България е страната на неограничените възможности. Няма наложено официално правило, което да не можем да заобиколим, прескочим, зачеркнем или променим. Както в обществения живот, така и във футбола ни, като част от него. 

Царе сме на неспазването на правилата!

Последният пример датира отпреди няколко дни. Промениха броя на отборите в следващия шампионат от 14 на 16. Но за да стане увеличението, трябва да има промяна и в настоящия, действащия шампионат. Не ни казаха как точно ще се увеличи бройката, което е още по-големият парадокс. Работната група щяла да умува месец, а на следващия Изпълком на 25 май щели да ни кажат има ли изпадащи и кои са те. Тоест, вие си играйте плейофите, а когато първенството приключи, ще ви кажем дали всички оставате в елита или не. 

Но какво да се чудим на промяна в движение в регламента на шампионата, след като само преди няколко години пренебрегнаха спортни принципи и класиране, за да сформират новата Първа лига, както и Втора, с прескачане на цели дивизии от някои участници. Да не говорим за трансформациите на клубове от един в друг, само и само по-популярният да оцелее.

Така и сега. Гласували клубовете у нас за промяна. Добре, 16 отбора, но защо сега, а не след една година, при ясно заложени правила от самото начало!

В сегашните плейофи промяната се отнася само до последната четворка, тази която трябваше, важно е миналото време, да излъчи изпадащите. По действащия досега правилник - два отбора директно и един на плейоф срещу третия във Втора лига. И въпреки че не ни съобщиха как ще се попълни групата от 14 до 16, то логиката е една. 12-ият и 13-ият в класирането се спасяват, а единствено последният отива на бараж срещу третия във втория ешелон.

В тази групичка отборите са Славия с 23 точки, Ботев (Враца) и Етър с по 22 и Монтана с 20. Един от тези четири ще се жертва да изиграе един бараж, очевидно.

На по-горния етаж са тимове, които не са засегнати от внезапната промяна. Те се борят за едно място, седмото, което ще изпрати заелия го на бараж за участие в Европа. Към този момент Черно море с 37 точки е начело тук, следван с 34 от приятната изненада Царско село, а Левски върви към историческото си дъно в класирането с 28 пункта и временното девето място. Карето допълва Ботев (Пд) с 24 точки, а всички отбори ще изиграят по 6 срещи общо всеки срещу всеки и при разменено домакинство, както е и в четворката на изпадащите, уж!.

И стигаме до челната шестица, където най-важният въпрос, този за титлата, има почти ясен отговор. Лудогорец, за десети път, последователно и рекордно за България постижение. Още в първия си мач като домакини разградчани имат възможността да станат недостижими - на 4 май срещу Берое. Но авансът им от 12 точки пред Локомотив (Пд) изглежда непреодолим, дори и да не успеят при първия мачбол.

Пловдивчани засега са втори с 52 точки, с две пред ЦСКА София и седем пред Арда. А след финала за купата между последните два отбора на 19 май ще има и яснота кой ще играе срещу седмия за последното евромясто на България - в новия турнир купа на конфедерациите. Може да бъде третият в класирането, а може и четвъртият.

Отборите на ЦСКА 1948 с 38 точки и Берое с 37 само допълват участниците в челната шестица, където тимовете ще играят само веднъж помежду си по схема за домакинствата, общо по 5 мача.

И така от понеделник започват плейофите в българското първенство, черешката върху тортата. Да припомним - правилата за изпадане няма да са ясни. 

Царе сме, наистина!

Материал на БНР

Снимка: Lap.bg