Коментар на Стефан Ралчев от Букмейкър Рейтинги за Гриша Ганчев и случващото се в ЦСКА през последните години.

Още в началото искам да уточня, че тук не става въпрос ЗА или ПРОТИВ Гриша, Данаил, Митко, Георги или Спас. Тук не става въпрос за отделната личност, а за ЦСКА като клуб и институция.

Защото какво значение има кой управлява клуба, ако той продължава/и да е на същото ниво. За жалост нивото на ЦСКА във всичките му разслоения е много лошо. ЦСКА просто не се развива и ще се опитам да щрихирам няколко (поне според мен) основни акценти.

Пак повтарям, въобще не e важно кой е собственик, ако клубът продължи да е на ниво Цимбика, който биеше наред с тояга по алеята на „Армията“, ниво – лъжите на Лупи, пиянството на Титан-ите и магарето на Гриша Ганчев… Крайно несериозно е по подобен начин да се управлява един клуб.

ВИЗИЯ/СТРАТЕГИЯ/ПЛАНОВЕ

Тук ЦСКА е в нищото! И не само при Гриша Ганчев. Нещата са в застой от много години – както при Сашо Томов, така и при Титаните, а същото продължи и при Ганчев. ЦСКА няма визия занапред. Смееха се на Мъри за План 2007 навремето в Левски, но аз от години не съм чул на „Армията“ някой да излезе и да каже – ние планираме това и това, целите са тези и тези, през 2030 година се стремим да сме постигнали това и това. Всичко е на парче, всичко е кръпка от днес за утре. Някой в ЦСКА тези години седна ли да напише план, който да се следва? Това е като във фирма – поставят се цели (краткосрочни и дългосрочни). След време се сяда и се говори – това е изпълнено, това не е.

СЕЛЕКЦИЯ/ОТБОР

Болна тема! Селекцията е ясно, че от година на година става все по-лоша. Това, че се продават някакви футболисти, не е гаранция за тяхното качество. Всеки фен на ЦСКА може да сравни какви чужденци са играли в отбора и какви има в момента. Разликата е потресаваща… Факторите за това са много – българският футбол като цяло, стадионите гробници, корупцията и т.н. – футболът у нас вече не е атрактивен за никого. Но вината си е в самия клуб ЦСКА. Защото реално как може да има силни чужденци в Лудогорец, а в ЦСКА вече да няма такива. Защо?!

ЦСКА ВЕЧЕ НЕ ГЕНЕРИРА ИНТЕРЕС

Говорейки, че ЦСКА с всяка изминала година привлича все по-слаби футболисти, истината е, че ЦСКА като клуб отдавна спря да привлича интереса. Спомняте ли си, че през лятото на 2002 година, когато Стойчо Младенов направи първата си селекция, доведе Велизар Димитров от Марек, Бадема от Локо София, по-късно Данчо Тодоров от Черноморец; По-късно Тунчев, Котев и Жоро Илиев от Локо Пловдив. Да не говорим преди това за Тодор Янчев, Сакалиев, Христо Янев и още десетки случаи. През годините ЦСКА успяваше да привлича добрите български или чужедстранни футболисти на останалите отбори (Хидиуед и Тиаго Силва от Литекс, Мишел Платини, Маркиньос и още десетки примери). С течение на времето този процес приключи. В момента Черно море, Арда, Локо Пловдив или Крумовград опитва да продава в нискодивизионни отбори в чужбина, отколкото в ЦСКА. Дали футболистите не са достатъчно качествени за ЦСКА, дали искат много пари – не знам. Но е истина, че ако преди 15 години играчи от родните отбори искаха да играят в ЦСКА/Левски, за да се надяват на чужбина, днес категорично не е така.

ЦСКА не е интересен и атрактивен и като място за работа. Честно – нямам идея кой е пресаташе на клуба в момента. Преди години медийното лице на ЦСКА беше телевизионерът Иван Такев (достатъчно популярен), Атанас Караиванов (още един популярен и радио, и телевизионен журналист), на тази длъжност дълго време беше Иван Ченчев (също опитен колега журналист), преди тях дълрго време беше Владо Рупов. Всички тях се търсеха за новини, за комуникация. Сега дали някой колега търси пресаташето на ЦСКА за нещо?! Съмнявам се… Позицията на пресаташе (или друг пост в клуба) би трябвало да е мечтана, но сега съм убеден, че ако някой чуе, че се търси служител в ЦСКА, ще затвори обявата и ще каже – „С тези не ми се занимава…“

ТРЕНЬОРИТЕ В ЦСКА

За жалост в тази насока от години в ЦСКА картината е тотален провал. Тъй като знаем как се избират треньорите в България (и конкретно дори и в ЦСКА), но все пак едно напомняне. Сяда Ганчев да играе карти и довереният му антураж (защото всеки бизнесмен от неговия калибър има такъв) започва да обсъжда – „Абе, дай да звъннем на Гьоре – един ми каза, че тоя страшно много разбира играта!“ И пристига Гьоре. Вие представяте ли си в нормален европейски клуб как се избират треньорите. Кандидатът Х се проучва от екип – пасва ли на нашата философия, подходящ ли е?! Как би представил нашия клуб, защото ставайки треньор, той е лицето на клуба! Без преувеличения, но според мен се гледат детайли като начин на говорене, маниери, дори и прическата са важни в днешния футбол :)) Никой ръководител на клуб, който не иска да хвърли пари на вятъра, не взима решения „този ми каза, че онзи става…“ Това е тотална аматьорщина, а за съжаление в ЦСКА и в почти всички български клубове действат точно по този начин.

Темата с дългосрочната работа на един треньори е съвсем отделна. Не съм съвсем убеден, че задължително един треньор трябва да бъде оставен да работи 5 или 10 години?! Тук идеята не е колко дълго ще работи, а как е избран, как изгражда и води отбора и какво влияние има върху тима.

ОТКРИТОСТ, ОТКРИТОСТ, ОТКРИТОСТ…

Когато говорим за поведение и възпитание, искам да ви насоча вниманието към нещо, което направи треньорът на Спортинг (Лисабон) Рубен Аморим преди няколко дни. Нещо, много по-различно от поведението на българските треньори (актуален е Николай Костов с изключително нелепото си държане).

Рубен Аморим отиде на разговори с Уест Хям часове преди дербито с Порто, което явно феновете не приемат по най-добрия начин. Ето какво казва той няколко дни по-късно:

„Това беше моя грешка, трябва да я приема и да живея с нея. Използвам пресконференцията тук, за да се извиня на феновете на Спортинг, на персонала и най-вече да се извиня публично на играчите за грешката, която допуснах“.

Българските треньори (и конкретно тези в ЦСКА) трябва да се научат на възпитание и уважение. И откритост. Нали всички гледат европейски първенства, коментират Анчелоти, Клоп и Гуардиола?! Е как почти нито един не прихвана поне как да се държи/говори/облича по време на медийните си изяви.

ДЕТСКО-ЮНОШЕСКАТА ШКОЛА

Голямата ми болка. Много често се връщам на онова поколение (набор 88), което победи Левски на финала с дузпи на Националния стадион с треньор Александър Йорданов. Знаете ли, че тогава на „Васил Левски“ имаше 5000 души на финал на юноши?! За ЦСКА играха Иван Караджов, Иван Иванов, Мишо Александров, Николай Чипев, Павел Виданов и т.н. Това бяха последните юноши от школата, изградена от бате Спас Джевизов, които играха ГОЛЯМ ФУТБОЛ! После излязоха някои момчета, сред които Мартин Тошев, Сашо Тонев – честно казано, сто процента пропускам някои, но така и не си спомням да е излязъл от школата на ЦСКА футболист, който да е играл европейски футбол. А Иван Иванов и Мишо Александров бяха такива! Държавата обаче реши да вземе Червено знаме, за да направи залата и така ЦСКА остана без база. Още си спомням през зимата как Весо Яневски (лека му пръст) ринеше с лопатата алеите из Борисовата и юношите въртяха кросове, защото нямаше къде да тренират. Защото падна и нещото, което се наричаше – полубалон, близо до Дървеното на стадиона. Горе долу по това време Панчарево вече буренясваше, за да се стигне до израстване на истинска гора насред терените. Така след прехвърляне на вина – държава, министерство, клуб – ЦСКА, занемари работата в школата вече почти 12-14 години. Лошото е, че при Гриша Ганчев последните 9 години нещата не се развиха в добра посока относно школата.

МАРКЕТИНГ, КОМУНИКАЦИЯ

Може би най-болната ми тема. В ЦСКА това никога не е било приоритет. Най-лошото е, че доскорошни футболисти, както и бизнесмени, които мислят, че разбират как се прави футбол, продължават да мислят, че футболът е ритане на топка! И всичко приключва с това да се докара десен бек. Не, драги… Футболът отдавна не е САМО РИТАНЕ НА ТОПКА. Отборът и футболистите може би съставляват под половината от целия процес – всичко друго е голяма бизнес машина. Отворете Инстаграм профилите на Хайдук (Сплит), Динамо (Загреб), словенски, албански, словашки и румънски отбори. Отворете профилите на комшийските Звезда и Партизан! Те отдавна са в друга орбита. Дори не говорим за Галатасарай, Фенербахче, а съвсем не отваряме дума за европейските колоси. Няма как без да си отворен към аудиторията да правиш футбол! Няма как да е възможно в Инстаграм всеки ден да има „сторита“ как Шави участва в квадрат с футболистите, а Панчарево да е под ключ като бомбено убежище. Възможно е да снимат всеки ден играчите на Реал Мадрид как пристигат на клубната база, а тези на ЦСКА явно са по-големи звезди и не бива да бъдат притеснявани. Убеден съм, че в днешния футбол в договора на всеки футболист на Запад 1000% има няколко страници относно ангажиментите му към социалната политика в клуба и това е ЗАДЪЛЖЕНИЕ, а не пожелание! Тук обаче нашите си мислят, че футболът е само ритане на топка… Преди години Иван Иванов ми разказваше как целият отбор на Базел излиза на площада и готви супа (по повод някаква инициатива). И хората се забавляват в супер скучния Базел (излизан до бляскава чистота). В ЦСКА от време на време има някакви инициативи, но те трябва да са ВСЕКИ ДЕН! Мислите ли, че феновете отварят сайта на ЦСКА, за да потърсят новина?! Защото знаят, че няма какво да намерят. А сайтът на ЦСКА всеки ден трябва да говори, да вълнува, да привлича още и още.

Преди няколко дни в един от МОЛ-овете видях два щанда с артикули на Лудогорец! На ЦСКА не видях. Освен в караваната феншоп, която не знам къде е в момента – нямам идея откъде може да си купиш нещо на ЦСКА. Е… как да стане тогава?!

ПАНЧАРЕВО И АРМИЯТА

Има и хубаво в цялата тъмнина около ЦСКА. Базата на Панчарево вече отново е достъпна! Сами може да видите дърветата, които бяха на горния терен (а и на долния) преди години, и как изглежда базата в момента. Гриша Ганчев възстанови това място, изгради терени и това няма как да му се отрече. За стадион „Българска армия“ няма нужда от допълнителен коментар – това би било най-важното нещо в най-новата история на ЦСКА, ако един ден клубът има свой нов и малко по-модерен стадион.

Много се надявам новите ръководители в ЦСКА да работят визионерски. Да работят с мащаб и да имат експертиза. Футболните хора да правят футбола, маркетинг специалистите да правят маркетинг, финансистите да правят пари, а трима студенти да отговарят за Инстаграм профила :)). За всичко трябват точните хора, защото досега в ЦСКА беше „един разбира от всичко“ и това доведе клуба до тотална катастрофа.