Собственикът на Царско село Стойне Манолов даде интервю пред клубния сайт след втората година в елита, която утвърди отбора като тим, с който другите трябва да се съобразяват.

Г-н Манолов, равносметката, която правите след две години в елита – плюсове и минуси?

Утвърдихме се и показахме, че работим и сме последователни в работата си. Позитивните неща са в начина на изграждането нашия клуб. Негативните неща не са никак малко. Още в самото начало се търсеше възможност нашият клуб да не съществува. Търсеше се начин нашият стадион да не получи лиценз. Първата година обикаляхме по други стадиони. Опитваха се да ни отстранят. Втората година си намерихме нашето място. Построихме си стадион и показахме, че сме сериозен клуб.

На кого пречи Царско село?

Клубове като нашия пречат на статуквото. Пречат на определени кръгове, които искат нещата предварително да бъдат решени. Царско село, а и всички, които са на различно мнение са трън в петата на много хора. БФС трябва да създава комфорт на футболните клубове. Царско село ще гласува за този, който създава комфорт на футбола.

Колко е дискомфортно на клубовете сега?

Вижте, на всички е ясно, че БФС се управлява в сянка от определени кръгове. Това трябва да се изчисти. Имената и хората се знаят. Надявам се Борислав Михайлов да е видял това във времето, в което не бе в БФС и сега да направи необходимото, за да ги изчисти. В тази година и половина БФС се управляваше от тъмни сили, с които Михаил Касабов трудно можеше да се справи. Той е прекалено интелигентен и културен, за да слезе на нивото на тези хора. Михаил Касабов направи опит да управлява БФС така, както е редно да се управлява – прозрачно, честно и без решения под масата. Опита да промени много неща, но срещна сериозен отпор от хората, които искаха и искат да налагат своята воля и едва ли не да нареждат класирането. Корупцията е навлязла толкова дълбоко, че е пуснала корени, които трудно се изкореняват.

Как ще коментирате липсата на яснота относно първенството?

Трябва да има ясни правила и те трябва да се спазват от всички. По принцип дали е правилно да бъдат 16 отбора –  да смятам, че е правилно, но трябва да бъдат поставени нещата на една основа и всяка година да се спазват правилата. Не трябва да се вземат решения 1 месец преди края или след края на първенството. Трябва да се знае какво ще се случва през следващите 2 години. Неяснотата убива всички.

Съдийството?

Има ли смисъл да коментирам съдийството след баража между Ботев Враца и Септември? Видяхте каква дузпа бе дадена в мач, който определя съдби. Този рефер не трябва да е наказан, а да му се забрани най-малко 2 години да свири. Какъв международен съдия е? Това ли е реномето на българския футбол? През годината имаше не малко наказани съдии. Нашият клуб трябваше да плаща постоянно за жалби, тъй като бяхме ощетени в не един или два мача. Съдийството е под необходимото ниво. Реферите се съобразяват с определени кръгове. Много добре се знаят определени съдии кои кръгове обслужват. Футболните хора сме наясно с това. Не сме само ние на мушката, има и други клубове, които по един или друг начин не желаят да кажат това, което им се случва. Говорят с недомлъвки.

Въвеждането на VAR няма ли да реши някои проблеми?

VAR е България се вижда, че е много субективен. Той се управлява от същите хора, които са близки до статуквото и нищо не може да се промени. Нали същите съдии, които управляват VAR са същите, които обслужват нечии интереси. Чисти хора много трудно може да намериш. Има ги, но много бързо ги изхвърлят от футбола. Шефът на съдиите не си свърши работата и това е повече от видно.

Страх ли ги е клубовете да говорят за всичко това?

Явно ги е страх. Треньорът на едните се опитва да каже едно, президентът – още малко и никой не казва истината. От какво ги е страх? Това е ясно – от статуквото. Страх ги е от това, което може да им се случи в утрешния ден. Утрешният ден трябва да е еднакъв за всички. Слънцето грее еднакво както за едните, така и за другите. На нас не ни беше страх да се изправим срещу Лудогорец, ЦСКА, Левски, Берое, Черно море, Арда и да ги побеждаваме. Ние играем за името и честта си.