Марселиньо е един от символите на Лудого­рец. Носителят на 9 титли с „орлите", който е рекордьор по голове за тима в Европа, обаче напусна изненадващо Разград през миналото лято и се върна в родината си, подписвайки с Витория Баия.

Дни преди решителния плейоф за влизане в групите на Лига Европа „Мач Те­леграф" се свърза с Марселиньо, който даде първото си интервю след напускането на Бъл­гария за нашите читатели.

- Марсело, в на­чалото на годината не предполагахме, че ще напуснеш Лу­догорец, но сега си много далеч - в град Салвадор в Бразилия, където се готвиш с твоя Витория Баия за поредния мач...
- Да, така се раз­виха нещата за мен. Знаеш ли, че в пър­вия месец ми беше много трудно. Ама много. Свикнах в Ев­ропа, почти 10 годи­ни бях в Лудогорец. А това е много време, по-голямата част от моята кариера. Дой­дох във Витория и не познавах почти ни­кого - на ново място, с нови съотборници. Но се мотивирах и ето, че сега играя основна роля в тима.

- Витория Баия е шести в Серия Б. Имате ли за цел да влизате в елита?
- Разбира се. Аз за това приех тяхната оферта. Но подобно сега на Лудогорец, има много нови фут­болисти и ни трябва време. Но в послед­ния мач срещу Оесте играхме много силно и смятам, че ни чака отлично бъдеще.

- Помага ли ти това, че треньор е Бруно Пивети, кой­то работи в Раз­град, а отскоро твой съотборник е Жуниор Кишада?
- Да, разбира се. Пивети беше част от щаба на Пауло Аутуори в Лудогорец. Иначе с Кишада сме играли заедно и в Брагантино, и в Бъл­гария. Той е при нас от една седмица.

- Имаше ли шанс да подпишеш с друг български от­бор. Говореше се за Локо (Пд) и ЦСКА?
- Имаше такъв ва­риант, но аз просто реших, че е време да затворя страни­цата „България". Това беше най-успешният период в моята ка­риера, но всяко нещо си има своя край.

- Какво ти липсва най-много от Бъл­гария?
- Съблекалнята на Лудогорец. Знаеш ли, много хора каз­ваха, че сме имали проблеми вътре в от­бора. Но това изобщо не отговаря на исти­ната и за това постигнахме такива ус­пехи. Ние бяхме едно семейство, бяхме много сплотени и се разбирахме отлично.

- Свикнал си с Вандерсон, Моци, Дяков, Кешерю, Владо Стоянов... Чуваш ли се с тях?
- Разбира се. Липс­ва ми Владо и него­вите бъзици. С тези момчета изкарах по­вече време, отколко­то с моето семейство.

- Лудогорец за­почна колебливо сезона и отпадна от Шампионската лига. Сега обаче предстои мача на сезона - срещу Ди­намо Брест. Какво очакваш да се случи?
- Да ви кажа чест­но, не знам много за този съперник. Но знам, че Лудо­горец ще ги ели­минира, защото е голям отбор. Имат по-голям опит, свикнали са да играят в такива срещи. Гледах първите мачове от сезо­на, гледах и по­следния срещу Берое. Вижда се, че отборът върви в пра­вилната посока. Просто им трябваше време, за да могат да покажат качест­вата си. В момента в Разград има много добри футболисти, но виждаме нов отбор, нов проект, заради това трябва търпе­ние.

- Да, но това вре­ме няма кой да го даде...
- Така е. Но по принцип в Лудогорец никога не се е мис­лело за единия мач. За победа, три точки и така. Там винаги се е мислело за бъде­щето. Сега може и да има проблеми, но с времето всичко ще се нормализира.

- Какво би казал за Доминик Янков?
- Още преди 2 го­дини казах, че това момче го чака светло бъдеще. Много съм щастлив, че той иг­рае толкова силно. Че блести и става все по-важен за тима.

- Твоят сънарод­ник Алекс Сантана се откроява от но­вите попълнения. Какво е мнението ти за него?
- Да ви кажа чест­но, преди да го вземе Лудогорец, не го бях чувал. Но сега, след като се представя толкова силно, тук в Бразилия започнаха да ме питат за него. Хубавото е, че Алекс Сантана, макар и вът­решен халф, вкарва голове. А това е важ­но за един нов играч и показва как той се аклиматизира в от­бора.

-Така се случи, че само дни, след като ти си тръгна от Лу­догорец, Вандерсон получи тежка контузия. Какво му каза след травма­та?
- Горе главата му казах. Ще се възста­нови и ще се върне по-силен. Истината е, че Вандерсон липсва много на Лу­догорец. Той е един от най-силните фут­болисти, играли в България.

- Наскоро селек­ционерът Георги Дерменджиев за­яви, че си в плано­вете му за баража с Унгария. Говори ли вече с него?
- Знаете, че за мен бат` Жоро е сред най-добрите треньори. Той винаги ме е под­крепял и е разчитал на мен. Чухме се преди известно вре­ме. За момента нямам повиквателна. Така че трудно мога да коментирам.

- А готов ли си да помогнеш?
- Разбира се. Бъл­гария ми е дала мно­го и винаги ще съм благодарен на стра­ната ви. Дори и да не ме повикат сега, аз съм готов да дойда пак в България, къ­дето имам толкова много приятели.

- Какви са шан­совете си в ба­ража срещу Унгария?
- Големи. И не само сре­щу Унгария, но и срещу победител от двойкат Исландия - Румъния. България има превъзходни футболисти, които, знам, че мо­гат да се класират на Евро 2021.