Емил Велев е последният наставник, донесъл шампионската титла на „Герена“, а доскоро бе треньор и на Вихрен Сандански.

Той се съгласи да говори пред „Тема Спорт“ в навечерието на сблъсъка между двата тима за Купата на България. Ето какво каза Кокала за шансовете на сините, както и за кризата, в която се намират в момента.

Г-н Велев, Наско Сираков каза, че Левски ще влиза в друга орбита и веднага си помислих дали не връща в клуба последния треньор, спечелил шампионската титла на „Герена“…

– (Смее се) Не, не. Няма как да се върна сега. Там си има хора. По принцип може да им се помогне, но те явно не искат… Все пак им е нужен коректив, но…

Сега сериозно – какво според вас имаше предвид Сираков и очаквате ли скоро да има смяна на собствеността при сините, което ще реши и тежките финансови проблеми?

Искрено се надявам Сираков да успее и наистина да има нов собственик, за да може Левски да се оправи и да си стъпи на краката. Името и публиката го изискват. Виждате, че въпреки последните слаби резултати, стадионът отново е пълен. А и България има нужда от силни и стабилни и Левски, и ЦСКА, и Лудогорец… Трябва силна конкуренция, за да се вдигне нивото на футбола ни. Това е спасението, а не някакви отборчета, които играят само с юноши, вземат два хикса и това е. Необходимо е да се намали броят на отборите в елита и да се играят само големи мачове.

Левски е в серия от 7 срещи без победа, което е най-лошото представяне от 70 години насам. А може ли двубоите да станат 8…

– Но повечето от тези мачове трябваше да бъдат спечелени. Левски игра по-силно и липсваше шанс. Особено в двубоите, в които се стигна до равенства. Но не е изключено тази серия да продължи. Чакат ги трудни двубои. Сега ще се играе отложеният мач с Лудогорец.

Визирах сблъсъка с Вихрен за Купата…

– А, не. Абсурд. В този мач няма какво да стане. Левски ще го спечели с лекота. В това няма съмнение.

Бяхте треньор на Вихрен – толкова голяма ли е разликата и нямат ли никакви аргументи играчите от Сандански?

– Разликата е огромна. Вихрен не може да отговори нито на агресията, нито на бързината, нито на уменията на сините. Да, теренът ще е тежък, което може да е лек плюс за Вихрен, но няма да е достатъчно.

Има ли вариант с оглед предстоящите два мача с Лудогорец играчите на Левски да неглижират двубоя с Вихрен, да решат, че ще го вземат само със самочувствие и в крайна сметка да се стигне до изненада…

– Не, не… След тези негативни резултати те нямат право на отпускане и подценяване. Ако отпаднат от Вихрен, това ще е краят. Но не вярвам да се стигне до там. А и за какво самочувствие говорим? Самочувствието на “Герена” в момента не е много високо с оглед последните мачове.

От гледна точка на играчите на Вихрен – то не е изключено те да прегорят в предстоящия мач и да бъдат по-скоро сковани в действията си, отколкото да играят освободено и без напрежение?

– Да, повечето са млади момчета. Но голмайсторът на тима Петко Петков и Александър Якимов не са за подценяване. А ще играе и Валери Георгиев, който преди 14 години вече игра срещу Левски.

Това не е ли онзи мач, който Вихрен спечели с 1:0, а Георги Иванов-Гонзо изпусна дузпа?

– Да, да. Същият. Беше много топло, а Вили Вуцов си поливаше краката с вода заради жегата, а след мача се скара със Сашо Диков и обясняваше, че не е обут с джапанки, а с чехли за 400 евро…

Яд ли ви е сега, че не сте още треньор на Вихрен, за да се изправите срещу Левски?

– Не! Защо? Аз нямам какво да си връщам на този отбор. Пазя само добри спомени и чувства. С изключение на онзи момент, когато ме изгониха. Но като цяло съм левскар. Спечелил съм много битки и титли със синята фланелка и желая най-доброто на клуба.

Какво се счупи в Левски в последните два месеца? Връща ли се прокобата?

– Аз този срив го очаквах още след отпадането от Хамрун, но той се забави. Причината за него трябва да анализират и обяснят хората вътре в клуба. Те най-добре знаят. Жалкото е, че в един момент, особено след спечелването на купата, надеждите ни станаха много големи и дори взехме тайничко да се надяваме на битка за титлата, но… Жалкото е, че всичките ни мачове не са с ЦСКА. Виждате в тях всичко е наред. Вече 4 мача и гол не могат да ни вкарат, а в последния можехме да ги качим на разлика.

За тази прокоба питах – шампионската? Все още има хора, които мислят, че докато сте далеч от клуба, и титлата ще е далеч?

– Ааа, аз клетви и прокоби не съм хвърлял. Вече го казах, но в крайна сметка си има хора, които са орисани да стават шампиони. А аз съм го правил и като играч, и като треньор.

Какво трябва да се промени през зимната пауза, за да видим през пролетта отново силен и побеждаващ Левски?

– Трябва една хубава подготовка и 2-3 нови попълнения. За мен е крайно необходимо да се вземат централен нападател и креативен халф.

А вратар?

– Не! Имаме си Ники Михайлов и Пламен Андреев. Защо не пускат Ники да пази? От какво ги е страх? Пазеше си супер и за една грешка го махнаха. Поддадоха се на феновете.

Дочуха се призиви за оставка на Станимир Стоилов. Смятате ли, че това ще реши проблема в Левски?

– Къде са се чули такива призиви?

В интервю пред „Тема Спорт“ Петър Курдов заяви, че ако има достойнство, Стоилов ще трябва да си тръгне…

– Е, той Петър Курдов говори винаги след загуба на Левски.

Не смятате ли, че в Левски проведоха лятната подготовка, която бе и кратка, така че тимът да е във върхова форма за мачовете от Лига на конференциите и целта бе влизане в групите, за да се направи всичко възможно да се приберат финансовите облаги от това?

– И това не се случи. Затова се надявам да не е така.

Към края сме на годината, в която бе спечелена купа след 13-годишна суша, но последваха отпадане от Хамрун и серия от 7 мача без победа. Каква е оценката ви?

Слаба! За мен това е слаба година! Купата?! Кой се интересува от нея. Това е Левски и целта трябва да е само титлата и влизане в групи на евротурнири. За съжаление, сега се отдалечихме от челните места. Така че и ръководителите в клуба трябва да си признаят, че годината е слаба.

Как ще коментирате декларацията, с която от Левски призоваха Борислав Михайлов да си тръгне, а това е коренно противоположно мнение в сравнение с преди една година?

– Всеки от нещо е недоволен. Един от съдии, друг от терени, трети от времето… Малко ми е смешно. Как точно ще предизвикат конгрес? Левски сам нищо не може да направи.