Кой футболист носи най-скъпите бутонки? Такава класация направи британският „Сън“, като подреди световен топ 10 на най-скъпите договори на играчите с големите марки за спортна екипировка.

Рекордът се държи от Неймар, който сключи през миналата година невероятен контракт с Пума за 23 милиона паунда. Това се случи, след като бразилската перла помогна на Пари Сен Жермен да стигне до първи финал в Шампионската лига, пише "Телеграф".

1. НЕЙМАР, £23 милиона

Енигматичният бразилски нападател отказа на Найк, за да се присъедини към съперниците му от Пума и беше награден с най-големия индивидуален спортен спонсорски договор в историята. Не е известно колко дълго ще продължи сделката, но предишното му споразумение с Найк беше за 11 години и струваше половината от новата му сделка с Пума.

След това Неймар публикува в социалните мрежи: „Израснах, гледайки видеоклипове на велики футболни легенди като Пеле, Кройф, Еузебио и Марадона, които играха в Пума. Поради тези причини от днес нататък имам честта да се обединя с марката, която помогна на най-големите легенди на футбола да станат това, което са."

2. МЕСИ, £18 милиона

Вторият футболист, станал милиардер (първият беше Кристиано Роналдо) - Меси е втори по най-добрите сделки за обувки за всички времена.

През 2017 г. легендата на Барселона, която шокира света с трансфера си в ПСЖ, подписа удължаване на договора си с Адидас, който е доживотен. Той беше първият футболист, който пусна подмарка бутонки Адидас, наречен Adidas Messi.

С течение на годините и когато Меси най-накрая закачи футболните си обувки, това може да бъде също толкова доходоносно за нападателя, колкото марката Air Jordan, създадена от Найк за Майкъл Джордан.

3. РОНАЛДО, £15 милиона

Найк притежава договор със звездата Кристиано Роналдо. Въпреки че той е с цели 8 милиона по-малко от този на Неймар,  сделката може да донесе много повече от тази на бразилеца - според съобщенията това ще донесе £780 милиона за целия живот на португалеца.

CR7 е едва третият спортист, подписал доживотен договор с Найк, заедно с Майкъл Джордан и Леброн Джеймс.

4. MБAПЕ, £14 милиона

Момчето от плаката на Найк през 2019 г. - Килиан Мбапе, беше обект на война за наддаване между настоящите си спонсори и Адидас. Той сключи 10-годишен договор на стойност около £140 милиона, който се смята, че е активен, стига да играе във висша лига.

Съобщава се, че суперзвездата на ПСЖ е бил подтикнат да се присъедини към Найк, следвайки стъпките на своя идол Роналдо. Той е този, който може да оспори позицията на Неймар на върха в следващите години, тъй като е едва на 23 години.

5. БAЛОТЕЛИ, £5 милиона

През 2014 г. италианското златно момче Марио Балотели беше на върха на кариерата си с Милан. Ключов член на италианския национален отбор, той беше най-добрата надежда на страната за слава. Така че, когато договорът му с Найк изтече, Пума се нахвърли с 10-годишен договор на стойност около £5 милиона годишно.

Сега, на кръстопът в кариерата си, след като се отправи към Адана Демирспор в Турция, 31-годишният футболист не е толкова продаваем, колкото беше преди.

6. БЕЙЛ, £4 милиона

Уелският магьосник, който прекара миналия сезон под наем в при „шпорите“, печели около £18 милиона годишно от Реал Мадрид. И той има изключителни споразумения за спонсорство с EA Sports, Lucozade и Адидас. Договорът му с немските производители на спортни стоки обаче е най-доходоносният му, който печели на Гарет Бейл около £4 милиона годишно.

7. ГРИЗМАН, £3,5 милиона

През 2015 г. Антоан Гризман удължи договора си с Пума до сумата от £3,5 милиона на година. По това време той стана световна суперзвезда - напусна Атлетико Мадрид, за да отиде в Барселона в сделка на стойност около £108 милиона - въпреки че сега се завърна в испанската столица.

През 2019 г., за да отпразнуват 10-годишнината от сътрудничеството си с Гризман, Пума пусна специалните обувки - лимитирано издание Future 4.1 NETFIT Grizi на цена от £229. Французинът беше един от водещите играчи на Пума, докато се появи Неймар.

8. ПОГБА, £3 милиона

Полузащитникът на Манчестър Юнайтед си заслужава хонорара от £3 милиона на година, който Адидас му плаща. Той не само се появява в почти всяка телевизионна реклама, която марката представя на нашите екрани, но и на всеки плакат, рекламиращ най-новите бутонки Predator.

Неговият 10-годишен договор на стойност около £30 милиона е до 2024 г. Погба беше друг от играчите, които бяха неистово желани от Найк.

9. ВЕРАТИ, £2,5 милиона

Договорът на полузащитника на ПСЖ с Пума изтече през 2017 г., когато Марко Верати носеше черни бутонки Puma evoTOUCH на тренировка. В крайна сметка той подписа огромна сделка с Найк, завързвайки чифт Hypervenom Phantom III. Не е известно за колко време е договорът му, но £2,5 милиона, които му носи, никак не са за пренебрегване.

10. САЛАХ, £2,5 милиона

Нападателят на Ливърпул се превърна в едно от най-продаваните лица в играта, особено в Африка и Близкия изток. Той е спонсориран от Адидас, а освен това има и изгодни сделки с Pepsi и Vodafone в Египет. Мо Салах носи футболни обувки X18 и затова му се плаща изключително добре - £2,5 милиона годишно.