Трибуни на ръба на нервна криза - такъв беше изводът на френското издание „So Foot“. Плюс въпроса: „Чия е грешката?“ Очевидно тепърва ще се изясняват докрай причините за този бум на инцденти на мачове в Лига 1. Защото важен е не толкова конкретният хулиган, а причините за симптомите на това вредно и повтарящо се явление по стадионите.

Случилото се на мача Лион - Марсилия беше опасно. Димитри Пайе беше ударен с бутилка в главата, което носи риск за здрвето. За щастие, нападателят се размина с поносими болки, но както призна президентът на Марсилия Пабло Лонгория, Пайе е по-сериозно засегнат психически. Което е едно от обясненията защо неговите съиграчи отказаха да доиграят мача. „Това беше поредна черна вечер за футбола“, констатира Лонгория.

Картината на стадиона в Лион възкреси спомените за двубоя Ница - Марсилия по-рано през този сезон - и там гостите бяха обект на яростта на местните фенове, а Пайе пак беше в центъра на събитията, сякаш са го нарочили. Тогава отборът на Ница беше наказан да играе пред празни трибуни и с отнемане на точки от актива, едната условно. Снощи дори нямаше фенове на Марсилия по трибуните - те са под забрана. Но какво от това? Яростта на феновете се превръща във фактор във френския футбол!

"So Foot" описва три паралелни проблеми. Липсата по трибуните на личности, които да овладяват насилието на тълпата. Ощетяването на клубовете, които биват наказвани. И по средата са играчите, които са обект на агресията. "Чувството е на безсилие."

В търсене на отговор на въпроса „Къде сбъркахме“, списанието разширява картинката с повсеместното напрежение покрай пандемията. То се съчетава с настроенията във френското общество, което след протестите на "жълтите жилетки" преоткри насилието по политически и социални причини. Напрежението тлее, страната е потисната и наелектризирана, а футболът, както обикновено, подчертава съществуващите нерешени проблеми, допълва изданието. Според него, не е сигурно дали и затягането на наказателното законодателство би решило проблемите. Те надхвърлят границите на футбола и са по-скоро обществени, но от друга страна, от няколко места се сипят критики конкретно към ръководството на футболната лига за неговата нерешителност.

Арбитърът Руди Буке призна, че е бил на мнение срещата да не бъде доигравана и се аргументира: „Стадионът беше пълен и нямаше гаранции за сигурността на футболистите, включително при евакуация от терена“. Неговата дума по регламент беше решаващата. „Невъзможно беше двубоят да бъде подновен“, подкрепи го и генералният директор на лигата Арно Руже.

Конкретният виновник за инцидента беше установен, той дори беше париран веднага от друг фен на агитката на Лион, след което беше арестуван. Но какво от това? След близо двучасово напразно изчакване всички се разотидоха, публиката - също с огорчение, подобно на играчите на Марсилия. „Нямам думи, повече няма да дойда“, заяви преди „Екип“ един от зрителите, който беше дошъл с осемгодишния си син. Друг описа случката: „Видях всичко, бях точно срещу трибуните, откъдето замериха Пайе. Вече беше минал един призив към феновете да се успокоят, но се усещаше, че положението ще се влоши.“ Друг допълни: „Отвратен съм от мисълта, че всички ще понесем санкция заради един човек, той трябва да получи доживотна забрана да влиза на стадиона, плюс сериозна глоба.“ „Всички сме скандализирани“, обобщи друг фен на Лион.

Лион ще е поредният клуб, който ще понесе санкции, но дали това ще е последният случай на агресия на фенове - това е по-важното.

Материал на Владислав Стоянов, БНР