Арсенал има възможността да дръпне с 8 точки на върха във Висшата лига през този уикенд, когато приема Кристъл Палас. Участието на Манчестър Сити във ФА къп и международната пауза, която следва, означава, че отборът на Пеп Гуардиола няма да има друг мач за първенство до 1 април. Кой среща тогава? Ливърпул на стадион „Етихад“. Гражданите загубиха на „Анфилд“ по-рано този сезон и ако отново се провалят, топчиите могат да дръпнат още повече, тъй като в този кръг техен съперник е Лийдс, изпитващ сериозни затруднения.

Арсенал и Сити имат сходна поредица от срещи до края на кампанията, като всеки един от тях се изправя срещу отбори, които се борят за оцеляване, както и срещу тимове, надяващи се на евроизлаз. Ето и разбивка на програмата на двата клуба, които ще си оспорват титлата.

МАРТ

Последният мач на Арсенал за месеца е срещу Кристъл Палас – отбор, който все още няма нито една победа от началото на годината. Артилеристите обаче трябва да внимават да не подценят съперника си. Палас удържа Сити за 78 минути, а и орлите винаги са способни да направят страхотно представяне изневиделица. Бившият капитан на Арсенал Патрик Виейра наистина можеше да се справи по-добре през 2023-а, като възпитаниците на Микел Артета не би трябвало да се затруднят особено много.

АПРИЛ

Най-големите тестове на Арсенал през април изглежда ще бъдат далеч от дома – визити на Ливърпул, Уест Хем и ключовият сблъсък с Ман Сити на „Етихад“ на 26 април. „Анфилд“ е един от най-трудните стадиони за гостуване, както установи Манчестър Юнайтед наскоро, а артилеристите почти винаги остават с празни ръце там. Мърсисайдци имат слабости в защита, които топчиите могат да използват, но атмосферата на този митичен стадион също има ключова роля във всеки двубой.

Визитата на Уест Хем също няма да бъде лесна, като се има предвид, че чуковете водят битка за оцеляване и отчаяно ще искат да спечелят точки. Иначе Арсенал би трябвало да вземе домакинствата си на Лийдс и Саутхемптън, а сблъсъкът с Челси на „Емирейтс“ в края на април превръща месеца в ключов за топчиите в битката им за короната.

Сити също трябва да играе с Ливърпул – на 1 април на „Етихад“. Доста възможно е хората на Пеп Гуардиола да започнат срещата с 8 точки пасив от Арсенал, но след това идват сравнително лесни мачове за тях – срещу Саутхемптън и Лестър. Пътуване до намиращия се във форма Брайтън ще бъде труден тест, а на 26 април е дербито с топчиите. Двата отбора имат сходни срещи през април с трудни гостувания и мачове срещу отбори, борещи се за оцеляване. Това може да е месецът, в който да бъде спечелена титлата.

МАЙ

Арсенал има труден старт на май с гостуване на Нюкасъл, който вероятно все още ще бъде в битката за евроизлаз. Свраките разочароваха артилеристите на „Емирейтс“ по-рано през сезона, а сега се върнаха на правилния път след няколко грешки през изминалите седмици. Брайтън е друг тежък съперник за края на сезона. Последните два сблъсъка на топчиите обаче са доста по-добри от тези на Сити. Хората на Микел Артета първо гостуват на Нотингам, който се справя брилянтно на „Сити Граунд“ и не загуби от гражданите там по-рано през кампанията. Колко сложно ще бъде в предпоследния кръг, зависи и от това дали Форест вече ще си е осигурил оцеляването. В последния ден на сезона Арсенал приема Уулвърхемптън, като изглежда малко вероятно вълците да се нуждаят от нещо в този сблъсък. Но ако все още има шанс да изпаднат, то този мач внезапно може да стане по-труден, отколкото изглежда.

Първите два двубоя на Сити през май са срещи със скромни отбори, които обаче най-вероятно по това време ще се борят за своето оцеляване – домакинство на Лийдс и гостуване на Евертън. Визитата на „Гудисън Парк“ е потенциална бананова кора, на която могат да се подхлъзнат момчетата на Пеп Гуардиола. Последните два мача от сезона обаче са доста трудни. Първият от тях е срещу Челси, който може по това време все още да има шанс за Европа. А в заключителния ден на кампанията съперник е Брентфорд, който победи Сити насред „Етихад“ с 3:2.

Може да се каже, че Арсенал има леко предимство, когато става въпрос за оставащите мачове, но трудността на срещите може да бъде повлияна от нуждите на съперниците в дадения етап от сезона. Ключът може да бъде колко преднина ще имат топчиите в лигата на 1 април след края на сблъсъка Ман Сити – Ливърпул. Артилеристите ще знаят резултата от дербито и успех срещу Лийдс по-късно същия ден може да се окаже ключовата стъпка към края на 19-годишната суша.

ПРОГРАМАТА НА АРСЕНАЛ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА

19.03, 16:00 ч.
АРСЕНАЛ – КРИСТЪЛ ПАЛАС

01.04, 17:00 ч.
АРСЕНАЛ – ЛИЙДС

09.04, 18:30 ч.
ЛИВЪРПУЛ – АРСЕНАЛ

16.04, 16:00 ч.
УЕСТ ХЕМ – АРСЕНАЛ

21.04, 22:00 ч.
АРСЕНАЛ – САУТХЕМПТЪН

26.04, 22:00 ч.
МАН СИТИ – АРСЕНАЛ

29.04, 19:30 ч.
АРСЕНАЛ – ЧЕЛСИ

06.05, 17:00 ч.
НЮКАСЪЛ – АРСЕНАЛ*

13.05, 17:00 ч.
АРСЕНАЛ – БРАЙТЪН*

20.05, 17:00 ч.
НОТИНГАМ – АРСЕНАЛ*

28.05, 18:30 ч.
АРСЕНАЛ – УУЛВС

Заб.: Датите и часовете все още не са определени.

ПРОГРАМАТА НА СИТИ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА

19.03, 18:30 ч.
МАН СИТИ – УЕСТ ХЕМ      ОТЛ.

01.04, 14:30 ч.
МАН СИТИ – ЛИВЪРПУЛ

09.04, 16:00 ч.
САУТХЕМПТЪН – МАН СИТИ

16.04, 18:30 ч.
МАН СИТИ – ЛЕСТЪР

23.04, 18:30 ч.
БРАЙТЪН – МАН СИТИ

26.04, 22:00 ч.
МАН СИТИ – АРСЕНАЛ

30.04, 16:00 ч.
ФУЛЪМ – МАН СИТИ

06.05, 17:00 ч.
МАН СИТИ – ЛИЙДС*

13.05, 17:00 ч.
ЕВЕРТЪН – МАН СИТИ*

20.05, 17:00 ч.
МАН СИТИ – ЧЕЛСИ*

28.05, 18:30 ч.
БРЕНТФОРД – МАН СИТИ

Заб.: Датите и часовете все още не са определени.

Катрин БЕЙТ, Daily Mail, превод на в-к Тема спорт