Преди да напусне своя пост, за да приеме 25 милиона евро заплата от Саудитска Арабия, Роберто Манчини изведе Италия до първо поражение от Англия на родна земя от 1961 година. Адзурите отново бяха оставени да агонизират в квалификациите за голям турнир, което означаваше, че новият треньор Спалети няма право на прекалено много грешки.

Международната пауза през октомври трябваше да види как скуадрата да изплува нагоре, но водите около националите никога не са спокойни. Отстраняването от отбора на Леонардо Бонучи, който се раздели с Ювентус през лятото, бе последвано от още трудни решения. Трансферът в Катар на практика извади 30-годишния Марко Верати от голямата игра, а Жоржиньо вече е в ролята на втора цигулка в Арсенал след привличането на Деклан Райс при топчиите.

Чиро Имобиле трябваше да остане в Рим за октомврийските мачове, тъй като медицинският отдел на Лацио му препоръча да почива, а Спинацола, който стана един от героите за Италия по време на триумфа на Евро 2024, получи обаждане от Спалети, за да разбере, че няма да бъде част от отбора. Вместо него новият селекционер изпрати повиквателна на Дестини Удоджи от Тотнъм.

Контузия на Федерико Киеза забави неговия дебют при Спалети, но това е част от играта. Това, което не можеше да се предвиди, е появата на полиция в базата Коверчано, тъй като Николо Дзаниоло и Сандро Тонали бяха разследвани във връзка с незаконни платформи за залагане. Скандалът включва и Николо Фаджоли, чието 7-месечно наказание означава, че Спалети ще се лиши от услугите на най-добрия млад играч в Серия А.

„Беше травматично за отбора. Властите бяха почти в съблекалнята, а ние бяхме потресени и изненадани. Замесените момчета са съсипани”, призна Спалети, който все още не знаеше дали няма да загуби още играчи заради скандала със залаганията. Скандалният папарак Фабрицио Корона, който раздуха случая с Тонали и Дзаниоло, обяви, че има поне още 10 имена за разкриване. Подобно нещо все още не се е случило. Наложи се бившият играч на Интер Давиде Сантон да обяснява, че неговият чичо не е давал информация на Корона, защото не се занимава с управление на букмейкъри, а… отглеждане на миди.

Ако се каже, че подготовката за мачовете не е била нарушена, това ще прозвучи като лъжа, но самите квалификации са добре дошли, за да може отново в Италия да се заговори за футбол. Дори победата над Малта нямаше как да се счита за даденост, ако вземем за пример мъките, които преживя отборът в дебюта на Спалети срещу Северна Македония. Вратарят Донарума сбърка в Скопие, но селекционерът не се пречупи и продължи да разчита на стража. Дори с ясното съзнание, че Джиджо ще бъде бурно освиркван на „Меаца“ по време на мача с Украйна, спечелен с 2:1.

След като 34-годишният Бонавентура отбеляза първия си гол за националите чак на 34 години, Спалети с усмивка го нарече „нашия Белингам“. Берарди за пореден път демонстрира защо е един от най-талантливите играчи на своето поколение, докато Фратези продължава да използва всяка възможност да намери мрежата (халфът дори е голмайстор №1 на адзурите в квалификациите). В един момент дори изглеждаше, че италианците са способни да повторят
триумфа на „Уембли”, който постигнаха във финала на европейското първенство, но обратът на англичаните от 0:1 до 3:1 през октомври напомни, че адзурите все още се намират в период на преход. От отбора, който спечели европейската титла, само 2 години по-късно вече не е останало почти нищо. Повтарят се само трима от титулярите – Донарума, Ди Лоренцо и Барела.

Имаше момент през октомври, когато Италия водеше с 1:0 срещу Англия, а Украйна губеше с 0:1 от Малта. Този сценарий се очертаваше да бъде перфектният край за адзурите, но в момента тимът е извън местата за автоматична квалификация. Скуадрата е с мач по-малко от директния съперник Украйна. Това поне означава, че Италия все още държи съдбата в собствените си ръце, но призраците от миналото със загубените баражи от Швеция и Сев. Македония отново са надвиснали върху италианския футбол.

The Athletic, превод на в-к Тема спорт