Празненствата без съмнение са ви хванали окото – от танци в съблекалнята през март до пръскане с шампионско през май. Бързото предположение е, че Стивън Джерард е готов за Астън Вила, защото знае какво е необходимо, за да спечели като мениджър. Легендата на Ливърпул все още е зелен в тази професия, започвайки преди 3 години и половина. Но какъв отличен старт направи той…

Промяната на съдбата на Рейнджърс и превръщането му отново в шампион през миналия сезон е изключително постижение. Критиците могат да поставят под съмнение нивото на футбола в Шотландия, но сините се развихриха и не загубиха нито веднъж през кампанията, натрупвайки 102 точки и отбелязвайки 92 гола. Те имаха 32 успеха от 38 мача, а желязната им защита бе пробита едва 13 пъти.

Стиви Джи знае как да побеждава и как да създава добра атмосфера, но това, което го оформя в живота след края на кариерата му като футболист, е способността да продължава да се учи, използвайки трудните моменти, за да подобри себе си и хората около него.

Може да си помислите, че животът в Шотландия е бил гладък. Че той е поел един спящ гигант и просто е трябвало да го поръси със звезден прах, за да го върне на върха в класирането. Реалността е, че това беше всичко друго, но не и разходка в парка. И в много отношения това преживяване отвори очите му и го направи по-силен.

Лесно щеше да е, ако през май 2018-а, когато Рейнджърс го потърси, беше отказал и бе продължил да работи в академията на Ливърпул. Животът беше спокоен, когато Стиви Джи отговаряше за децата на мърсисайдци, помагайки на млади таланти като Къртис Джоунс да напредват в развитието си.

Имаше много възможности да отиде другаде. МК Донс беше един от първите клубове, които му направиха оферта, но в Глазгоу всичко има значение – всяка дума, произнесена от мениджъра, се повтаря от хората, а всеки резултат формира настроението на феновете в града.

Джерард знаеше, че ще бъде различно, когато 8000 привърженици се появиха за неговото представяне. При първата си разходка в тренировъчния комплекс на Рейнджърс той видя остарели и уморени съоръжения, които не можеха да останат по този начин.

През целия си живот Стиви Джи е искал да бъде най-добрият във всичко, което прави. И за да може Рейнджърс дори да си помисли за предизвикателство към Селтик, трябваше да има промяна в мисленето и подходите. А легендата на Ливърпул неумолимо се зае да направи точно това. Той изложи своя план по време на първата среща със собствениците през юни 2018-а, която се състоя на тренировъчния лагер в хълмовете край Фуенхирола в Испания.

Речта, която произнесе пред отбора в онзи ден, остава вкоренена в съзнанието му. Не думите, а по-скоро сърцето му вдъхнови група от 25 очи, вперени в него, които разбраха, че могат да му имат доверие. Футболистите бързо осъзнаха, че той и неговият персонал трябва да бъдат последвани. Асистентът му Томи Кълшоу има връзка с Джерард от детските години. Майкъл Бийл е изключителен треньор, а Гари Макалистър е мъдър съветник.

Всички те се занимаваха с повишаване на стандартите, пристигайки на работа в 8 сутринта, а повечето дни си тръгваха около 22:00. На отбора беше разказано за важността на фитнеса и кондиционната подготовка, а тестовете за телесни мазнини се въвеждаха на седмична база. Мобилните телефони бяха забранени в ключови зони и бяха наложени глоби, ако се използват.

Освен това Стиви Джи беше изключително умен в трансферните си сделки. Той разви Джо Арибо, който дойде от Чарлтън през 2019-а, до немислимо ниво. А през това лято, когато парите бяха ограничени, Джерард беше причината звездата на Шефилд Юнайтед Джон Лундстрам да отхвърли по-добри оферти и да подпише с Рейнджърс.

Това са нещата, които имат значение – да покажете способност да изградите клуб и да предадете ясно послание, за да направите отбора прогресивен. Астън Вила бързо ще осъзнае, че когато той казва някои неща, ги има предвид. И бившият халф няма да се свени да разтърси нещата.

Именно това стори с Рейнджърс. Да, имаше резултати, които го нараниха, но неуспехите винаги се разглеждаха като моменти за продължаване напред.

Неизбежно е да се приеме, че един ден пътят, по който върви, ще го доведе обратно до „Анфилд“, но да говорим с него за Ливърпул, докато той е на друга позиция, не е разумно. Защото Джерард намира идеята, че използва работните места като стъпала, за неуважителна. Така че единственото, което има значение сега, е Астън Вила.

Ето защо това не е брак по сметка. Напротив, това е идеален съюз – за него, за тях, за Джерард, за Вила. Той е голямо име в голям клуб, който изисква напредък и е показал готовност да инвестира в проект. Това е потенциално променящ играта ход, защото Стиви Джи е мениджър, променящ играта.

Той трансформира Рейнджърс без страх и не се върна в Англия за по-лесен живот. Стори го, за да събуди още един заспал гигант. И ще иска повече дни, когато шампанското да се лее, но знае, че преди това идват трудните моменти. В много отношения Джерард въплъщава мотото на клуба. Той е „Подготвен“!

Доминик КИНГ, Daily Mail