Шахматът може да е забавна игра, спорт или изкуство в зависимост от това, кой го практикува. Най-великите в историята минават за блестящи умове, потокът на мисълта им е бил предмет на изучаване, много начинаещи играчи са се опитвали да им подражават, но до края на 20-и век, когато компютрите се заеха да усвояват битката на 64-те квадрата. За броени години те надминаха човешкия ум и вече е невъзможно дори и най-добрият шахматист да победи машината...

Магнус Карлсен е може би последното човешко същество, което се нарежда с пълно право в пантеона на великите майстори на играта. При това с пълно право - минава за един от най-великите в историята. Собственият му сайт Chess24.com направи класация, базирана както на факти, така и на мнения на експерти, която го нареди на второ място в историята пред толкова много величия начело с Боби Фишер. Единствено Гари Каспаров бе признат за по-велик от Карлсен и това не бе посрещнато с негодувание от шахматната общност, което само по себе си говори за мястото на норвежеца в историята.

Магнус започва шахматния си път с прякора Моцарт, а сравнението с големия композитор не е случайно - и двамата започват да блестят от най-ранна възраст. Още двегодишен, бъдещият гросмайстор реди пъзели и строи сложни конструкции с играчки “Лего”. Баща му, който е IT специалист и запален шахматен аматьор, го научава да играе, когато Магнус е едва на 5 г. В началото хлапето не проявява интерес, но решава да се заеме сериозно с целта да победи най-голямата си сестра. Впоследствие развива склонност към комбинациите и повишава сериозно класата си със самостоятелни занимания, а това се отразява и на стила му на игра впоследствие.

В младите си години Карлсен нашумява като атакуващ играч, което е сериозна новост в голямата игра. Атрактивният му стил бързо му печели почитатели и се появяват дори амбициозни сравнения с Фишер, може би и защото идва от Запада, който рядко излъчва големи шампиони в последно време. На 15 г. е шампион на Норвегия, преди да навърши 19 преминава границата от ЕЛО 2800 т. - най-младият с подобно постижение. В негов характерен стил се превръща употребата на множество дебюти с различни вариации, за да попречи на противниците си да използват достиженията на компютърните програми. 

Така на 23 г. Магнус вече е претендент за световната титла. В мача в Ченай (Индия) разгромява тогавашния крал Вишванатан Ананд с 6,5:3,5 т., за да му отнеме трона и да го задържи и досега. Оттогава има четири успешни защити - на следващата година отново прекършва индиеца, а след това успява да опази титлата срещу асовете на руската школа Сергей Карякин (2016-а) и Ян Непомнящий (2021-а) и състезаващия се за САЩ италианец Фабиано Каруана (2018-а). В битките с Карякин и Каруана се стигна до тайбрек, където Магнус отново показа превъзходството си в бързия анализ. В класическите партии обаче съперниците не му отстъпваха благодарение на солидната подготовка с големи щабове и компютърни програми. По-забележително бе представянето на Карлсен срещу Непомнящий, който влезе в битката в Дубай с положителен баланс в партиите помежду им.

Първите пет партии завършиха реми, като руснакът имаше минимално превъзходство през повечето от тях, но не успя да го материализира в резултата. Шестата се превърна в решаваща - след рекордните 136 хода и над 8 часа игра, а двамата съперници поеха рискове в търсене на победата. В един момент изглеждаше, че Непомнящий може да отмъкне ценен успех с черните фигури, но направи решаваща грешка на 130-ия ход и обърна развитието. След поражението руснакът рухна и от почти перфектната му игра в първите партии не остана нищо, а за Магнус беше рутинна задача да спечели още три победи, за да сложи предсрочен край на битката. 

А покрай Карлсен шахматът става все по-популярен и в западните страни, които дълго време неглижираха играта, докато в нея доминираха играчи от бившия СССР. Норвежецът е истинска звезда, макар и по шахматните мерки, няма как да е знаменитост като актьорите. Още преди да навърши 20 г., Магнус се снима в реклами с Лив Тайлър, лице е на куп модни брандове и дава интервюта за лъскави списания. Когато става световен шампион, “Коспомолитън” го обявява за най-секси мъж на годината. Получава оферта да играе в “Стар Трек” в ролята на шахматист от бъдещето, но графикът му не позволява да застане пред камерата.

Норвежецът очаквано е най-добре печелещият шахматист от наградни фондове, но заработва значително повече от рекламни договори, последният от които му носи и някои критики - с букмейкъра “Унибет”, на който е “глобален посланик”. Предпочита да влага изкараното в нови проекти, като най-известният е “Играй с Магнус”. Мобилното приложение съдържа база данни от всички партии на Карлсен и позволява на всеки да опита силите си срещу световния шампион, като може да избира с кой “Магнус” да играе - от 5-годишно дете-чудо до един от най-великите в историята.

Материал на "Труд"