Джером Синклер, английското крило на ЦСКА даде ексклузивно интервю за предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Интернационалната селекция на „червените“ даде резултат, а английската връзка в клуба все повече се засилва.

През есента от Острова дойде най-младият футболист, дебютирал за славния Ливърпул само на 16 години и 6 дни. Днес той вече е на 24 и освен на "Анфийлд" е трупал опит в Уигън, Съндърланд, Оксфорд и нидерландския Венло. А в ЦСКА Синклер дойде под наем от Уотфорд.

- Здравейте, Джером! Ситуацията с коронавируса ви принуди да останете в България и да пропуснете лагера на ЦСКА в Анталия. Ядоса ли ви фактът, че като англичанин не ви пуснаха в Турция без карантина?
- Разбира се, че бях разочарован, че нямам право да тренирам заедно със съотборниците ми. Принуден бях да остана в София и да водя индивидуални занимания. Но аз винаги съм бил професионалист и съм правил всичко по най-добрия начин. Ще бъда напълно готов, когато мачовете започнат.

- Конкуренцията в атаката на ЦСКА наистина е брутална. Мислите ли, че отсъствието ви от лагера в Турция ще е стъпка назад в битката за титулярно място?
- Повярвайте, че съм тренирал много професионално, както вече казах. Когато отборът се върне, ще покажа на треньора, че съм максимално готов да играя.

- Какво мислите за коронавируса? Страхувате ли се от него?
- Лично аз не се страхувам от COVID-19. Аз съм млад спортист. Притеснявам се за хората в рискова група, за феновете. Те трябва да спазват всички мерки, които препоръчват лекарите, за да се предпазят.  А това е много важно, разбира се и за здравето на цялото население на планетата.

- В ЦСКА играят футболисти от много различни националности. Какво разказват съотборниците ви за пандемията?
- Не разговаряме на тази тема. От клуба ни дадоха препоръки какво трябва да правим през кратката ваканция и съм сигурен, че всички сме го спазвали. Ние сме отговорни хора.

- Стига сме говорили за коронавирус и дано скоро това остане един лош спомен за света. Разкажете за вашата кариера. Как стигнахте до отбора Финикс Юнайтед?
- Това е един отбор от моя роден град Бирмингам. Бях много щастлив, когато постъпих в академията. Това са първите ми стъпки във футбола. Влязохме заедно с няколко мои приятели. Брилянтно и незабравимо време.

- А как толкова бързо преминахте в Уест Бромич?
- Между двата клуба има топла връзка. Задължително най-добрите деца от Финикс Юнайтед преминават в Уест Бромич. Клубът ги пробва и ако не ги одобри, тогава ги пуска на проби в други отбори. Аз се представих добре, показах качествата си. Затова и Уест Бромич е първият ми тим.

- Като дете сте бил фен на Арсенал и специално на Тиери Анри. Имало ли е шанс да отидете при "артилеристите"?
- Имаше. Бях на 14 години и напусках Уест Бромич. Тогава се появи интерес от Арсенал, но предпочетох да премина в Ливърпул.

- Как ви впечатли толкова много Тиери Анри?
- Той беше моят герой. Подкрепях Арсенал само заради него. За мен Анри е най-добрият нападател, който се е изявявал във Висшата лига. Той играеше футбола по съвсем различен начин от всички останали. Тиери вкарваше непрекъснато голове, без да е традиционният номер девет. За него нямаше значение на коя позиция е. Просто вкарваше голове по един невероятен начин.

- Трансферът в Ливърпул на 14 години сбъдната мечта ли е за вас?
- Разбира се. Няма как Ливърпул да не е сбъдната мечта за всеки млад футболист. А мен ме взеха наистина млад. Брилянтно се развиваше кариерата ми.

- Треньорският щаб на Ливърпул ви сравняваше с Рахим Стърлинг. Колко общо имате с него?
- Ставаше въпрос за сравнение между мен и Стърлинг, когато бе на моите години. През годините той много ме изпревари.

- А ако вие трябва да сравните голямата звезда Стърлинг днес с героя ви Тиери Анри?
- Различни футболисти са. Стърлинг е ниско, бързо и много технично крило. Анри беше висок нападател и както вече казах, беше велик голмайстор.

- Когато станахте на 15 години, треньорът на Ливърпул Брендън Роджърс ви картотекира за мачовете в Лига Европа. Какво е да си в първия тим на "червените"?
- Невероятно чувство е въобще около теб да са такива звезди и да имаш възможност да тренираш с тях. Представете си с кого бях на терена - Стивън Джерард, Филипе Коутиньо, Луис Суарес… Какви великани на футбола само.

- Ливърпул е много популярен из целия свят и в България също. Стиви Джи е една от най-ярките легенди в историята. Какъв човек е Джерард?
- За мен беше пример за голям лидер. Всеки в отбора го гледаше в очите и го слушаше. Стиви Джи водеше Ливърпул по един неповторим начин. Страхотен воин на терена. Момчета като мен се опитвахме да го слушаме и да го следваме. Джерард се държеше с огромно уважение към всички в отбора.

- Денят 26 септември е специален за вас. На него станахте най-младият футболист, играл в първия тим на Ливърпул. Бяхте на 16 години и 6 дни. Мачът беше срещу бившия ви тим Уест Бромич. Какво си спомняте от деветте минути на терена?
- Всичко! Не можех да повярвам, че съм заслужил да играя футбол на най-високо ниво. При това се случи у дома, в моя Уест Бромич. Цялото ми семейство и всички приятели бяха на стадиона. Невероятен опит и вечен спомен за мен.

- Колко пъти пипнахте топката в тези девет минути?
- Мисля, че играх повече от девет минути. Не съм сигурен. Три или четири пъти топката стигна до мен.

- Не ви ли се отдаде шанс да вкарате гол?
- За съжаление не.

- В младежката Шампионска лига отбелязахте шест гола. Имате попадение срещу Манчестър Юнайтед, където пазеше големият испански вратар Виктор Валдес. Почувствахте ли се като звезда?
- Когато си във велик тим като Ливърпул, когато тренираш на базата му, всеки ден си между наистина световни звезди. Ако се бях помислил за звезда, щеше да е фатално за мен. Бях здраво стъпил на земята.

- Как вкарахте на Валдес? И какво е чувството да се разпишеш във вратата на Юнайтед като играч на Ливърпул?
- Спомням си, че точно в този ден Манчестър Юнайтед използва няколко от големите си играчи в мача на резервите. Имам на сметката си още попадения срещу тях, но този гол, за който ме питате, си остава най-специалния.

- След кратък престой в Уигън се завърнахте в Ливърпул. Какво е да дебютирате във Висшата лига в дербито срещу Челси?
- Дори за мен беше неочаквано. Точно се бях върнал от периода под наем в Уигън. Бях направил няколко тренировки с първия отбор и треньорът ме сложи в групата за дербито. Спомням си, че Даниел Стъридж беше контузен по това време. И така се случи, че играх.

- Как свърши мачът?
- Доколкото помня загубихме. Мисля, че с 1:2, но не съм сигурен.

- Помните ли първия си гол за Ливърпул?
- Как няма да го помня? Беше мач за Купата на Англия. Играхме срещу Екзитър. Отново имаше доста контузени в Ливърпул и немалко млади футболисти попаднахме в групата. Бях титуляр и това
ме направи невероятно щастлив. Получих топката пред наказателното поле, влязох вътре и стрелях в далечния ъгъл. Великолепен момент в кариерата ми.

- Но завършихте само 2:2.
- Да, така беше. Пратиха ни на преиграване на "Анфийлд". Там вече победихме.

- Играхте ли в този двубой?
- Да, но влязох като резерва.

- Тогава треньор на Ливърпул вече беше Юрген Клоп. Какви са впечатленията ви от него? Днес всеки футболен фен знае кой е Клоп, но какъв човек е?
- Още от първия си ден в Ливърпул той показа, че е голяма и силна личност. Но в началото дори Клоп трябваше да мине период на адаптация. В тренировките искаше да ни научи каква е философията му за футбола и как иска да играем в мачовете. Още тогава разбрахме, че Клоп ще промени много неща в Ливърпул. И е имало защо щом сега всички по света се възхищават колко великолепен отбор имат "червените" от „Анфийлд“.

- Защо водещите английски отбори наемат все чужди треньори? В момента само Франк Лампард в Челси е изключение. Къде са англичаните?
- Не става дума само за треньорите. Английският футбол стана много интернационален. Има толкова много чуждестранни играчи също. Мнозина казват, че Висшата лига е най-силното първенство на света. Най-много се гледа от феновете. Клубовете опитват да ангажират възможно най-големите специалисти, за да поддържат нивото.

- Кой е най-специалният стадион в Англия? Вие сте играл на "Анфийлд" пред прочутата трибуна Коп.
- Да си в Ливърпул и да излезеш на "Анфийлд" е много специално усещане. Атмосферата там е несравнима. Особено когато става въпрос за европейски мачове. Никъде другаде в родината ми не може да се повтори подобна атмосфера. Но ако говорим за най-добрия стадион в Англия, едва ли някой ще спори с мен - това е "Уембли". Това е Светия граал на стадионите. Всеки иска да играе там.

- Как гледахте на прочутата табела "Това е Анфийлд"?
- Със специално уважение. Пред нея са били толкова велики футболисти. Аз имах шанса да нося фланелката на Ливърпул и да съм пред нея.

- Дни след като вкарахте гола срещу Борнемут, казахте, че искате да напуснете Ливърпул. Защо не отидохте в Борнемут, който даваше 4 милиона паунда за вас?
- Знам, че е имало интерес. Но не усещах, че ме искат толкова много. Имах няколко опции да продължа кариерата си и избрах Уотфорд като най-добра за бъдещето ми.

- Как го решихте?
- Защото клубът показа най-голям интерес и прецених, че е най-добрата опция. Във футбола трябва да направиш стъпката, която смяташ, че е най-правилна.

- Бирмингам, Съндърланд и Оксфорд са следващите ваши стъпки в английския футбол. Къде се чувствахте най-добре?
- Най-доброто ми време беше в Оксфорд. Треньорът наистина ми вярваше. Беше ме наблюдавал от детските ми години и ми даваше най-много време на терена. Затова и там играх най-добре.

- През 2019 година решихте да напуснете Англия и да подпишете с нидерландския Венло. Какво ви накара да отидете в чужбина?
- Вярвах, че е дошло времето да опитам нещо различно. Затова мисля, че решението ми е правилно.

- Колко голяма е разликата между Висшата лига и нидерландския шампионат?
- В Нидерландия не се набляга толкова много на физиката. Там се дава много повече шанс на младите футболисти. От техническа гледна точка Нидерландия не отстъпва на Висшата лига.

- От септември сте играч на ЦСКА. Какво знаехте за отбора преди това?
- Бях чувал, че е най-известният отбор на България. Познавах двама-трима футболисти, които преди са били тук. Не беше трудно да избера ЦСКА.

- Колко време мислехте, преди да подпишете?
- В интерес на истината всичко стана много бързо. Беше последният ден на трансферния прозорец. Не съм имал много време да дискутирам офертата.

- Знаете ли, че ЦСКА често е играл срещу англичани и дори е побеждавал Ливърпул на "Анфийлд"?
- Вече ми го казаха. Било е реваншът, нали? Ливърпул е спечелил първия мач в София. Знам за тези мачове.

- А знаете ли, че ЦСКА е елиминирал Ливърпул в четвъртфинал на КЕШ?
- Това вече не го знаех. За следващия път ще съм подготвен.

- Вече сте гледал доста мачове от България. Какво мислите за първенството?
- Добро е нивото. Феновете са изключително пламенни. Те дават различно измерение на двубоите.

- За съжаление сега нямат право да са на трибуните. Но ако трябва да сравните феновете на ЦСКА и Ливърпул, два "червени" отбора, какво бихте казали?
- Страстта по време на мач е много подобна. Няма да забравя как беше в Ливърпул, когато се борихме за титлата, но останахме втори. Феновете бяха неотлъчно до нас. И преди, и по време, и след мачовете. Хиляди ни посрещаха по улиците пред "Анфийлд". Палеха факли, пееха. В България видях, че феновете на ЦСКА правят същото. За съжаление само в първите ми мачове имах шанс да играя пред публика. Запалянковците на ЦСКА са толкова звучни. Нямам търпение пак да се върнат на трибуните.

- Преди пандемията много англичани гостуваха за уикенди в България. Обичат да пият бира тук, не само защото е доста по-евтина, отколкото в Англия. Но как се чувства един англичанин като вас, който живее в София?
- Заради пандемията не съм имал много шансове да изляза навън и да усетя атмосферата на града. Не съм ходил много по ресторанти. Но от това, което съм видял досега, няма от какво да се оплача.

- Какво ви харесва в България и какво не?
- Харесва ми ЦСКА като клуб, футбола и феновете, които са брилянтни. Чакам да събера опит от останалия живот. Не ми харесва само, че в последните дни е много студено.

- Колко важно е за вас, че сънародникът ви Алън Пардю е спортен директор на ЦСКА?
- Приятно е да виждаш познато лице около себе си. Но не само Пардю е важен за мен. Всеки в ЦСКА ме кара да се чувствам добре дошъл и един от клуба. Всички са много внимателни с мен.

- Срещал ли сте се с Пардю по време на кариерата ви в Англия?
- Само за кратко по време на мачове. Но досега не бях разговарял с него.

- Какво мислите за конкуренцията в българския футбол?
- Имаме няколко много силни съперника през този сезон. Когато дойдох, ЦСКА се представяше отлично, но направи няколко равенства. При вторите мачове срещу тези отбори, задължително трябва да спечелим.

- Голямата цел на ЦСКА е да стане шампион. Мислите ли, че тази мисия е възможна?
- Разбира се. След като съм футболист на ЦСКА, трябва да вярвам, че мисията е възможна. Това е голям клуб, който много пъти е ставал шампион. Моята лична цел е и аз да стана шампион с ЦСКА.

- Работил сте с трима треньори в ЦСКА - Стамен Белчев, Даниел Моралес и сега Бруно Акрапович. Бихте ли ги сравнили? Защо при Акрапович спечелихте всички мачове в България?
- С неговото идване се промени настроението в отбора. Осъзнахме, че сме играли под нивото си при предишния треньор. Станахме по-организирани, а за съперниците видимо стана много по-трудно да играят срещу нас.

- Всеобщото мнение е, че ЦСКА игра силно в Лига Европа. Имаше ли шанс да излезе от групата? Къде загуби шансовете?
- В първите мачове срещу Йънг Бойс и Клуж. Трябваше да победим румънците и да спечелим поне една точка в Берн. Но получихме три бързи гола в Швейцария, а това определено не трябваше да се случва. Много важен беше първият двубой срещу Клуж. Ако бяхме превърнали дуелите в София в победи, щяхме да излезем от групата.

- Кой е най-добрият ви приятел в ЦСКА?
- Али Соу и Адалберто Пеняранда.

- Как се справяте с шофирането в България? За нас е трудно да караме в Англия с обратното движение.
- Не ми е много трудно, защото все пак живях една година в Нидерландия и там се научих. Нямам проблеми.

- Със семейството ли живеете в София?
- Не, сам съм.

- Харесва ли ви българската храна?
- Опитах няколко ястия и бяха вкусни. Не си спомням имената. Но както казах, заради пандемията не мога да посещавам ваши ресторанти. Вярвам, че тази ситуация ще се промени.

- Съгласен ли сте, че българската кухня е по-добра от английската?
- Не е много трудно да има по-добра кухня от английската. Нашата не е най-вкусната.

- Кои са идолите ви във футбола с изключение на Анри?
- Тиери ще си остане номер едно за мен. Меси и Роналдо живеят в собствена лига и от 15 години са на върха. Невероятни футболисти са.

- Как се забавлявате в свободното време?
- Харесвам да почивам, да чета книги. Най-вече биографии на известни хора. От тях има какво да се научи.

- Договорът ви с ЦСКА е до края на сезона. Мислите ли, че може да останете по-дълго?
- Трябва да видим. Зависи от представянето ми и от това дали ЦСКА ме харесва достатъчно. Гледам позитивно на нещата. В края на сезона ще имаме отговор на въпроса ви.

- През тази година идва европейско първенство. Какво очаквате от вашата Англия?
- В момента английският тим е изключително силен. Има много млади таланти в него. Но също така на линия са и опитни звезди. Това е една много добра сплав. Надявам се, че Англия ще играе най-малко на полуфинал. Когато имаш такива футболисти, е нормално да се надяваш да си във финалната четворка.

- Мечтаете ли и вие да сте в този отбор?
- Разбира се. Всеки иска да играе за родината си.

- Имате ли мачове в младежките формации?
- Да, имам мачове в отборите до 16, 17 и 20 години.

- И да завършим с Шампионската лига и Ливърпул. Какво мислите, че отборът може да постигне?
- Сегашният Ливърпул е невероятен. Ако е във форма, няма никакъв проблем да стигне до финала. В Шампионската лига има шест или седем отбора, които са на топ ниво. Разликата между тях е много малка. И сблъсъците между тях ще се решат от дребните детайли.

- Следващият съперник на Ливърпул е Лайпциг, който беше на полуфинал миналата година и елиминира Манчестър Юнайтед в груповата фаза. Може ли да е проблем за тима на Клоп?
- Няма да е лесен мач, но Ливърпул е по-силен.