеше да спечели, но и да загуби дербито. Вероятно пускането му в игра бе продиктувано от факта, че на скамейката нямаше други халфове, както и че на почивката отборът до 19 години, чийто капитан е именно Бауренски обра овациите на зрителите с титлата. Но при всички положения доверието към него е и намигване към юношите на отбора и обещание, че Стамен Белчев ще успее да наложи и развие някои от талантите в академията.

Христо Бонински, "Меридиан мач"