В никакъв случай не беше красиво, но за пореден път Астън Вила си свърши работата – 1:0 срещу Фулъм. Забележителната 13-а победа в 20 мача след пристигането на Унай Емери. От възможни 60 точки са взети 42. От битка за оцеляване до борба за място в Европа.

Ако имаше момент, който може би капсулира влиянието на испанеца, то това беше самият решаващ гол на бирмингамци. Стивън Джерард отне капитанската лента на Тайрън Мингс и я връчи на Джон Макгин още преди сезонът да е започнал. И именно тази двойка комбинира за победното попадение, като Мингс е заби с глава в мрежата след центриране на шотландеца.

Това беше първият гол на защитника във Висшата лига от 55 мача – отбеляза срещу Брайтън през ноември през 2021 година. Под ръководството на Емери Мингс може и да не си върне лентата, но 30-годишният бранител става все по-силен в двойка с Езри Конса. И откакто загуби от Арсенал през февруари, Вила е допуснал само 3 гола в 10 двубоя.

Но би било грешно да се съсредоточим само върху един играч. Емери повиши нивото на почти всеки футболист. 10 от титулярите срещу Фулъм във вторник вечер бяха титуляри и на „Крейвън Котидж“ през октомври, когато бирмингамци паднаха с 0:3. От вратаря Мартинес до нападателя Оли Уоткинс, Вила израсна в увереността си с търпелива работа в дефанзивен план и смъртоносната клиничност в атака. Дори 37-годишният Ашли Йънг процъфтява като бек.

Тимът е с 5 поредни домакински победи, което му се случва за първи път от април 1983-та. Попитан дали европейският футбол вече е сигурен, Емери отговори: „Мечтите са тук и всички ние можем да го направим“. Едно нещо е сигурно – Унай не е на „Вила Парк“, за да си губи времето. И той вече пренаписа историята на Висшата лига, тъй като е единственият мениджър, чийто отбор се разписва във всеки един от първите 20 мача под негово ръководство.

Адам ПЕТЕЛ, Daily Mail