„Радукану манията“ здраво е обхванала не само Великобритания, но и света. След като Ема Радукану получи чек за 2,5 милиона долара за титлата й при жените на Откритото първенство на САЩ по тенис, измеренията далеч надхвърлят чисто спортния аспект. Пиар експертите в сферата на маркетинга казват, че тя просто е тяхната мечта, като се има предвид колко ангажирана е тя с феновете си онлайн и безспорния чар, който притежава. 

Прогнозата е ясна – Ема Радукану скоро ще стане първият спортист милиардер. Това при условие, разбира се, че не я споходят контузии. Но, както се казва, Господ здраве да й дава!

На повечето британски звезди, независимо в каква сфера са те, обикновено им трябват години, за да впечатлят Америка. Ема го направи за три седмици, тръгвайки от квалификациите на турнира и спечелвайки трофея без дори да загуби сет по пътя. Както се шегува днес „Гардиън“, ако някой сценарист беше изпратил в Холивуд ръкопис с това, което се случи на Ю Ес Оупън, със сигурност той щеше да бъде хвърлен в първото кошче за боклук.

Залогът Ема Радукану да спечели преди началото на турнира бе 400 за 1, което ще рече, че ако сложите 10 паунда ще спечелите 4 000. Може би някой е сложил... Сега 18-годишната Ема Радукану, която само преди два месеца си взе матурите в училището й в Лондон, дава интервюта, вероятно е най-сниманият човек на планетата, но тя си остава напълно земна.

Самата тя каза в едно от първите си интервюта, че всъщност не разбира какво точно става, но е готова за всичко в бъдеще, а по въпроса как ще се поглези след триумфа тя отговори съвсем откровено: „Шоколад със шоколад и още шоколад!“.

Британските й фенове ги тресе треска, тя получи лично поздравление от британската кралица, от премиера Борис Джонсън, от много легенди на тениса. А когато стана дума за парите, тя се пошегува, че преди да дойде се е надявала да спечели достатъчно пари, за да си купи нови безжични слушалки „Еърподс“ за телефона си, които била загубила.

Сега гуруто на пиара Марк Борковски, който е работил с Майкъл Джексън, Джоан Ривърс и „Лед Зепелин“ между многото други, каза, че Радукану има таланта и обаянието да стане първата британска спортна звезда милиардер.

Ще цитирам точно думите на Борковски: „Това е началото на нещо епично. Тя е момиче-милиардер, няма съмнение. Тя е уникална. Не само, защото играе невероятен тенис, а заради етнически й произход /родена в Канада, баща румънец, майка китайка, пристигнала на 2 години във Великобритания/, заради свободата на нейния дух. Хората харесват и това, че тя е уязвима, но успява с усмивка да премахне напрежението“.

Списание „Форбс“ писа скоро, че друга тенисистка - Наоми Осака, най-високо платената жена-спортист в света, е направила 60 милиона паунда през 2020 година, 55 от които са дошли от повече от 20 корпоративни спонсори, включително Гугъл и Луи Вюитон. Зад Радукану стои Макс Айзенбъд, който направляваше навремето кариерата на Мария Шарапова.

А това, че Радукану говори и китайски и поддържа страхотни връзки с хора в Румъния и Китай, също е от полза. Само преди три месеца Радукану направи дебют в турнир на Световната тенис асоциация. Това стана на Откритото първенство в Нотингам, където загуби в първия кръг от сънародничката си Хариет Дарт. Но както гласи една английска поговорка: „Небето няма предел“.

Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон