Ето, че 2022 година е към своя край и идва една от датите, които футболния свят очаква – 1 януари. Остават само шест дни и за няколко играчи по света договорите им с настоящите клубове изтичат и те могат да предприемат нова дестинация за своята кариера, пише "Тема спорт". Може да бъде събран страхотен отбор без да бъде похарчен и цент за трансфери.

Ето кои са играчите с изтичащи договори:

  • Давид де Хеа (Манчестър Юнайтед):

При испанския вратар има и една уловка, защото червените дяволи имат опцията да удължат контракта му за още един сезон. Преди това английския гранд подписа нови договори с Шоу, Рашфорд, Дало и Фред. Защо да не се случи и с Де Хеа. Една от причините е, че стражът получава 375 000 паунда на седмица, а желанието на Манчестър Юнайтед е да подпише нов договор с испанеца при намаляване на възнаграждението му.

Други опции: Ян Зомер, Матвей Сафонов, Иняки Пеня, Давид Сория, Нето, Томас Вацлик

  • Нелсън Семедо (Уулвърхемптън)

Бившият играч на Барселона е в същата позиция като Давид де Хеа. Договорът на португалеца изтича, но вълците имат опция да му го удължат с още два сезона. Десният защитник не взе участие на Мондиал 2022, а за момента има 78 мача на „Молиню“, в които вкара два гола и направи четири асистенции.

Други опции: Ектор Бейерин, Амари Траоре, Сержи Роберто

  • Милан Шкриняр (Интер)

Един от най-исканите играчи в Европа през зимата. Словакът дойде при нерадзурите през 2017 година от Сампдория и се превърна в основен играч в сърцето на отбраната. Сега за Интер ще е много трудно да го задържи, след като през лятото отказа 60 милиона евро на ПСЖ, въпреки че договорът му изтичаше. За момента ръководството на италианския гранд удря на камък с подписването на нов контракт с Шкриняр.

  • Иниго Мартинес (Атлетик Билбао)

Дговорът на 31-годишния защитник изтича и в Испания апетитите към централния защитник са много и се смята, че ще премине в Барселона. Бившият играч на Реал Сосиедад изигра 169 мача с екипа на вечния враг Атлетик, в които отбеляза седем попадения и ги гарнира с още толкова асистенции.

Други опции: Щефан де Фрай, Чаглар Союнчу, Еван Ндика, Йери Мина, Тосин Адарабио, Конър Коуди

  • Маркос Алонсо (Барселона)

Странната ситуация около левият краен защитник може да го остави без отбор. Той пристигна при каталунците от Челси по изричното настояване на Шави. Испанският национал подписа договор за една година с блаугранас, но в Испания се появиха информации, че клубът ще му предложи нов с продължителност от 24 месеца. Сега предстои да видим развръзката.

Други опции: Райън Бенсебайни, Алехандро Грималдо, Дейли БЛинд, Рафаел Герейро, Алекс Сандро

  • Н‘Голо Канте (Челси)

Един от желаните халфове в света. „70% от Земята се къпе във вода, а всичко останало е покрито от Канте“, гласи един израз по адрес на французина. Челси изпитва трудности в халфовата си линия, след като и договорът на Жоржиньо изтича. Канте пропусна Световното първенство заради контузия, а сега се заговори, че интерес към него има Ал Насър – бъдещият отбор на Кристиано Роналдо.

  • Лука Модрич (Реал Мадрид)

Натрупва се много работа за Флорентино Перес, след като и договорите на Бензема, Кроос, Асенсио, Начо, Мариано и Себайос също изтичат. От много години е ясно, че играчите над 30 години подписват договори за една година с лос бланкос. Но Модрич показва изключително ниво на 37 години и в Испания смятат, че е въпрос на време да подпише нов контракт с Реал Мадрид.

  • Тони Кроос (Реал Мадрид)

Ситуацията при германеца е по-притеснителна за Реал Мадрид от тази с Лука Модрич. Появи се слух, че халфът, който ще навърши 33 години обмисля край на кариерата си. Би било жалко, след като показва изключителен футбол от началото на сезона. Едно е сигурно, Кроос ясно заяви, че ще приключи кариерата си на „Сантяго Бернабеу“.

Други опции: Адриен Рабио, Тома Лемар, Хуан Мата, Давид Силва, Юри Тилеманс, Жоржиньо, Илкай Гюндоган, Наби Кейта, Дани Себайос

  • Марко Асенсио (Реал Мадрид)

Испанският национал смени агентите си и сега е представляван от известния Жорже Мендеш. Крилото иска повече игрово време и това може да наклони везните в смяна на обстановката. През този сезон той игра в 15 мача, но почти винаги влизаше като резерва.

  • Карим Бензема (Реал Мадрид)

През 2021 година той подписа нов договор с лос бланкос, който изтича през следващата година. Но в Испания смятат, че е въпрос на време да има нова сделка. Бензема показа, че възрастта от 35 години не е пречка и спечели Златната топка след невероятен сезон с Реал Мадрид. Контузия и скандали с Дидие Дешан го спряха от участие на Мондиал 2022, но сега е изцяло съсредоточен в представянето си с екипа на Реал Мадрид.

  • Мемфис Депай (Барселона)

Нидерландецът пристигна като свободен агент на „Камп Ноу“ през 2021 година от Лион. Той подписа за два сезона с каталунците и изглежда с единия крак извън тима. Нападателят се представи силно на Световното първенство в Катар и сега не липсват желаещи да го привлекат.

Други опции: Оливие Жиру, Юсуфа Мукоко, Марко Ройс, Маркъс Тюрам, Роберто Фирмино, Муса Дембеле, Ерик Чупо-Мотинг, Един Джеко

Снимка: БГНЕС