Той е само на 18, но вече е преживял много - и във футбола, и в живота. Може и да не е бил в полезрението ви доскоро, но за него ще чуваме все по-често, защото се превърна в най-новото попълнение на Реал Мадрид от последния ден на трансферния пазар.

Докато на "Бернабеу" се чакаше друг далеч по-известен французин с добре позната история, клубът действаше решително по привличането на своята отдавнашна цел, за която настояваше Зинедин Зидан още някъде в началото на 2020 г.

Цяла Европа заговори за Едуардо Камавинга, когато неговият Рен сензационно завърши трети в Лига 1 през 2019/20 и за пръв път се класира за Шампионската лига, пише webcafe.bg.

Набързо получил етикета "новия Каземиро", тийнейджърът беше трепетно очакван от испанските медии, а сега, когато вече официално е играч на Реал, те припомниха житейската му история до момента. Камавинга живее във Франция още от 2-годишен, но е роден в бежански лагер в Микондже, Ангола.

Неговите родители са конгоанци, избягали от Киншаса заради Втората конгоанска война. През 2003 г. семейството се установява във Фужер, на около 50 км североизточно от Рен, в търсене на по-добър живот - но и във Франция детството на Едуардо не е никак леко.

Бъдещият футболен талант е трето дете от общо шест братя и сестри и като малък тренира джудо, подтикнат от майка си. Джудото обаче не е неговото призвание, а Едуардо е твърде необуздан и чупи всичко вкъщи, затова е заведен да се пробва във футбола в малкия местен Драпо Фужер.

Тогава той е на 7 и за пръв път опитва да рита топка. "Не знаех нищо. Майка ми ме взе и ме записа, спомням си как взех топката и дриблирах", разказва Камавинга. Още оттогава той заиграва над възрастовата си група, а изявите му в скромния тим печелят вниманието на Рен. 

Когато Едуардо е на 11 години, семейството е сполетяно от трагедия и къщата им изгаря. Те губят почти цялото си имущество и благотворителна организация им осигурява най-необходимото, за да продължат живота си.

"Живеехме в тази къща, построена от родителите ми, по-малко от година", разказва талантът. "Спомням си пожара сякаш беше вчера. Бях на училище и през прозореца видях пожарникарите да минават".

"В края на часа учителите дойдоха при мен и сестричката ми и ни обясниха какво се е случило. Баща ми дойде да ни вземе и ни заведе там. Всичко беше опожарено, всичко беше унищожено".

"На следващия ден трябваше да отида на тренировка и футболът ми помогна да се успокоя и да се отпусна", осъзнава той. "Футболът беше начин да избягам". Неговият баща Селестино не губи надежда и го окуражава с думите: "Не се притеснявай, ти ще станеш страхотен футболист и ще възстановиш тази къща".

"Вярно е, че ми каза това", спомня си Едуардо. "Аз бях надеждата на семейството. Изведнъж се мотивирах. Родителите ми вече бяха щастливи, но аз знаех, че мога да ги направя още по-щастливи".

Още през същата 2013 г. нещата някак потръгват. След пожара Едуардо получава нов прилив на мотивация и е взет в школата на Рен. Там той прогресира бързо и на 6 април 2019-а прави официалния си дебют, когато е на 16 години и 4 месеца - превръщайки се в най-младият дебютант в историята на клуба. Още в следващите два сезона Камавинга става задължителна част от титулярния състав на Рен.

"Сега, когато вече съм професионален футболист, семейството ми има много по-добър живот и е прекрасно да мога да им дам нещо обратно след всички трудности, през които родителите ми са преминали", радва се халфът. Той вече изигра няколко мача и за френския национален отбор, след като получи френско гражданство в края на 2019-а.

Дебютът му като титуляр за "петлите" беше незабравим - Франция разгроми Украйна със 7:1, а Камавинга се разписа със задна ножица и даде несъмнена заявка, че представлява бъдещето на страната във футбола.

Разбира се, Реал Мадрид ще бъде изпитание от съвсем различен ранг в сравнение с всичко, което тийнейджърът е преживял досега във футбола. Камавинга обаче притежава нужния талант, а заради преживяното от най-ранна възраст, притежава и характера, за да успее.

Затова подобно на Каземиро, с когото е толкова сравняван, може да се окаже решението на Реал в халфовата линия за дълги години напред.