На 1 февруари 2022 година стрелките на един часовник спряха, а това хвърли в шок милиони. Някак си магически две седмици по-късно те отново тръгнаха в познатия монотонен ритъм „тик-так, тик-так“. На 1 февруари 2023-та те отново застинаха. Този път завинаги. Преди време учените доказаха, че нависоко времето тече по-бързо. Изчислено е, че на 450 метра от повърхността то минава с повече от 4 наносекунди на денонощие по-скоростно. Сметнете сами колко е това за Еверест (8848 м), защото нашият герой в продължение на 23 години бе там!

ОТДАДЕН – Увлечен, пристрастен, привързан.

ПЕРФЕКЦИОНИСТ – Човек с натрапчив стремеж към съвършенство.

РЕЖИМ – Установен ред и последователност в работа, дейност, съществуване. Начин на живеене и хранене.

ВОЛЯ – Способност на човек да осъществява своите желания, целите, които си е поставил. Още упорство, решителност, решимост, твърдост, упоритост, настойчивост.

ЩЕДРОСТ – Благотворителност, великодушие. За пари е пълен антипод на скъперничество, алчност, сметкаджийство.

ЛЮБОВ – Чувство на самоотвержена и силна привързаност към някого, основано на кръвно родство, приятелство, разбирателство.

Определенията на тези 6 думи са взети от тълковния речник. Те залепват като етикет за един човек. И към тях бихме добавили ПОБЕДИТЕЛ! Колко от вас повече от половин живот могат да вършат неща с такава педантичност, че след като преминат 40 да са в по-добра физическа форма, отколкото са били на 20?! Колко биха имали силата да скрият всичките си недостатъци и да направят така, че да изпъкват само предимствата?! Колко могат да си лягат в 20:00 ч. и да се събуждат в 6:00, като едно от първите неща, което правят, е да посегнат към игра за ума, за да бъде той остър като бръснач, за да разгадава невидими кодове, които ще му предостави съперникът? Колко биха се отказали с лека ръка от едни стотина милиона долара, за да имат по-голям брой равностойни съотборници, с които заедно да преследват мечтите? Колко от вас обичат толкова много, че заради пристрастеността си към една игра да загубят съпруга, която изтръпва при всяко разиграване на терена?

Всъщност през изминалата година станахме свидетели на най-дългото сбогуване. И това е съвсем логично с оглед на сякаш безкрайна кариера, белязана от куп върхови постижения. Стрелките на този специален часовник от началото са на Томас Едуард Патрик Брейди-младши, роден на 3 август 1977-а в Сан Матео, Калифорния. И от 16 април 2000 година, денят, в който бе избран в драфта на НФЛ, показваха оставащите часове и минути до следващия Супербоул (б.а. – има такъв часовник във фитнеса си, спира за кратко преди година, когато се отказа, но 2 седмици по-късно обяви, че се връща).

В онзи ден той най-накрая чува името си – едва в 6-ия кръг под №199 го изтегля Ню Инглънд Пейтриътс. Треньорът Бил Беличек успява да види нещо в младока, за когото докладите на скаутите са унищожителни: „лошо телосложение“; „мършав“; „липсва му сила“; „лесен е за събаряне“, „не може да хвърля топката с добра спирала“. В следващите години тези оценки ще са основна движеща сила за Том. „Те някак си ме запалиха – „не можеш да правиш това, не умееш да вършиш онова“. А аз само си мислех: Какво, по дяволите, знаят те за мен.

Просто продължавах да преодолявам поставените ми задачи. Знаех, че ще се справя, въпреки че никой не вярваше“…. И прави така, че след години заключенията на треньорите, подминали го по няколко пъти на драфта, да изрекат следните думи: „Ако можехме само да измерим сърцето му, да претеглим силата на волята му“… Правят го, защото в продължение на цели 20 години дуетът Брейди – Беличек тероризира съперниците и са в основата на невиждана до този момент доминация в НФЛ, гарнирана с 6 шампионски пръстена. Един от тях спечелен след невероятен обрат срещу Атланта, дошъл след изоставане от 3:28 във финала. В този период успехите на куотърбека някак се омаловажават заради гения на треньора. Но играчът продължава да печели и без него. Подписва със считаните за „загубеняци“ корсари от Тампа Бей и още в първата си година с тях печели рекорден седми Супербоул – толкова няма нито един клуб, Ню Инглънд и Питсбърг са с по 6. И така доказва за пореден път това, което феновете бяха разбрали още след първата му година като титуляр – „Никога не залагайте срещу Брейди“.

Повечето от половината живот на Том до момента е на професионален футболист. При това в брутална лига, която е описвана като: „НФЛ е страшно място. „Мутанти“ в лошо настроение тичат на максимална скорост срещу противник с основна цел да му причинят болка. Кости, връзки на стави, мускули, сухожилия, бъдеще, та дори и човешки съдби са поставени „на линия“ при всяко разиграване“. 23 години в свят, в който средната продължителност на кариерата е 3.3 сезона заради контактния спорт и тежките контузии. В тази месомелачка Брейди направи така, чe дори визитката му да бъде срязана на три, всяка една част от нея без съмнение ще попадне в Залата на славата. Когато е от 20 до 30 години, печели три Супербоула, като подава за 147 тъчдауна; между 30 и 40 взима още два шампионски пръстена, а пасовете за 6 точки са 309; от 40 до 45 триумфира с още 2 титли, а тъчдауните са 193… Впечатляващо, нали?! В най-напечените моменти той прави всичко да изглежда толкова лесно. Затова и статистиката е категорична – по-вероятно е Брейди да достигне Супербоул (10 пъти в 21 сезона като титуляр – в един е контузен още в първия кръг) – 48 процента, отколкото Стеф Къри да вкара тройка (43% за най-добрия стрелец от далечно разстояние в НБА).

Затова не е и никаква изненада, че „парите, оставени на масата като играч“, ще дойдат при него след пенсионирането. Брейди спечели 330 милиона долара на терена (и още 200 от реклами и различни бизнес начинания), а сега в сила влиза негов договор за коментатор на стойност 375 милиона за 10 години, който може да набъбне до умопомрачителните $540 млн.

През 2014-а бе казал, че ще се откаже, когато е слаб. Тогава някъде започна да проповядва, че ще играе до 45. Никога не бе слаб, победи „бащиното време“, спечели битката с часовника. На 44 завърши сезона като лидер в лигата по пасове в ярдове и най-точни подавания. На 45 счупи рекорда за най-много завършени пасове. И към днешна дата срещу името му има 117 върхови постижения – в редовния сезон, плейофите, Супербоул, както и за двата му клуба Ню Инглънд Пейтриътс и Тампа Бей Биканиърс.

Тръгна си, както дойде – без фанфари. С видеообръщение от самотен плаж, отслабнал неузнаваемо (б.а. – губи 15 килограма след развода с бразилския супермодел Жизел Бюндхен, от която има 2 деца), но с онзи лукав блясък в очите – не само, от напиращите сълзи. Преди година феновете му бяха простреляни в сърцето. Сега е малко по-различно, но там, в гърдите им, има дупка от куршум. Която ще показва, че него вече го няма на терена. Но и ще припомня, че такъв като Том едва ли някога ще има. Близо половин век величие! Това е Брейди! Времето вече може да си отдъхне – няма да му се налага повече да води битка с него, перфектния войн. За нас пък остава да следваме един от заветите му: „Вярвайте си. Ако вие не го направите, кой друг, по дяволите, ще повярва във вас?“.

Благодарим ти за спомените, Том!

ВИЗИТКА

ТОВА Е ТОМ БРЕЙДИ

Роден на: 03.08.1977 г.

Ръст: 193 см

ПРОФЕСИОНАЛНА КАРИЕРА

Ню Инглънд Пейтриътс (2000 – 2020 г.)

Тампа Бей Буканиърс (2020 – 2023 г.)

Успехи: 7 пъти шампион на Супербоул, 5 пъти Най-добър играч в Супербоул, 3 пъти MVP на редовния сезон

ЧАСТ ОТ РЕКОРДИТЕ НА ТОМ БРЕЙДИ

РЕДОВЕН СЕЗОН И ПЛЕЙОФИ

Най-много спечелени мачове: 286

Най-много мачове от куотърбек: 365

Най-много точни пасове: 8428

Най-много тъчдаун пасове: 710

Най-много пасове в ярдове: 97 569

Най-много обрати в последната част: 51

РЕДОВЕН СЕЗОН

Най-много спечелени мачове: 251

Най-много победи в гостувания: 113

Най-много домакински победи: 138

Най-старият куотърбек, започвал и печелил мач: 44 г.

Най-възрастният, избран за MVP: 40 г.

Най-много тъчдаун пасове: 649

Най-много сезони като лидер по тъчдаун пасове: 5

В ПЛЕЙОФИТЕ

Най-много последователни участия: 14

Най-много победи: 35

Най-много мачове: 48

Най-много поредни победи: 10

Най-много тъчдаун пасове: 88

Най-много пасове в ярдове: 13 400

В СУПЕРБОУЛ

Най-много победи: 7

Най-много пъти MVP: 5

Най-много участия: 10

Има повече титли, от който и да било клуб

Най-много тъчдаун пасове: 21

Най-много пасове в ярдове: 3039

Най-много пасове в ярдове в един мач: 505

Единственият куотърбек, който печели Супербоул с отбори от АФК и НФК

Материал на Янаки ДИМИТРОВ, в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС