18-годишната британка Ема Радукану победи канадката Лейла Ани Фернандес във финалния мач на Откритото първенство на Съединените щати по тенис.

Срещата завърши с резултат 6:4, 6:3 в полза на 18-годишната Радукану, която е на 150-то място в класацията на Женската тенис асоциация (WTA). Фернандес, която навърши 19 години на 6 септември, е 73-ма в света.

Радукану няма победи в турнири под егидата на WTA. На Ю Ес Оупън тя се състезава за първи път. Първият й Голям шлем беше Уимбълдън през 2021 г., където стигна до четвъртия кръг. Радукану стана първата тенисистка, спечелила турнир от Големия шлем, като си проправи път към основната схема чрез квалификации.

Тя стана и първият представител на Великобритания от 1977 г. насам, който спечели турнир от Големия шлем, след което Вирджиния Уейд спечели Уимбълдън. По пътя си до историческата титла Радукану не загуби нито един сет.

Фернандес за първи път стигна до финала на Големия шлем, преди представянето й на Откритото първенство на САЩ най-добрият й резултат беше достигането до третия кръг на Откритото първенство на Франция (2020). Тенисистката има една титла под егидата на WTA.

“Най-напред искам да поздравя Лейла и тимът й за невероятния турнир. Тя показа страхотна игра, като отстрани най-добрите тенисистки в света. Нивото на играта във финала беше много високо. Надявам се да се срещнем отново и пак на финал. Благодаря и на Ню Йорк, че ме прие така топло и ме подкрепяше от квалификациите до финала. Вие, феновете, ме вдигахте в трудните моменти”, каза Радукану.

Откритото първенство на САЩ е последният, четвърти турнир от Големия шлем за сезона, който се провежда на твърдата настилка в Ню Йорк. Общият награден фонд е рекордните $ 57,5 ​​млн.

На финала в надпреварата при мъжете довечера ще играят световният номер 1 Новак Джокович от Сърбия срещу руснака Даниил Медведев. Двубоят ще започне в 23:00 часа.