Манчестър Сити е на три победи от златен требъл в европейския футбол, след като англичаните разгромиха с 4:0 Реал Мадрид на полуфиналите в Шампионската лига по футбол и се класираха в битка за трофея срещу Интер.

Отборът на Хосеп Гуардиола се нуждае само от една победа в последните си три мача във Висшата лига, за да си защити титлата. Сити може да спечели още ФА Къп срещу Манчестър Юнайтед и Шампионската лига срещу Интер.

За последно английски клуб спечели трите купи през паметната 1999, когато Манчестър Юнайтед на сър Алекс Фъргюсън бе най-добрият клуб в Европа, съобщава БТА. 

Агенция ДПА съпоставя двата отбора в опит да открие приликите и разликите помежду им.

Висша лига

Между двата отбора има няколко ясни паралела, когато става въпрос за сезон 1998/1999 и сезон 2022/2023. Сити и Юнайтед не успяха да се задържат на върха в класирането за дълго време, като и двата отбора изоставаха от Арсенал в различни периоди. 

"Артилеристите" на Микел Артета бяха с осем точки пред Сити в началото на месец април, а до края на сезона оставаха девет кръга. Арсенал пък бе на три точки пред отбора на Фъргюсън два мача преди края през 1999, но и в онзи случай, и в този, отборите от Манчестър бяха с по мач по-малко.

Почти както Юнайтед свали отбора на Арсен Венгер от върха със серия от 20 мача без загуба, Сити се доближи до титлата с поредица от 14. 

Чисто статистически обаче, отборът на Гуардиола прави по-добър сезон. Сити има 85 точки и е вкарал 92 гола три мача преди края, докато Юнайтед завърши кампанията със 79 точки и 80 попадения. Преди 24 години водещ реализатор на отбора на Фъргюсън бе Дуайт Йорк с 18 попадения, а Ерлинг Холанд има двойно повече за Сити - 36. През 1999 обаче за Юнайтед вкарваха често и други нападатели - Анди Коул имаше 17, а Оле Гунар Солскяер завърши с 12. Тази година Фил Фоудън е втори зад Холанд с 10.

Манчестър Сити е допуснал 31 гола до момента и е на първо място в тази класация във Висшата лига редом до Нюкасъл. Юнайтед взе титлата с 37 получени гола, а Арсенал бе първи в класацията със 17, следван от Челси с 30 и Лийдс с 34.

Шампионска лига

Сити спечели групата си в най-престижния клубен турнир пред отборите на Борусия Дортмунд, Севиля и Копенхаген, а Юнайтед бе втори през есента на 1998 зад Байерн Мюнхен, но пред Барселона и Брьондби.

В елиминациите отборът на Гуардиола отстрани РБ Лайпциг, Байерн Мюнхен и Реал Мадрид, като във всеки кръг постигна убедителни победи у дома. През 1999 Шампионската лига бе с осем отбора по-малко, но пътят на Юнайтед бе тежък. Фъргюсън и компания трябваше да отстранят Интер и Ювентус до финала, където бе победен Байерн.

Пътят на Юнайтед до титлата в Шампионската лига бе изпълнен с далеч повече трудности от този на Сити, който вкара 31 гола и допусна само пет. "Червените дяволи" пък вдигнаха титлата, след като отбелязаха 29 попадения и получиха 16 в собствената си врата.

Сити все още не е получавал повече от един гол в Шампионската лига в даден мач, а Юнайтед бе замесен в няколко трилъра. Сред тях са равенството 3:3 срещу Барселона в групата и драматичния обрат за 3:2 срещу Ювентус в реванша от полуфиналите.

ФА Къп

Както и в Шампионската лига, походът на Сити към финала бе по-лек от този на Юнайтед през 1999.

Отборът на Гуардиола отстрани Челси, Арсенал, Бристъл Сити, Бърнли и Шефилд Юнайтед без допуснат гол, с което стана първият клуб с перфектен дефанзивен сезон от Евертън 1966 насам. 

Междувременно, Юнайтед направи обрати срещу Мидълзбро и Ливърпул в третия и четвъртия кръг, след което грандът от Манчестър се нуждаеше от втори мачове срещу Челси на четвъртфиналите и срещу Арсенал на полуфиналите.

Юнайтед стигна до победа срещу "топчиите" по особено драматичен начин, след като Петер Шмайхел спаси дузпа на Денис Бергкамп при 1:1, а в добавеното време Райън Гигс вкара шедьовър.