На 34 приключението на Бонавентура започва отново. Голът, с който Джак проби малтийската стена, не можеше да бъде отбелязан от всеки. Удар с точна до милиметър траектория: дори по-класен вратар от Бонело трудно би го спасил.

Голът не беше всичко. Бонавентура беше един от мълчаливите герои на новата Италия на Спалети, потвърждавайки магическия момент на Фиорентина: сякаш той умножи скоростта, идеите и включванията с опита на ветеран. И сега има пред себе си Англия.

Усещането е, че Спалети едва ли ще го пусне титуляр на „Уембли“. Срещу Малта халфът беше на терена 87 минути, възстановяването за 3 дни не е лесно, а полузащитниците на Негово Величество имат много различна мобилност, състезателен дух и класа.

Бонавентура, разположен в центъра отляво, игра с голяма интелигентност и тактически усет. Той докосна най-много топката (66), като изключим защитниците, 3 пъти дриблира (пак най-много), отне 8 топки, създаде две възможности за гол (Кийн е с три), даде 42 точни паса. Не тича като Фратези и Димарко, но винаги знае какво да направи.

Италия има нужда от играчи, които знаят как да се адаптират към ситуациите и не изискват постоянно място. Бонавентура може да бъде полезен. При 16-ото му участие, 9 години след дебюта му, вкара първия си гол в националния отбор. Може и да не е последният.

В допълнение към опита и професионализма истинското оръжие на Джак е неговата уникалност. Той е най-близкият от тези, с които разполагаме, до прототипа на съвременния атакуващ полузащитник: атакуващият халф, който не играе постоянно зад нападателите, а идва от по-дисциплинирана тактическа позиция. И оттам изненадва и поразява.

Материал на „Кориере дело спорт“

Превод на "Тема спорт"