Новият президент на БФС Георги Иванов обеща, че няма клубовете да служат на него, а той на тях. Декларира и готовност за диалог с всеки, който би могъл да помогне за доброто на българския футбол.

Поглед в миналото обаче показва, че легендата на Левски не винаги е бил най-диалогичният човек на света, а доста често се е замесвал в конфликти и публични разправии. Още по-интересно е, че част от тях са с хора, с които сега Иванов ще трябва пряко да работи.

Като например бъдещия му вицепрезидент Атанас Фурнаджиев, за когото се изказва остро през 2015 г. Или цялата структура на футболния съюз, към която с години е много критичен, преди да започне работа в централата през 2021-а.

Гонзо е разменял грозни обиди и със собственика на Левски Наско Сираков и изпълнителния директор на сините Даниел Боримиров. В следващите редове ви представяме част от култовите избухвания на Иванов по чужд адрес през годините.

ЗА ЕМИЛ ВЕЛЕВ И ДАНИЕЛ БОРИМИРОВ

„Вие какво искате от един тарикат на дребно (б.р. – Велев), който идваше 30 минути преди тренировката и 30 минути след това си беше вкъщи. Не ме изненада и провалът му в Славия! А за другия това, което съм казвал и преди, е, че беше само наблюдател в Левски, без да може да вземе никакво решение, а когато трябваше да работи в зимния трансферен прозорец, отиде два месеца на почивка на някакви острови. Затова и логично беше неговото уволнение. Но те и двамата си знаят много добре какво представляват!“ – 2011 г., в качеството си на спортен директор на Левски, след като постоянно е критикуван от Велев и Боримиров, който дори заявява, че Гонзо има два грама мозък, които му помагат да балансира и е изкуствено създадена легенда.

ЗА НАСКО СИРАКОВ

„Откакто съм шеф в Левски, постоянно съм критикуван и това се отразява върху отбора. Хора, които са крайно деградирали – говоря за Наско Сираков, който между две залагания и партии на покер, пише във Фейсбук. Вие, журналистите сте интелигентни хора, а се чудя защо му препечатвате тъпотиите? Ще бъде голяма грешка, ако Наско Сираков се върне в Левски. Цели три години той работи против интересите на клуба. Вие сте умни хора. Вижте с кого се среща и ще се усетите. Вижте с кого пие кафето си. Преди работеше с хора от Ловеч и им помогна за двете шампионски титли, сега пък се вижда с хора от ЦСКА. Ако не вярвате, проверете го. Той работи против Левски и не трябва да бъде на „Герена“ – 2012 г., след като Наско Сираков го пита чрез публикация във Фейсбук дали знае, че футбола като материя не го разбира.

ЗА БФС

„Ако гледаме какво прави Боби Михайлов – трагедия е всичко в детско-юношеските школи, трагедия е всичко в националния отбор. БФС трябва да вземе адекватни мерки в това, което се случва. Трябва да правят така, че футболът да се развива, а не само да се издържат от глоби на клубовете. Боби Михайлов и Изпълкома да обяснят как развиват футбола в България. Ако се хвалиш само с това, че можем да платиш лагера на националния отбор… Трябва да се направи така, че българският футбол да бъде на добро ниво, БФС сега е само наблюдател и глобява“ – 2014 г., в ролята на треньор на Левски след наказание от Дисциплинарната комисия.

„Самият футболен съюз не дава равнопоставеност на отборите. Искаме да бъде равнопоставен орган за всички отбори. Ние виждаме, че се взимат такива неадекватни решения във футболния съюз, не знам дали в лудницата има толкова неадекватни хора. Първенството няма да завърши, защото решенията, които ги взимат, ощетяват отборите. Първенството не е равнопоставено“ – 2021 г., като спортен директор на Локо Пд заради несъгласие с решенията на спортно-техническата комисия, свързани с отлагането на мачове заради заразени с коронавирус футболисти.

ЗА АТАНАС ФУРНАДЖИЕВ

„Атанас Фурнаджиев ми е давал някакви съвети? Ако имам нужда от съвет дали да си сменя маслото на колата, ще му се обадя. По-добре да се замисли за дереджето на националния отбор. Ако искам да си купя кола, ще го питам и неговото мнение ще е меродавно. Дотогава да си гледа маслата и колите, които продава“ – 2015 г., като спортен директор в Левски, след като тогавашният вицепрезидент на БФС го призовава да си гледа отбора и да спре да се оплаква от наказанията си.

ЗА ЛУДОГОРЕЦ И КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ

„Ще посъветвам Кирил Домусчиев да си гледа неговия отбор“ – 2015 г., като спортен директор в Левски относно изказване на боса на Лудогорец, че е имал срещи с политици, за да се търси начин за подкрепа на сините и ЦСКА.

„Ние знаехме, че те ще направят смяна около 5-та минута и това е смешно за българския футбол. Те първо убиват тези юноши и затова Лудогорец трябва да мислят дали ще са голям отбор, който върви към титлата, или нивото им ще е такова, каквото е днес“ – 2015 г., след ранна смяна на Венцислав Керчев при равенството 1:1 между Левски и Лудогорец на „Герена“.

ЗА СТОЙЧО СТОИЛОВ

„Ако трябва да отговоря на този наглец Стойчо Стоилов, ще му отговоря така. Той беше човекът, който извади тима си от мача. Никой не му е виновен, нито от парламента, нито някой политик е извадил Литекс от терена. Освен ако не смята, че Гриша Ганчев вече е политик“ – 2016 г., като спортен директор на Левски относно сблъсъка на „Герена“, в който Литекс напусна терена преди почивката.

ЗА ИВАЙЛО СТОЯНОВ

„Този съдия коментираше, че ако има някой, за когото се докаже, че е корумпиран, трябва да влезе в затвора. Сега, за тази дузпа, трябва да го вкарат директно в затвора. Не мисля, че не е могъл да я види – беше на 4 метра от ситуацията“ – 2019 г., като спортен директор на Локо Пд след равенство със Славия 1:1 в „Овча Купел“.

ЗА ВЕНЦИ СТЕФАНОВ

„Чудех се кой зъл гений два месеца преди края на шампионата е измислил тази анкета за промяна на формата на първенството и да няма изпадащи отбори, а то бил бат Венци! Много е страшно да си мислиш, че си от Лондон, а да си от Лом“ – 2021 г., като спортен директор на Локо Пд за желанието на Стефанов да се увеличи формата на първенството до 16 отбора.

ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ В БФС

„Няма да агитирам за Боби или за Бербатов. И двамата достатъчно много ги уважавам. В крайна сметка моята работа е съвсем друга, а не е да се боря за президент“ – 2021 г., в ролята на технически директор на БФС в навечерието на изборния конгрес на 18 март.

„Аз да бъда кандидат? Вижте сега, аз съм поканен съм от Боби Михайлов да работя във футболния съюз, когато той спечели изборите. Така че такива неща за президент, за кандидат-президент не сме говорили. Аз след като завърших професионалната си кариера, вече 15 години се занимавам точно с това. Не казвам, че ще се кандидатирам, не казвам да имам такова желание. Казвам, че ние работим добре и много хора не могат да го видят, защото следват само резултатите“ – 2023 г., като технически директор на БФС след равенството 2:2 със Сърбия като гост.

ЗА ЕКИПА НА ДИМИТЪР БЕРБАТОВ

„Ако искаме да има успех българският футбол, трябва да бъдем обединени всички – треньори, директори, всички заедно. Тези хора, които искат да вземат властта, не ги виждам като обединители, а разединители. Аматьори!“ – 2023 г., относно кампанията на екипа на Димитър Бербатов.

Материал на "Тема Спорт"