По света има редица добри треньори, но не всеки от тях може да бъде начело на голям отбор. И точно поради тази причина не са много специалистите, които притежават профила да водят ЦСКА.

Защото за наставника на червените не е достатъчно само да чете играта, да я разбира, да определя тренировъчния процес и да има в тефтера си разработени няколко тактически схеми.

Той трябва да носи в себе си характера, хъса и манталитета на шампион. Да е готов във всеки един момент, с всяко свое действие и дума да хвърли искрата, с която да разпали факлите на победата. И с поведението, действията и изказванията си да убеждава, че е правилният човек.

В най-новата си история ЦСКА е имал няколко такива треньори, но в най-голяма степен на този профил отговаряха Стойчо Младенов и Миодраг Йешич. Те често печелеха своите битки още преди водените от тях футболисти да излязат на терена, защото знаеха какво и кога да кажат.

Освен треньори по футбол, те бяха и силни психолози. Умееха да карат играчите и феновете да им вярват. Успяваха да изградят здрава съблекалня и сплотен отбор. И точно поради тази причина постигнаха успехи, а имената им, наред с това на друга голяма фигура Любо Пенев, винаги са на първо място, когато се търси нов наставник на армейците.

Така бе и съвсем наскоро, но привържениците на червените получиха своя коледен подарък в аванс. Начело на отбора бе назначен един от малцината, които притежават този характер и психика на победител – Бруно Акрапович, който по всичко личи е събирателен образ на гореспоменатите.

Той притежава характера на Стойчо, импулса на Любо, и умението на Йешич да накара футболистите да направят и невъзможното в името на успеха. Със самото стъпване на босненеца в Борисовата градина се усети промяната. Почувства се прилив на сила, енергия и ентусиазъм.

„Не ме спечели ръководството, а четирите големи букви – ЦСКА“, каза той. С тези думи Бруно даде ясна заявка, че е правилният човек на правилното място. Само с едно изречение той успя да разпали страстта на привържениците и да ги подготви за това, което ги очаква.

Те му вярват. Вярват му и играчите, на които Акрапович обеща много работа, но и големи победи. Той бързо ги спечели с излъчването си на победител и думите, че според него те са най-качествените в България.

Ето това трябваше на ЦСКА. Не просто треньор, а лидер, психолог и катализатор, който носи шампионски манталитет, мотивация, самочувствие, адреналин и страст.

Върнете се само няколко седмици назад във времето. Какво виждате? Един свит, тих, кротък и смирен мъж, който с равен тембър и монотонен глас за 50-и път обяснява: „Трябваше да сме по-търпеливи, уверени и компактни.“

Да, Стамен Белчев е прекрасен човек, но той няма харизмата и самочувствието да бъде начело на армейците. Нямаха ги и голяма част от онези, които минаха през треньорския мостик в Борисовата градина, защото само заучената реплика: „ЦСКА е голям клуб, с велика история и многобройна публика“, не върши работа.

Бруно показа, че може да говори със сърцето. И на „Армията“ вече чакат с нетърпение следващите му думи и действия, защото те носят увереност, сила и вещаят събуждане.

Явор Пиргов, "Тема:Спорт"