Новият сезон в Ла Лига, който е под №90 в историята на надпреварата, стартира през уикенда без публика и без големи трансфери. Пазарът все още не е затворен, ала до момента сушата е факт. Реал Мадрид и още седем клуба не похарчиха нито едно евро за подсилване на съставите си.

Клубовете от испанския елит минаха на режим спестяване. Докато във Висшата лига на Англия например до момента похарчиха 825 милиона евро, в Испания инвестираха едва 280 милиона за нови попълнения (почти три пъти по-малко). За сравнение, миналото лято харчовете в испанския футбол бяха много над 1 милиард евро.

По-мащабните сделки се броят на пръсти. Барселона например похарчи 91 милиона евро за Миралем Пянич (60) и Тринкао (31), но парите бяха компенсирани от продажбите на Артур (72), Карлес Перес (11), Иван Ракитич (1,5) и Марк Кукурея (10). Севиля пък бе от малкото отбори, които проявиха активност. Клубът от Андалусия си осигури за постоянно услугите на Сусо от Милан (24 милиона евро) и купи Оскар Родригес (13,5 милиона), който бе собственост на Реал Мадрид, но направи фурор с екипа на Леганес през миналия сезон. Хетафе плати 10 млн. евро на Барса за Кукурея, а Атлетико М - 56 млн. на Челси за Алваро Мората, но и двамата не са точно нови попълнения, тъй като бяха част от сегашните си отбори още през миналия сезон.

Най-големи са рестрикциите във Валенсия. Прилепите не се класираха за Европа и се освободиха от играчите с най-големи заплати в клуба - Дани Парехо (капитан), Родриго, Франсис Коклен и Феран Торес, получавайки близо 60 млн. евро под формата на трансферни суми. Любопитното е, че шампионът Реал Мадрид не похарчи абсолютно нищо. На практика единственият нов на "Бернабеу" е 21-годишният норвежец Мартин Йодегард, който се завърна след преотстъпване в Сосиедад. С екипа на баските вечната надежда даде заявка за бляскаво бъдеще - записа 7 гола и 9 асистенции в 36 мача. Зидан познава норвежеца, тъй като двамата са работили заедно в дубъла на Кралския клуб. На "Бернабеу" Йодегард е гласен за идеалния наследник на Лука Модрич.

Още цели 7 клуба влизат в графата на Белия балет, без да похарчат пари за нови - Валенсия, Атлетик Билбао, Бетис, Алавес, Уеска, Елче и Реал Сосиедад. Все пак на "Аноета" направиха любопитна сделка, която е за привличането на свободен агент - Давид Силва. Дългогодишният играч на Ман Сити със сигурност ще помогне с класата и опита си. Бетис също се подсили с известен играч без пари. Става дума за вратаря Клаудио Браво, който бе избран за №1 в Ла Лига по време на престоя си в Барселона.

От новаците единствено Кадис инвестира в покупки, тъй като се възползва от опциите за закупуване на играчите под наем (обща стойност 9,4 млн. евро): Алваро Хименес, Чоко Лосано, Алехо, Помбо и Малбашич. С екипа на тима ще играе и бившият национал Алваро Негредо (35-годишен), който за последно бе в Турция и Дубай, но преди това мина през отбори като Реал М, Севиля, Ман Сити и Валенсия.

Marca, превод на в-к Тема спорт