През декември 2017-а Лил се бореше за своето оцеляване в Лига 1. Тогава песовете назначиха за треньор Кристоф Галтие. 3 години и половина по-късно тимът стори невъзможното – свали хегемона ПСЖ от върха и стана шампион на Франция за четвърти път в историята си.

Титлата беше узаконена в неделя вечерта, когато в последния кръг Лил удари с 2:1 Анже като гост и ликува с трофея за първи път от 2011-а. Ранен гол на канадеца Джонатан Дейвид и дузпа на ветерана Бурак Йълмаз гарантираха, че песовете ще завършат на точка пред големия фаворит.

Така сензацията, в която никой не вярваше преди началото на сезона, вече е факт и станахме свидетели на една от най-романтичните приказки във футбола през последните години.

„Това е изключително. Да изпреварим ПСЖ е нещо невероятно. Играчите са уникални, те са героите, заслугата е тяхна“, ликуваше Кристоф Галтие пред Canal+ след триумфа. В същото време Маурисио Почетино и ПСЖ бяха принудени да се задоволят само с един трофей през този разочароващ сезон - Купата на Франция.

Без съмнение при анализирането на тази кампания ще се търсят причини за този развой най-вече в недостатъците на ПСЖ. Но нищо не бива да омаловажава страхотното постижение на Лил. От едната страната бяха катарските милиони и двамата най-скъпи футболисти в историята - Неймар и Мбапе.

Но парижани записаха 8 загуби през сезона – най-много от 2010/11 насам. Някой трябваше да се възползва от това и най-достоен за почестите и славата се оказа Лил. Песовете взеха 4 точки от директните двубои с ПСЖ, загубиха само 3 пъти в 38 мача и заслужават повече внимание от футболните фенове, дори и тези, които подценяват Лига 1.

Успехът на Лил до голяма степен се дължи на две вдъхновяващи фигури. Галтие пое от Марсело Биелса управлението на един потъващ кораб в средата на сезон 2017/18 и едва избегна изпадането. Преобразяването обаче дойде бързо и в първия му пълен сезон тимът завърши втори зад ПСЖ. Миналата кампания пък беше прекратена преждевременно заради пандемията, а Лил се движеше четвърти.

Задържането на челните позиции е още по-забележително предвид факта, че клубът постоянно продава най-добрите си футболисти. През 2018 г. халфът Ивс Бисума премина в Брайтън. Следващата година звездата Никола Пепе стана рекордно попълнение на Арсенал срещу 80 млн. евро. Също тогава Рафаел Леао премина в Милан, а Тиаго Мендеш - в Лион.

Миналата година водещият голмайстор Виктор Осимхен беше купен от Наполи за 70 млн. евро, докато бразилският централен защитник Габриел стана поредното попълнение на Арсенал срещу 30 млн. Как е възможно да продаваш футболисти за такива суми и същевременно да изградиш шампионски отбор? Свършеното от Галтие обаче нямаше да е достатъчно без другата голяма фигура зад успеха - Луис Кампос.

Португалският суперскаут изгради тима на Монако, който детронира ПСЖ през 2017-а, а сега повтори упражнението в ролята на гения в сянка с Лил. Като спортен директор на клуба той успя да вземе чудесни суми за Пепе и Мендеш и да ги замени с Осимхен и Ренато Саншеш.

Миналата година Кампос продаде Габриел и взе на негово място младия нидерландски защитник Свен Ботман, а вместо Осимхен дойдоха двама нападатели – младият канадец Джонатан Дейвид и опитният Бурак Йълмаз.

Крал Бурак, както е наричан турчинът, се оказа истинска находка и завърши сезона с 16 гола и 5 асистенции. Кой би го очаквал това от 35-годишен играч в дебютната си кампания в Лига 1?

По ирония на съдбата обаче, архитектът на състава Луис Кампос напусна Лил през декември и не успя да се наслади на успеха, докато е част от клуба. Точно както стана и в Монако, където той откри Мбапе и Фабиньо за футбола. Заедно с него си тръгна и собственикът - бизнесменът Герард Лопес, който под финансов натиск продаде Лил на филиал на инвестиционния фонд от Люксембург Merlyn Partners.

Да, Лил мина и през сътресение в собствеността през шампионския си сезон, но положената отпреди основа позволи на Галтие да превърне мечтата в реалност. Всъщност и наставникът може да не е на поста си през новия сезон. Той има договор за още една година, но вече е свързван с Лион и други клубове.

Материал на "Тема: Спорт"