Сега е моментът Левски ясно и категорично да заяви амбициите и целите си в това първенство. Ясно е, че на „Герена“ не мислят мач за мач и стратегията им се простира за поне година напред, но това минава все пак и през настоящето и по-конкретно поне към това, което трябва да стане до Нова година. И тук изобщо не става въпрос за това дали Левски като клуб ще промени собствеността си, след като одитът приключи.

Сега е време за футболна ревизия. Чисто спортно-технически целта на сините е сами да си изкарват парите, което в крайна сметка опира до запалянковците. Доказано е и това няма как да се промени, че публиката ходи на стадиона, когато отборът играе силно и побеждава. Едва от година насам има някаква промяна във футболната култура и нагласите на запалянковците, които са отново на стадиона и след грешни стъпки.

Точно сега обаче тимът на Станимир Стоилов има много поводи да тропне по масата и да каже ясно и категорично: Да, ние искаме да станем първи! Без увъртания и съобразяване с обстоятелства, бюджети, селекция, контузени, климатични условия, терен и разградско-боянското статукво с всичките му производни и разклонения.

Относно последното, видя се, че и в Лудогорец са хора с по два крака и те могат да бъдат надигравани и побеждавани. Разбира се, на по-късен етап могат да се появят доказателства с обратен знак и най-вероятно така ще стане, но засега на „Герена“ трябва да са настроени оптимистично. Разбира се, че не е уместно да се неглижират шансовете на ЦСКА да се бори за първото място, но реално погледнато, сините са доста напред с материала и това като на длан се видя в последните два преки сблъсъка между тези два съперника.

Левски днес ще изиграе първия си мач след категоричната победа над червените, а една от слабостите при сините, а и не само при тях, е след дълга пауза да не могат да „се съберат“. Тук освен разпиляване на хора по национални гарнитури, става въпрос и за разпиляване на мислите. Именно в последното дерби хората на Станимир Стоилов показаха, че могат да се справят много добре с проблеми с липсващи играчи и да бъдат с максимално събрани мисли, което в крайна сметка доведе до това ЦСКА да не може да диша. Днес предстои да видим дали на „Герена“ си учат урока да бъдат на същото ниво след прекъсване на първенството. Левскарите имат да наваксват материал и по други предмети, ако искат в крайна сметка да бъдат докрай актуални и конкурентни в битката за първото място.

Важен аспект са гостуванията на традиционни и трудни отбори, какъвто безспорно е Берое. Мнозина си мислеха, че в един момент синята машина ще заскърца, особено при излизането на една-две основни фигури, но пък Станамир Стоилов отговаря с демонстрацията на разнообразие, което, от една страна, означава повече от един-двама поливалентни футболисти и промяна на постройката, от друга.

Напред всеки от Ивелин Попов, Илиян Стефанов и Марин Петков може да играе на повече от една позиция, назад Кръстев и Миланов могат да са по-напред или по-назад в зависимост от указанията и конкретния момент. А другото бе показано в последния мач с ЦСКА, когато се видя, че сините могат да бъдат ефективни и със схемата, която се използва в по-обикновените срещи.

Мачът в Стара Загора ще отговори на тези въпроси. Ще видим този път как Стоилов ще изненада съперника си, дали с различни задачи към някои футболисти, или пък с друга схема.

Треньорът на Берое е изключително добре познат на Мъри, който преди години го назначи за шеф на школата на Ботев Пловдив. Оттогава мина време, всеки от двамата е претърпял развитие, а от срещата в Стара Загора днес ще си направим изводи дали Левски е готов за нещо по-сериозно в първенството.

Желю Станков, "Тема:Спорт"