Левски не успя да победи в пети пореден мач и отприщи фантазията на всички, които не подкрепят сините. Сравнения, анекдоти, карикатури, мемета и прочие… Но Левски най-малко заслужава подигравки с представянето си на терена. Там Левски е горд и освен в определен период от мача с Локо Пд, никой не успя да го надиграе.

Независимо от факта, че във Варна Станимир Стоилов бе лишен от 4-5 от основните си футболисти, а част от играчите му се нуждаят от извинителни бележки, за да докажат защо тези дни не са били на училище. И е неуместно да се правят упражнения по остроумие на гърба на отбор, който в два поредни мача не позволи на ЦСКА да шутира по посока на Пламен Андреев и си би червените на нула, оставяйки ги с празни ръце във финала за купата.

Гордостта на сините обаче свършва с приключването на спортно-техническите въпроси. Извън терена Левски продължава с лицемерието, което преминава в наглост. На “Герена” мотото винаги е било “Важно е ние да спечелим, а какво ще загубят другите си е техен проблем”.

И поредното ярко доказателство за това е войната, която започнаха сините срещу БФС, а 40-годишното приятелство отстъпи място на други интереси…

“През последните, повече от 15 години, Вие не само не решихте, а задълбочихте проблемите пред българския футбол, като превърнахте България в една от най-изостаналите страни във футболна Европа”, се казва в последната декларация произлязла от “Тодорини кукли” и тя неистово прилича на онзи ученически лаф, при който даскалът казва: “От 5 минути те гледам, че половин час дъвчеш дъвка”.

Българинът не е толкова късопаметен, колкото се надяват на “Герена” и всички отлично си спомнят, че само преди година Наско Сираков открито подкрепи Борислав Михайлов и се превърна в теглилката наклонила везните в полза на настоящата власт в БФС. Тогава Голмайстор номер 1 на всички времена за сините не знаеше ли, че повече от 15 години неговият приятел и обкръжението му задълбочават проблемите в българския футбол?

Въпросът е какво промени позицията на Левски и защо точно сега поведоха тази война, оборвайки всички свои твърдения в миналото.

Абсолютно неприемливо и изискващо обяснения е ако до вчера, например, докторът е твърдял за някой, че е сомелиер – работохолик, то днес да го обяви за закоравял алкохолик с дългогодишна давност.

И е пределно ясно, че в Левски не са се загрижили толкова за състоянието и бъдещето на българския футбол. Съдиите са си слаби от много години насам, а в повечето случай са били слаби в полза на Левски. Базите са си все така в окаяно състояние, реверанси се правят повсеместно, а при сините с оглед задълженията към НАП явно са и в повече. Националният отбор се излага от години. Сигналите за черно-тото, фалшиви фактури и зависимости не са от вчера. Комисиите произвеждат комични и алогични решения, но на “Герена” едва ли могат да се оплачат от тях. Ако нещо не им харесва – те си пишат декларация, заплашват и всичко се оправя.

Причината е друга и е редно от Левски да намерят доблест да я признаят. В противен случай ще подхранят догадките и предположенията – дали вече имат своя кандидат или са съществували договорки преди конгреса през миналия октомври, които Борислав Михайлов, заради други зависимости не е изпълнил или подобрението в спортно-технически план и евентуалната финансова инжекция кара сините да не искат да бъдат в позицията на ЦСКА в последните 10 години…

Явор Пиргов, "Тема:Спорт"