Милко Георгиев е бивш директор в ЦСКА. През годините винаги е изразявал точно и ясно позицията си и не е спестявал мнението си по актуални теми.

Ето какво каза Милко Георгиев пред Букмейкър Рейтинги:

-Господин Георгиев, какво очаквате след произнасянето на съда, който отмени решенията от Конгреса през октомври миналата година?
-Очаквам това, което очакват всички, които обичат тази игра. А именно втората инстанция, която няма да гледа по същество въпроса – това е много важно да се знае, да потвърди решението на първата. А от тук нататък какво ще стане и как ще стане нямам идея, поради простата причина, че хората, които администрират футбола в България, са способни на всичко само и само, за да останат на власт. Няма да се учудя да се протакат съдебни дела години наред.

-Въпросът е може ли някой ден да има промяна, тук не става въпрос дали Димитър Бербатов ще бъде следващият президент, а да има промяна в развитието и управлението на българския футбол?
-Промяна рано или късно ще се случи. Дали ще е Бербатов или някой друг, това вече не е въпрос, който да търси отговор. Промяната е наложителна, ако искаме да имаме футбол и да се радваме отново на тази игра. А това, че тази промяна е закъсняла – стана ясно и на самите настоящи управници. Те също са наясно, че са закъснели, тъй като в последно време се опитват по някакъв начин да пипат нещата козметично. Това обаче малко или много е опит да бъдат замазани очите на хората, но твърде късно. Влакът вече е потеглил, а те го изпуснаха…

-Борислав Михайлов даде интервю, в което коментира настоящата си опозиция в лицето на Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. За пореден път каза, че те нямат управленски опит и цитирам „не са постигнали нищо с националния отбор.“ Какъв е вашият коментар?
-Обикновено най-характеризиращата черта на невежия човек е да приравнява всичко спрямо собствения си мироглед. Нима има някой от здравомислещите хора, който да сравни управленския и административен опит на Петър Величков и Боби Станков с този на Костадинов и Лечков? Нелепо е да говориш за липса на опит при положение, че насреща стои екип. Да, Михайлов напада конкретни личности, в случая Бербатов и Стилиян Петров. ОК, те нямат управленски опит, но са цял екип. А вие какво имате?! Извинявам се много, но това е несеризно.

-Пак по думите на Михайлов – според него е претоплена манджа снимката със сочения за организатор на черното тото Дан Тан?!
-Да, за него са претоплени манджи, само че на снимката сигурно е бил с ледено уиски. Във всяка една нормална държава след такава снимка, без никакви обяснения, президентът, който е бил, става и си заминава. И повече не се появява никъде. Наглостта и безочието на този човек, който не е в трезвомислещо състояние, са безкрайни. Аз нямам съмнение, че той се нуждае от специализирана помощ. И забележете, той не коментира снимката, а прехвърля казуса върху футболистите. Аз съм убеден, че футболистите не са знаели за детайлите в контролата с Естония, но той е човекът от снимката, който след това подписва договор със сингапуреца.

-Тук може ли да се потърси ракурса, че Михайлов се е надявал такава снимка никога да не се появява в публичното пространство?
-Глупостта не оправдава деянието. Така че ако той е бил достатъчно глупав, за да подпише този договор и да се снима с този човек, не трябва да го оправдаваме, нали така?! Съжалявам…

-Вчера президентът на БФС бе извикан на разпитв ГДБОП, което първоначално бе отречено от пресслужбата на футболната ни централа, но след това от МВР потвърдиха, че все пак такъв разпит е имало. Защо трябва да отричат нещо, което може лесно да бъде потвърдено?
-Първо, искам да уточня, че това, че е бил извикан в ГДБОП, не е новината на деня. Всеки може да отиде там, за да бъде попитан за нещо или да бъде разпитан в качеството си на гражданин. Ние реално не знаем в качеството си на какъв е бил там Борислав Михайлов. Но самият факт, че в един момент от БФС отрекоха, че е бил в ГДБОП, излиза малко като гузен негонен бяга. Този факт сам по себе си говори за някакъв страх или неудобство.

-Министърът на спорта в оставка Радостин Василев коментира, че мястото на Борислав Михайлов е именно при такива институции, а не в БФС.
-Това какво е казал министърът в оставка, не означава, че е обвинителен акт. Това, че той така смята, е негово мнение. Аз и всички останали хора също имаме мнение. Моето е, че Борислав Михайлов има за какво да бъде съден, друг е въпросът, че за мен би бил оправдан по всички параграфи, защото според мен има нужда от лечение. Аз не смятам, че болен човек трябва да бъде съден.

-Защо националният отбор продължава да се срива, но и не само той. Нивото на футбола ни е все по-ниско?
-С една дума ще отговоря за националния отбор – трагедия! Повече какво да говорим. Ще ви дам един пример. Преди 7 години имаше европейско първенство до 17 годишни в България и нашият национален отбор участва. Моля, проверете, от тогавашните юноши колко пробиха в сегашния национален отбор и колко от съставите на съперниците вече са носители на Шампионска лига, шампиони в съответните страни, титуляри в мъжкия футбол и т.н. Разликата между нас и тях е огромна. Само ще ви спомена, че тук за Англия игра Трент Александър-Арнолд, от състава на Италия бяха Донарума, Локатели, Кутроне, за Холандия играха Де Лихт и т.н.

-Защо повечето футболни хора казват, че играчите не са виновни?
-Защото е така. Това че те не са подготвени, е проблем на системата, а не техен. Методиката ли е грешна, създаването на бази и условия или има нещо друго? Има хора, които искат да управляват и могат да дадат конкретен отговор защо нещата са такива. Но резултатът е виден. Състоянието на футбола е под нулата. И дори сега да се случи промяна, според мен ще са ни необходими минимум 10 години, за да усетим евентуална промяна.

-Стигаме и до днешното изказване на футболния мениджър Николай Жейнов, който поздравява всички с „новоизлюпения българин Бърнард от Гана“, казвайки, че Бърнард Текпетей от Лудогорец е получил български паспорт.
-Олигархът, който тайно управлява футбола в България, а това не е тайна за никого, може да си го позволи.

-Според вас въпросните ръководители – било то клубни или в българския футболен съюз, не искат ли да постигнат нещо позитивно? Не е възможно да бъдат критикувани толкова време и да не искат да променят ситуацията?
-Възможно е… При тях водещото е егото. Само и единствено егото. Ние дори да се класираме на някакъв голям форум, ситуацията е такава, че по-добре да не ходим никъде, защото унижението ще бъде още по-голямо. Стигнахме до там да стискаме палци за чуждите отбори, за да побеждават българския национален отбор.

-Финална тема, свързана с ЦСКА. Как ще коментирате най-актуалната тема с бъдещия нов стадион?
-Не съм запознат в детайли с проекта за стадиона. Но за мен едно бъдещо ново съоръжение е от фундаментално значение за всеки един клуб в България, още повече за гранд, какъвто е ЦСКА. Без стадион ние не можем да имаме никакви претенции да изградим клуб и отбор. Стадионът е основополагащ на всичко. Ще ви дам сравнение – все едно да работиш, ползвайки интернет, а да нямаш интернет вкъщи. Така е и със стадиона. Той е на първо място при всяко едно положение.

-Феновете обаче са ставали свидетели на многобройни проекти за нови стадиони. Може ли да се случи нещо непредвидено откъм развой?
-Въпросът е много на място. В България всичко може да се провали, ние сме царе да проваляме, а не да създаваме. Предвид опита на Левски, аз лично няма да се зарадвам на първа копка, а когато се среже лентата на новия стадион. Да не стане да го бутнем, а после да се чудим какво ще се случи.