Сезонът в първата шестица приключи в неделя вечер, като при всеки от отборите, които я изпълваха имаше интересни статистически факти и събития. Ако започнем с шампиона „Лудогорец“, можем да отбележим, че „орлите” станаха едва третият клуб, който изпусна в последния кръг възможността да запише сезон без загуба.

Преди него това направи „Левски“ през 2000/01 и ЦСКА през 2004/05. В първия случай „сините” паднаха от „Велбъжд“ в Кюстендил с 1:2 в заключителния мач от сезона. 4 години по-късно ЦСКА пък отстъпи с 3:4 в Пловдив на „Локомотив“ и с това се размина в последния възможен миг с нулата в графата „загуби”.

ЦСКА от своя страна стана вторият отбор в историята на българския футбол след „Лудогорец“, който не загуби мач в плейофната фаза и в горната половина на таблицата. В шестицата „червените“ записаха две победи – над „Берое“ и „Локо“ (Пд) и три ремита – срещу „Левски“, „Лудогорец“ и „Славия“. „Лудогорец“ не падна в шестицата през сезон 2017/18 и през 2013/14.

„Славия“ пък за първи път стана отбор номер 1 в плейофите. „Белите” спечелиха 10 точки в петте си мача и като актив само в тези последни 5 кръга от сезона са с равни точки с шампиона „Лудогорец“. Въпреки това можем да обявим славистите за номер 1, тъй като в прекия мач с „орлите” в последния кръг именно играчите на Златомир Загорчич спечелиха.

„Левски“ наред с купищата си клубни антирекорди, които достигна, записа най-слабото си участие в плейофна фаза на шампионата. В нея „сините” спечелиха само една победа – в Стара Загора срещу „Берое“ с 2:1.

„Локомотив“ (Пд) пък събра най-малко точки само от мачовете в първата шестица, в сравнение с другите 5 тима в нея. „Смърфовете” спечелиха точки само от последния си двубой в „Левски“, но пък едва ли някои би им се сърдил затова, след като добавиха втора поредна Купа на България във витрината си. „Берое“ пък стана първия отбор, който в шампионат с повече от 30 кръга записа само едно равенство за целия сезон.

Здравко Гюров, „Меридиан Мач“