Борис Галчев е бивш футболист на ЦСКА, играе в два периода за червените, за които има над 13 двубоя. Печели 2 пъти Купата на България (2011 г. и през 2016 година, когато ЦСКА е във „В“ група).

В България е играл още в Пирин, Ботев Пловдив, Септември, Царско село, Миньор, а в момента е играещ треньор на Банско. Ето какво каза Борис Галчев пред Букмейкър Рейтинги:

-Боби, пое треньорския пост в Банско в началото на месец октомври и до края на есенния дял от сезона отборът не допусна загуба. На какво се дължи това?
-Записахме 9 поредни двубоя без поражение. Тов асе дължи на всички – на ръководството, на футболистите, на предишния треньор Ели Маркес. Защото знаете, че когато един отбор не върви и няма резултати, го отнася треньорът. Но и той има принос за изграждането на този състав. В крайна сметка обаче не бива и да се заблуждаваме, защото накрая имахме малко по-лесни мачове. Смятам, че като единици сме един от най-силните отбори в групата.

-Като казваш, че един треньор бързо губи работата си, ти поемаш по този път?
-Стойчо Младенов от 15 години говори, че да си треньор в България, нямаш никакво спокойствие. Треньоритге ги имат като носна кърпичка. На тази тема ако тръгна да говоря, ни трябват 2 дни. Предпочитам да повториш думите на Стойчо Младенов, че много бързо всички в гилдията трябва да се обединят и да защитават интересите си.

-Но именно Младенов, Станимир Стоилов и по-опитните си признаха, че самите треньори не си търсят правата заедно?
-Вижте, всичко идва от президентите. Събуждат се един ден, не си им удобен и те махат. Но тук и държавата трябва да определи конкретни правила и договори. Един треньор има договор, но този договор е просто една обикновена хартийка и нищо повече. Гледайте как се работи в Европа, ние няма да измислим маята. Ето последните примери – да вземем Петър Колев в Берое или Петър Хубчев. Няма значение кой ги харесва и кой не – но хората си имат договори, които са подписани и от клубовете. Нали така?! Като говорим за треньорите – футболистите също не са защитени.

-Има ли шанс ЦСКА да стане шампион този сезон?
-Мисля, че вече ЦСКА тази година е едно ниво над Лудогорец. Говоря като футболисти, организация и дори игра. Доказаха го и последния мач. Обаче ще им отрежат крилата бързо-бързо. Така си мисля аз. Ако се играе честно, ЦСКА ще е шампион. Знаем как Лудогорец печелеше титлите си, това не е тайна дори и за малките деца.

-Не смяташ ли, че имаше години, в които Лудогорец играеше добре и наистина беше с много над останалите отбори у нас?
-Играеха добре, защото нямаше конкуренция. Как минаваха през 4-5 отбора… Спирам дотук.

-Стадионът на ЦСКА е основна тема напоследък. Мислиш ли, че е възможно Българска армия да претърпи реконструкция или да бъде построено ново съоръжение?
-Като клуб ЦСКА заслужава най-добрия стадион в България. Само че до момента нямаше никакви действия. Виждате сега, че държавата е доста по-активна, много се надявам да се случат нещата. Помага се и на Ботев и Локомотив Пловдив, дано се помогне на ЦСКА и Левски, както на Черно море, на Берое. Аз нямам против нито един български клуб, но не може във Варна да имат 3 стадиона и нито един да не е както трябва.

-Още една актуална тема, свързана с Берое и прекратената издръжка от страна на ТЕЦ Марица Изток 2.
-Казаха на хората от днес за утре. Ръководството на Берое как да предприеме някакви действия за ден, два или една седмица. Това не ми хареса като действия. Хората как да си направят сметка при почти свършен факт. Можеше да ги предупредят 3-4 месеца преди това.

-Самият факт за подобна издръжка обаче подразни много други футболни клубове. Съгласен ли си с такъв тип издръжка?
-Честно да ви кажа – съгласен съм. Ако ще и по 20 милиона да се дават на клубовете, но разбира се с условието да има за всеки, а не само за един, два или три. Във всеки или покрай всеки голям град имаше завод, сега също има не малко големи фирми, много от тях свързани с държавата. Не е ли възможно да се намери начин да се финансират клубовете по някакъв начин?! Но ако ще се дават пари, да не се налагат чужденци – да променим системата, защото стигнахме до там да нямаме играчи за националния отбор.

-Точно по темата – вчера беше церемонията „Футболист на годината“, за №1 бе избран Кирил Десподов. Заслужено ли взе наградата?
-Щом така са гласували вашите колеги, така е трябвало да бъде. Поздравявам Кирил Десподов и се радвам за него. Както и останалите наградени.

-Един от чужденците – Юрген Матай от ЦСКА, взе три награди. Съгласен ли си такъв тип чужденци да играят в България?
-Вижте, ЦСКА и Лудогорец, а допреди няколко години и Левски – те преследват по-високи цели. Без чужденци не може, но трябва да са класни. Ето, в ЦСКА, в последните няколко години идват наистина добри футболисти от чужбина – със сигурност ще забравя някого, но и Каранга, Тиаго Родригеш, сега Кери и Кайседо… Все добри и класни играчи. Обаче и тук нямаме особено търпение. На един чужденец в България му трябват минимум 3-4 месеца за адаптация. Но трябва да налагаме българи, защото нямаме национален отбор.

-Защо резервният вратар или някой защитник на отбор от дъното или дори във Втора лига е чужденец…
-Защото излизат по-евтино. Въпросът е, че ние едва събираме 50 български футболисти в Първа лига. Как да имаме избор за националния отбор!? Ами ако са 150, няма ли да е по-добре?! Хубавото е, че в Черно море налагат млади момчета и българи, в Ботев, в Славия. Лудогорец, ЦСКА и Левски ги споменах, но и там има качествени българи. Няма как да се случат нещата, ако не даваме шанс на нашите футболисти.

-Задава се нов Конгрес през месец март. Нужни ли са промени в БФС?
-Как да не са нужни. Аз като пиринец и като футболист от този край съм за Бербатов. Няма какво да го крия, даже се радвам да има промяна. Моите уважения към Боби Михайлов – не мисля, че той е искал да навреди, но се видя, че през тези години няма успехи. Като няма успехи, най-логичното е да дойде ново управление. Да се направи някаква програма и да се види дали ще има промени към добро. Ако няма, Димитър Бербатов каза, че сам ще си подаде оставката.

-Една от многобройните теми за промени, за която Станимир Стоилов говори, е дори за смяна на календара на първенството…
-Ние правим две подготовки по два месеца в годината – общо четири месеца. Това как ви звучи?! Ето, сега зимата почти никъде няма терени за тренировки, камо ли за мачове. Много са нещата, които стоят като казуси. Сещам се за нещо, което Бодуров спомена в няколко интервюта – колко е чистото игрово време на мачовете у нас. В едно полувреме чистото игрово време е не повече от 28-30 минути?! Това зависи от съдиите. Като не ти даде фаул два пъти, на третия няма и да паднеш. А тук се свири за всяко докосване и от там футболът става абсолютно неатрактивен за гледане. Питайте Станимир Стоилов как се работи в Казахстан, по колко статистици имат отборите. Къде е била страната във футболно отношение преди години, къде е сега – развиват се! А ние?! Ние до съвсем скоро в Първа и Втора лига имаше тук там някой хубав терен. Къде отиваме, ако нямаме база и инфраструктура. Мъри правилно го каза и то през 2004 година, че базите са най-важното нещо, ако искаме да правим футбол. И тогава му се смяха. Само че 18 години по-късно почти не сме мръднали.